Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 46 z 60 (celkem z 89)
  • Autor
    Příspěvky

  • Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jsou tři možnosti

    1 vypít
    2 dát víno do lahví tak jak je, s největší pravděpodobností se vytvoří zákaly (záleží hodně na odrůdě, např. u VZ zcela jistě, u vín z vyšší kyselinou je pravděpodobnost menší), ale obecně by to na senzorickou kvalitu (chuť, vůně) vína nemělo velký vliv
    3 nastudovat z literatury, či jiných zdrojů a vyčiřit, zbentonitovat a vyfiltrovat, pak do láhve, v tomto množství holý nesmysl

    odpověď na: Lepeni etiket na lahve #204201

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pouze plastové samolepky. Nalepení za pár sekund a ve sklepě vydrží několik let (asi déle než víno). V případě nutnosti stáčí otřít vlhkým hadříkem. Cena cca. 7,50 Kč/ks. Vyrobí snad kažká reklamka. My uvádíme pouze odrůdu, viniční trať a jméno. Nic z toho se nemění, takže co nepoužijem jeden rok tak máme na další rok.

    odpověď na: Jak zastavit kvašení? #203822

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Samozřejmě je to drsný zásah do vína, ale ano, opravdu to funguje. To je to co si musí vinař rozhodovat sám. Víno vyrábím, čímž myslím, že si sám určuju jaké bude. Chci víno se zbytkem, tak bez filtrace se neobejdu. Nechci víno se zbytkem, tak ho nemám. Nejhorší je přístup „však ono to nějak dopadně“ a prdnu do moštu ve výběru z bobulí kvasinky co kvasí do 16 alkoholu a pak se divím, že to nejde zarazit. Pokud máte víno jen pro sebe a nejde ze sklepa, ve kterém je ta správné teplota, víno má dost síry a dá se pozor na dolévání, tak to můžete risknout a mít tam něco nevifiltrovaného se zbytkem cukru, ale pokud neudržím teplotu sklepa a nemám čas každý druhý týden měřit síru, tak jedině filtrace a pokud je toho víc než pár litrů tak opět filtrace, protože nubudu riskovat roční práci abych to nakonec zkazil. Víno po sekundárním kvašení se sice dá pít a bývá i dobré, ale už z něj žádný šampion nebude, nehledě na fakt, že se dostává hodně dlouho do pitelné formy.

    Jinak pro malé objemy je vhodné podchlazení. Byly na to ideální podmínky, využili jsme to a nechali venku rosé v 50l demižonech. Kvas se zastavil, a víno se nádherně vyčistilo (bylo už po bentonitu, jehož míchání asi spustilo znovu kvas). Samozřejmě ho ještě budeme filtrovat přes sterilky.

    odpověď na: Jak zastavit kvašení? #203820

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Sterilní se jmenují právě proto že zachytí bakterie i kvasinky. Pokud to nejsou desky na sterilní filtraci, tak je nezachytí. Jak prosté. Filtrujeme sterilkama vše bílé a to již několik let a obavy z poškození vína nejsou namístě. Ale kvasinky jinak nezastavíte a pokud lahvujete, tak jako my, tak je to nutnost.

    odpověď na: Zkušenosti Muscaris #202641

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Z důvodu sucha šly hrozny z nové výsadby na zem. Nechtěli jsme riskovat, příští rok už snad budou u většiny kmínky a nějaká úroda.

    Jinak odrůda je raná, dosahuje běžně výběru, hodně aromatická (asi trochu míň než MM), se slušnou kyselinou. Obecně asi jednodušší na zpracování než MM díky vyšší kyselině a pevnější slupce. Těch pár hroznů co jsme nechali ani nenapadaly vosy. Díky cukru se hodí na výrobu přírodně sladkých vín. Na PIWI v Šardicích velmi dobře hodnocená odrůda. Loni vysazeno dalších 200 ks.

