Kal po ochlazení vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Kal po ochlazení vína

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  moll a poslední změna proběhla 26.3.2019.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #170458 odpověď

    nezmar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den.
    Jsem úplný nováček.Mám letos první ůrodu z mé pidi vinice .Víno jsem po třetím stáčení lehce upravil Deacidem a po týdnu stočil přes 10.fitr.Víno je krásně čiré a chuť
    pro mě překvapivě dobrá.Část jsem si odlil a dal do lednice a po třech dnech se víno zakalilo krystalky .Chuť se nezměnila.Počítal jsem s tím že ho před lahvováním přefiltruji před steril. 20.Pomůže to aby se po
    ochlazení nekalilo??
    Předem dík za radu

    #170460 odpověď

    Carloss
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Filtrace nepomůže ve víně se ti vysrážel vinný kámen tím že si to dal do lednice pokud tam jsou jen krystalky je to vinný kámen pokud je tam i kal můžeš tam mít i bílkovinový zákal který se tvoří při změně teploty.Použil jsi bentonit? Pokud ne tak použij bentonit ten odstraní termolabilní bílkoviny a na ten vinný kámen CMC nebo kys.metavinnou až potom sterilní filtrace.

    #170461 odpověď

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Buď zdráv,
    pokud jsou to opravdu jen krystali tak s tim nic nedělej, kyselina za par tydnu vypadne, tedy jeji podstatna cast, stocis vyfiltrujes a hotovo, sipat do toho nejaky sragory kvuli vinnému kamenu mi prijde uplně mimo, zvlast kdyz toho mas jen par litru, pro vlastni potrebu.
    Bílkovina může být problém, bentonit bych asi použil, pro jistou.

    At se dari

    #170467 odpověď

    nezmar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravim a dík za odpověďi

    Myslím si že je to asi vinný kámen .Jsou to stejné krystalky jaké zbyly na dně a stěnách demižónu při stáčení po Deacidu. Když jsem lahev vyndal z lednice tak se to tím pohybem rozvýřilo ,ale po cca 1/2 hodině bylo zas čirý s usazeninou na dně lahve.Víno se vypilo a ve skleničce pak na dně taky zbylo pár krystalků. Na čiření jsem použil Neoclar a ten by měl už bentonit obsahovat.Přisířeno pyrosiřičitanem na 25mg volné síry.Víno mám pro vlastní spotřebu :-)) jen 100litrů ale už teď z něj mám radost.Mých 150 hlav je vinařům asi pro usmání ,ale baví mě to 🙂

    #170500 odpověď

    nezmar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravim

    ještě mě napadlo jestli by nestačilo dát víno vychladit ,aby se vysrážel ten vinný kámen a potom celý objem přefiltrovat.Při dalšim schlazením (uložení lahve do lednice) by se už asi neměl ojevit.
    Co vy na to??

    #205739 odpověď

    radomir
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den
    V demižonech se vysrážel vinný kámen,kyselinky nebo bílkoviny. Šupiny při promnutí jsou takové křemené a šustí. Nevím jak to lépe popsat. Copak to je,jak to vzniklo a dá se tomu nějak předejít.V lahvích stočených do vánoc je jen takový povlak na dně. V padesátkách je vrstva šupin. Pro porovnání malé parafínové tablety antiflor. Jsem začátečník amatér, poraďte prosím. Dobeš Radomír

    #205741 odpověď

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    no tak to je krasny vinný kámen
    A ano existuji na to prostredky ktere zabrani vysrazeni vinného kamene, ale dodas si tim do vina dalsi sragory.
    Osobne mi to nevadi ani v lahvi, spise naopak.

    #206135 odpověď

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vinný kámen se pozná snadno – ty krystaly se třpití! Jiné sraženiny nikdy. Je to přirozená součást vína, vadí jen u supermarketové komerce, ve vinařských krajích se používá i při pečení buchet (místo kypřícího prášku). Samozřejmě – tu poslední láhev ze stáčky, kde je ho nejvíc nedávete zákazníkovi ani návštěvě.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
Odpověď na: Kal po ochlazení vína
Osobní informace: