Vhodná PIWI modrá odrůda pro východní čechy/HK/

Úvodní stránka Fóra Vinohradnická sekce Vhodná PIWI modrá odrůda pro východní čechy/HK/

Zvolené téma obsahuje celkem 22 odpovědí. Do diskuze (10 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  radomir a poslední změna proběhla 3.1.2021.

Prohlížíte 8 příspěvků - 16 z 23 (celkem z 23)
  • Autor
    Příspěvky
  • #205291

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pro mne (nadbytek srážek, bujně rostoucí odrůdy i chlap) je 1,8 minimum. Na jednom místě jsem měl 1,5, ale už se tam nehnu.

    #205293

    Vin_Jc
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Reaguji na příspěvek Molla v hodnocení PIWI odrůd Marquette a Nero pro nevinařské lokality. Autora oceňuji pro jeho velké odborné znalosti, ale v tomto případě se hluboce mýlí. Pravděpodobně nemá s těmito odrůdami vlastní zkušenost a uvádí zkušenosti pouze jednoho vinaře. Zmíněný zkušený a věci znalý Bredik ruší Nero pro malé bobule a větší tvrdá jadýrka, tedy z hlediska odrůdy stolní. Tato odrůda je ale univerzální, dost raná a velmi chutná. I v neviřaských oblastech brzy dozrává, dosahuje solidní cukry 24 CNM a má velice málo kyselin. Proto je vhodná do kombinace s Marquette. U této americké odrůdy potvrdím zkušenosti Petricka s vysoce mrazuodolnou odrůdou Marqutte. U Bredika se této odrůdě nevedlo, málo plodila a dle mého posouzení ji trápilo padlí a málo rostla. Holt každé místo nesvědčí každé odrůdě. Jemu se např. daří Rondo, já ho rušil pro nízkou cukernatost a příliš bujný růst. Marquette je dle mých zkušeností velice odolná proti plísním a mrazu, plodná často 3 hrozny na výhon 120-140 g, nechávám většinou 2 hrozny. Běžně dosahuje cukry 25-28 CNM. Je škoda, že tato odrůda je zavržena jen proto, že se jí někde nedařilo. Zahraniční zkušenosti na víno jsou pozitivní, vyšší obsah kyselin se řeší vhodnou technologií, případně jako v mém případě kupáží Marquette + Nero. Kdo by chtěl dělat solidní vlastní vyvážené temně červené víno s fialkovým nádechem v nevinařské oblasti, může to zkusit a bude ho mít každoročně jako je tomu v mém případě. Nechť mi Moll odpustí, že s ním nesouhlasím a že vlastně dělá zmíněným odrůdám medvědí službu.

    #205318

    petricek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Při čtení mollovy poznámky z 11. 2. mi poněkud údivem upadla čelist, ale dodržel jsem vzhledem k opravdovému respektu k mollovi dekorum a nereagoval jsem, protože by to byla ostatními přihlížejícími považováno stejně jako neoprávněně zahájená konfrontace.
    Manželka se úplně vyhýbá červenému, no a když už by měla na vybranou, tak jedině polosladká, nějaký pozdní sběry. Kdybych před ní postavil takový jinak pěkný suchý MP a skleničky před lahev, tak se mě zeptá, proč chci do toho pak lít svařák… Když jsem jí ale dal „pod pohrůžkou“ ochutnat mladé Marq. a neřekl co a odkud je, tak mi řekla, že nic v červeném (nebo spíš krvavě-fialovo rudém) lepšího nepila. Jasně že hodně dělají zbytkový cukry pro mlsnou ženskou část jazýčka. Snad se nerouhám, ale jsem přesvědčený, že moll měl akorát zrovna špatnou zkušenost. A proto mu samozřejmě velkoryse odpouštím.

    #205444

    bredik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Když jsem citován, zkusím upřesnit Vin_Jc. Můj názor na Nero popsal dobře, je to sice chutná odrůda a dosahuje vysoké cukernatosti, ale jako stolní odrůda na jídlo má příliš velká semena. Co se týká jejího využití na víno, to jsem nezkoušel, takže si netroufám hodnotit. Také si myslím, že odolnost k plísni révové je u Nera jen průměrná.
    Co se týká Marquette, tak není pravda, že by u mně Marquette špatně rostl, spíš přesně naopak. U mne na těžkých hanáckých půdách byl růst této odrůdy enormní a musím poznamenat, že tato odrůda je velmi náročná na zelené práce. Když to přeženu, tak zálistky rostou tempem metr za den a je to asi jediná odrůda, u které tuto „disciplínu“ nezvládám. Bohužel se silným růstem není v mých podmínkách spojený vysoký výnos, ten je spíše podprůměrný. Marquette se v nevinařských oblastech vyznačuje vysokým obsahem kyselin, proto je nutné buď použití ve směsi nebo nechat zbytkový cukr, jak je zmíněno výše. Odolnost k plísni révové je dobrá, ale v horších letech bývají listy napadeny. Padlí se u mě na něm také objevuje, asi z amerických odrůd na listech nejdříve, hrozny díky cukernatosti nebývají napadeny.