    odpověď na: Johanniter #202591

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Johanniter dává vysoce kvalitní, aromatická vína, každoročně (zatím 3 úrody) v PS, kyseliny akorát (letos 6,1 g/l po bentonitu). Pokud se týká hroznů, tak nám, na rozdíl od kolegy výše, každoročně část bobulí na hroznech zaschne, mysleli jsem že je to nějakou houbou, vypadalo to jako po pereně v květu, ale i po aplikaci systémových fungicidů před a po květu se to stalo letos opět. Takže to nebyla houba a asi to bude trvalý projev odrůdy. Prakticky to ovšem moc nevadí, hrozen se stává vzdušnější a nejsou žádné problémy s nemocemi. Na množství to zatím moc není, sucho nesnáší nejlépe, i když je na SO4, loni špatně vyzrálo dřevo a letos se to dost projevilo + letošní sucho, takže celkově z 200 hlav jen asi 100 litrů. Letos na to poprvé šli dost mravenci a vosy, i když to má dost pevnou šlupku, ale jak sem psal PS, tak jsme to posbírali (asi 15.9., jinak začátek října). Co mám napito z PIWI a jinde, tak jednoznačně Johanniter. Příští rok máme objednané sazenice na dalších 200 hlav. Na tu Saphiru možná při výsadbě taky možná dojde, ale jen proto, že už máme 9 bílých PIWI a další 3+JOH se budou sadit příští rok. Plánujeme pak ještě 4 odrůdy, ale už toho moc, co by vypadalo zajímavě, není. Možná něco od Blattnera z CH.

    odpověď na: Odstranění sirky #202025

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Odstranění kvasnic je samozřejmostí. Šlo mi o co nejmenší provzdušnění vína. Pokud stočíte víno a přidáte kupzit, ta ho musíte stočit ještě jednou z bentonitu. My se snažíme minimalizovat množství stáček. Každá vás připraví o část aroma, které do vína draze dostáváme (kvasinky, výživa, chlazení, …). Doporučuju přidání mědi co nejrychleji, dokud je ve víně jenom sirovodík. Ten s mědí velmi rychle zreaguje a víno je senzoricky naprosto bez poškození. Sirovodík ale časem reaguje a mění se na merkaptany a ty z vína dostanete jen velmi těžce. Cítím jistý nesouhlas s použitím mědi, ale z hlediska aromatické kvality vína je to nejlepší řešení. Provzdušněním sice možná dostanete sirovodík ven, ale bude to mít opravdu citelný vliv na aroma vína. Pokud nepřekračujete povolené dávky mědi ve vinici, tak přidáním mědi na sirku ani nepřekročíte stanovené limity. Vše mám z vlastní zkušenosti, díky odkalování bílých vín a výživě naštěstí řešíme tento problém jen zřídka.

    odpověď na: Odstranění sirky #201944

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Použít přípravek s mědí, nabízí běžně vinařské potřeby, klidně Kupzit, ale lepší je roztok mědi bez bentonitu. Dávkovat opatrně, raději víckrát menší dávku dokud zápach nezmizí. Pak stočit, čímž se odstraní kvasnice. S provzdušňováním velmi opatrně, z vína vyletí další aroma a při použití mědi není nutné.

    odpověď na: hořčiny ve slupce #201765

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dávkování v rozmezí podle návodů a dle citu. V hlavě to nenosím. U hořčin je nejlepší vyzkoušet menší dávku a pak případně dodat. Pokud nezabere tak vyzkoušet jinou látku. Obavy z PVPP nemám, lze ho plně odstranit filtrací.

    odpověď na: hořčiny ve slupce #201740

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mimo RŠ zabral PVPP velmi dobře, u RŠ jsem přidal 1/4 dávky PVPP, ale bez efektu, pak stačila mimimální dávka Mostgelatiny a víno je zcela bez hořčin. Každý prostředek bere jen nějaké spektrum horčin, takže nejučinější jsou směsné přípravky (vyzina + bílek + želatina + PVPP). Nebo začít želatinou a pokud nezabere tak zkoušet další. Jenom pro doplnění, my vína klasicky nečíříme, po odstranění případných hořčin dáváme jen bentonit a pak filtrace a lahvování přes mikrofiltr. Letos zkoušíme dávat bentonit teď, jinak vždy až na jaře. Letos také porvé stabilitu vín necháváme ověřit laboratoří. Zatím se z rozborů jeví podzimní stabilizace bílkovin jako dobrý nápad, tak uvidíme.

Prohlížíte 10 příspěvků - 46 z 60 (celkem z 89)