V každém případě, protože to u vás ještě před vámi nikdo nevyzkoušel, budete muset do rizika. Kolikrát stačí pruh zeminy, která se zdánlivě nijak neodlišuje, nijak zvláštní místo, na kterém ale bývají mrazíky a nebo se zrovna na tom vinohradě vyskytují obvzlášť nešikovné ruce a nic s tím nenaděláte.
Výber odrůd také není nijak široký, potřebujete opravdu jen to nejranější. CC, Regent, Rondo (víno je divočejší Vavřinec) jsou spolehlivé. Znovu se začíná pěstovat Marechal Foch, úplnou novinku vyšlechtili v Lednici z křížení Frankovky s Regentem (ale kdo ví, jak to má s mrazuvzdorností), jeden z testovaných američanů u mne dává zajímavé víno. Možná by se u vás našly vhodné podmínky třeba pro Golubok, Frontenac, Heridan,Leon Millot, Sabrevois, ale to se musí prostě otestovat, zda splňují Vaše požadavky.
Nejlevněji vyjde spalování – třeba i svíčky. Ale riziko požáru a CO2 je velké, mnoho vinařů přitápí elektřinou. Kolikrát stačí nechat svítit žárovku
čiření je celá věda, do které v celá staletí zasahovali nejlepší chemici té doby. A přece je pořád třeba zkoušet u každého vína v malém, než to provedete v celém objemu. Na dálku Vám těžko někdo poradí, je třeba si najít zkušeného a vyškoleného praktika.
oprava chyby, která asi způsobila tohle nedorozumění:
„zamícháte a jestli ten smrad zmizel nebo zeslábl, je to sirka“
správně je
„zamícháte a jestli se ten smrad změnil, je to sirka“
Těch smrádků tam bývá víc najednou, soustředíte se na jeden a ostatní vám uniknou
Spolehlivá metoda na odstranění není, musí se zkoušet
Réva čerpá ze všech hloubek, dokonce je schopná každým kořenem přijímat jinou nezávisle.
Ale těch 30-60 je skoro vždy hlavní.
Bobovité jsou schopny dodávat dokonce víc dusíku, než réva potřebuje. Ale v jiných živinách (co nejdou čerpat ze vzduchu) moc nepomáhaj
Réva se dá stříhat i za zelena, v tropech to ani jinak nejde, ale musí se vše upravit.
Při -4°C se začínají tvořit krystalky ledu a při ohýbání mohou propichovat buňky v sousedství. takové réví je poškozené, ale kolikrát i zakořenilo oa nešlo nic poznat. Rozhodně za mrazu nevytahovat a vůbec, kdo by chtěl mrznout.
Když mám sbírkovou vinici, desinfikovat nůžky musím, ale kdo má sazenice všechny stejný, mezi keři nemusí, jen když přechází na jiný vinohrad. Proti ESCA hlavně zdravé keře.
Vosk na révě nefunguje, má moc velký tlak mízy a vosk vytlačí. Latex možná. Ale normálně proudění mízy ustává až tím, že namnožené bakterie ucpu cévní svazky.
I CHÂTEAU VALTICE – Vinné sklepy Valtice, a. s.se chlubí Cabernetem blanc. Není mezi odrůdami, které bych udržoval v hledáčku, ale víno je skvělé – ale jen z vyzrálé suroviny, jinak je opravdu velmi kopřivové. A ve vinohradě se prý dobře nechová.
deska potřebuje nějaký nosič, který křemelinu drží. Ten nemusí být úplně inertní, proto někdy nechávají desky pachutě. Kdežto u svíce je nosičem/konstrukcí čistě nerezová ocel, se kterou problémy nejsou.
určitě nedají. Zkuste najít výrobce. Myslím, že Moscato De luxe vyrábí ve Starém Plzenci tak pro ně je musí někdo dělat. Ale jestli se ve Vinařských potřebách znáte s vedoucím, zkuste se poptat, třeba je sežene on
V Kauflandu a Lidlu prodávají Moscato De luxe, což je sice šumivý jabčák, ale uzávěr i láhev je opakovatelně použitelná, vhodná pro výrobu šumivého tradiční metodou. Tvar zátky dokonce umožňuje neprovádět odstřelení, pokud si nerozvíříte kaly, stačí povolit zátku dnem vzhůru, hned jak sykne otočit a kaly které nezůstanou v zátce vynese pěna ven, víno zůstane čisté. Pro začátečníky velká výhoda. Sekt vyrobený tradiční metodou opravdu perlí a chutná jinak (líp) než sycený.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena