moll

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 112)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Klony Ryzlinku rýnského #217071

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Lidi většinou ani neví, a i kdyby, nic takového neměří, o to se starají šlechtitelské stanice. Můžete zkusit i pana Glose z MNV, také má nějaký pokus založený

    odpověď na: mechanizované okopávání #206138

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tera je moc těžká na motorový kultivator. Vy myslíte něco takového:
    motorovy-kultivator a mohlo by Vám to stačit.
    Ale ve větším se používají traktory s výkyvnou sekcí. Nejlépe někde jen půjčit, či objednat službu.

    odpověď na: Zahuštěná výsadba #206137

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nevhodně založenou vinici lze a) vyklučit, b) částečně vyklučit, každý druhý / třetí / druhý a třetí řádek (dosazování se nikomu nepovedlo), nebo nejlépe přeroubovat!

    Co se týče zahuštěné výsadby – réva je rostlinou, silně proměnlivou podle vnějšího prostředí. Kvalita a sucho mají vztah – ano, ale jen mírné sucho! Michlovský uvádí hned několik příkladů úpravy hormonální rovnováhy za mírného sucha. Proto révě tak dělá dobře svah – sice odtéká, takže je suchý, na druhou stranu i gravitace pomáhá k posunu půdní vláhy z masivu – tedy málo, ale stále novou vláhu ke kořenům. Na takovém místě ani réva příliš neroste – tam si můžete dělat husté výsadby. Při přílišném suchu kvalita hroznů klesá, cukernatost může také, u některých odrůd dokonce dužina rosolovatí.
    Použiju příklad vedení Gobelet. Tam kam patří, je samonosné bez letního řezu i osečkování. Protože tam narostou letorosty půl metru, víc ne. A hrozny přitom kilový! (to jsem přehnal ;o)))) U nás je neuděláte ani na ukázku – ani v suchém roce nebudou letorosty půlmetrový!
    Na druhou stranu – v úrodné a celkem vlhké poloze zahuštěná výsadba poroste zuřivě a jediný způsob jak ji udržet by bylo ještě víc zelených prací. Hustá výsadba jich vyžaduje už tak víc. Bujné odrůdy je někdy problém udržet i při metrovém sponu. Viděli jste jak velký list má Solaris, ba i CC?

    Římané révu v hustém sponu nepěstovali. Ten vznikl až ve středověku. A to díky množství faktorů, kdy vinice vyčerpaly zásoby draslíku a s tužšími zimami začaly vymrzat. Tak je snížili, aby se daly zakopčit. Nedělali sazenice, ve staré vinici špatně rostly, rozmnožovali pravokořenou révu hřížením a tím dostávali další keř, který plodil už tento nebo příští rok, ale caa 50 cm od starého. Tím měli mnoho keřů, které ale byly pod zemí propojeny a tvořily jeden větší a odolnější organizmus. Na některých místech se tento způsob ukázal jako životaschopný, dokoce dával o tolik lepší víno, že se tam vyplatí. Jinde vinice vymizely a vrátili se až s trojmetrovými řádky a bujnými odrůdami.
    Dnes díky přípravě půdy a hnojení jsme schopni opravdu udělat i víc než 10 000 jednotlivých keřů, které na povrchu vypadají stejně, nebo i líp, jak ta stará hřížená vinice. Ale pod zemí je situace jiná. Nejsem si jistý, zda je to lepší či ne, zkušeností je zatím dost málo. I ty Glosovy vinohrady zatím mají jen pár let.
    V okolí mám už dost pokusných vinohradů. A přišel jsem na zajímavé pravidlo. Ti co obešli všechny vinohrady v okolí, mají vinohrad prosperující. Ti co seděli doma a na nějaký okukování sousedů se vykašlali, je maj umírající. ;o))

    odpověď na: Podnož SO4, K5BB #206136

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vinohrad podnožové révy poznáte snadno – je vysoký a šikmý v úhlu 45°. Jsou rozptýlené po celé Jižní moravě. Menší množství prodá skoro každý. Akorát většinou má jen jednu, např v MNV tuším SO4.

    odpověď na: Kal po ochlazení vína #206135

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vinný kámen se pozná snadno – ty krystaly se třpití! Jiné sraženiny nikdy. Je to přirozená součást vína, vadí jen u supermarketové komerce, ve vinařských krajích se používá i při pečení buchet (místo kypřícího prášku). Samozřejmě – tu poslední láhev ze stáčky, kde je ho nejvíc nedávete zákazníkovi ani návštěvě.

    odpověď na: Novy sud – cerv. vino #206134

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Z nového sudu víno chytá „duběnku“, která se vždy považovala za vadu. Až Francouzi přišli na to, že opravdu mohutné víno dokáže příchuť dubu zapracovat a kladně zhodnotit. Jestli se vám zdá moc, rychle stáhněte, nejspíš se trochu zakulatí, ale zůstane. Ještě lepší nechat ochutnat někým zkušeným.

    odpověď na: Zahuštěná výsadba #205553

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zahuštěná výsadba se používá pro vyšší kvalitu vína. Zahušťuje nejen výsadbu ale i keř = nižší odolnost proti chorobám. Navíc vyžaduje hodně ruční práce a cena vína ji musí zaplatit. Přitom chcete sázet odrůdy sice odolnější, ale zároveň s nižší cenou vína (zatím je to celkem novinka, ale přestane být a cena ještě padne). Solaris zatím považujeme za odrůdu s velkou sklizní a na rychlejší spotřebu, se Sauvignier gris zatím dost zkušeností není. Asi to nemáte moc rozmyšlené. Viděl jste někdy, jak veliký má Solaris list a jak neprostupný porost umí udělat? Fučíkovi hned první výsadbu hned první rok moc brzo osečkovali, narostly letorosty ještě jednou a kmínky z mladého dřeva byly i 2 cm tlusté! Musel je zakládat znovu.


    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pro mne (nadbytek srážek, bujně rostoucí odrůdy i chlap) je 1,8 minimum. Na jednom místě jsem měl 1,5, ale už se tam nehnu.

    odpověď na: snížení barvy u růžového #205290

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    s barvou vám nepomůže nic, kromě zasíření (mírná změna a navíc dočasná) nebo tak hrubého čiření, že se víno úplně změní. Spolehlivě k horšímu.

    odpověď na: Vada vína #205068

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    V „moravštině“ „je cítit bečka“ znamená většinou příchuť po plesnivé bečce. (A ne duběnku, jak naznačuje onda.) Běžné u mnoha „selských vín“. Plíseň rozhodně vada je. Hlavně však vinaře. Je tu šance, že se to zlepší časem, nebo čiřením, nejlépe by asi pomohlo přečiření kvasnicemi z jiného, zdravého vína.

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 112)