    #205472

    Vin_Jc
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Neměl jsem v úmyslu coby žák zpochybnit zkušenosti Bredika (svého učitele) s odrůdami Rondo, Nero a Marquette, ale upozornit na vliv terroir právě na tyto odrůdy, které byly zmíněny jako interspecifické odrůdy do nevinařské oblasti královéhradecka, kde mám minivinohrádek. Rondo jsem po několika sezónách zrušil pro velmi bujný růst, náchylnost na padlí a nízké cukry. Nero u mě rané velice chutné, větší semínka mi nevadí a pro víno jen dobře. Proti plísním vysoce odolné, lze bez postřiku (někdy jen hrozny proti plísni šedé), růst střední, plodnost nutno redukovat. Citlivé na deficit Mg. Obecně nenáročná odrůda. Marquette v mých podmínkách asi jediná moštová odrůda, která dozraje ke konci září a má i dle zahraničních pramenů ambice na kvalitu. Růst je bujnější, proto jsou nutné větší rozestupy od kmínků. Moje chyba byla hustší spon (Na chladném severu USA pěstují ve sponu min. 2,5 m), proto jsem redukoval na 1,9 m a prospělo to. Plodnost 2-3 hrozny (120-150g)na výhon s výborným vyzráním. Pravdou je, že výhony rostou všemi směry, ale to lze do značné míry eliminovat vodorovným kordonem, kdy se ponechají jen očka správnám směrem. Raší brzy, tak ji mohou poškodit jarní mrazíky, ale rychle obrazí z náhradních oček a úroda je pouze zpožděná, nikoliv snížená. Má ovšem vysokou odolnost proti mrazu ve dřevě (-35°C) to až udeří jednou mrazy -25°C které ještě pamatuji, ale révu jsem něměl. Perenosporu jsem nikdy nepozoroval, padlí jen mírně a stačí 1 postřik. Odrůdu Marquette ocení každý hobík z nevinařské oblasti, který chce mít vlastní dobré červené. Výše uvedené jsem napsal jen proto, aby bylo zřejmé, jaký význam a vliv má terroir ne odrůdy, které mám od Bredika a jak jsem tyto odrůdy viděl několikrát na jeho viničce u domu a na své minivičce ve stejné době a že se zmíněné odrůdy dají úspěšně pěstovat v nevinařské oblasti, i když to není tak snadné, jako na jihy Moravy.

    Přílohy:
    #205530

    Wimpi
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Myslím si, že důvodem velmi úspěšného pěstování odrůdy Marquette v okrajové oblasti Královehradecka (viz. předešlý příspěvek) není terrior, ale hlavně příkladná péče pěstitele. Za povšimnutí na fotce stojí zejména pečlivě udržovaná listová stěna, která je vysoká (= dostatečná asimilační plocha) a zároveň vzdušná (prevence proti padlí), s absencí konkurujících si letorostů a zálistků. Z mého pohledu nedostižně úchvatné! Zvláště, jedná-li se o jankovitě rostoucí Marquette. Za pozornost a zamyšlení též stojí pěstitelovo upozornění na potřebu výsadby do širšího sponu, nabyté jeho osobní trpkou zkušeností se zahuštěnou výsadbou. Je to v přímém rozporu s tím, co tady v diskusích v poslední době čtu o tom, jak se mnozí začínající pěstitelé snaží PIWI odrůdy, které jsou vesměs bujně rostoucí, nahloučit co nejvíce na sebe s vizí „kvalitní úrody“. Dle mého názoru výsledkem bude pravý opak, zaviněný problémy se zahuštěnou kořenovou soustavou (výživová a vláhová konkurence) a problémy s padlím kvůli zahuštěné listové ploše s mizernou vzdušnou ventilací. O problémech se zelenými pracemi nemluvě. Cesta ke kvalitě nevede přes kvantitu, ale naopak je třeba poskytnout keřům potřebný životní prostor, aby mohly prokázat svůj plný potenciál.

    #205532

    petricek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Toto není jen tak několik zpustlých zanedbaných hlav nějakého líného zahrádkáře co si stěžuje že mu doporučili ňákou blbou odrůdu, toto je už umělecké dílo, nazval bych třeba „Rozpustilci ve fraku tančí Na krásném modrém Dunaji“

    #229414

    radomir
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nechtěl jsem tři modré odrůdy po 10-60 hlavách, nejméně se z CC, Regent a Rondo osvědčilo právě poslední jmenované, deset hlav, tenčí slupka, pohnívalo, pak následoval slet vos, much a podobné havětě, na jaře 2019 vykopáno a nahrazeno CC. Rondo zrušilo více lidí,o Marquette raději ani neuvažovat, hráškovatění, příliš kyselin, o neuspořádaném růstu ani nemluvě. Jak jste spokojeni s výše jmenovanýni odrůdami Vy. Za mně CC moc pěkné, s moučnatkou se dá v případě potřeby poprat ,Regent splňuje ovocitou vyváženost proti hutnějšímu černorybízovému C.cortis.

Prohlížíte 8 příspěvků - 16 z 23 (celkem z 23)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.