Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 31 z 45 (celkem z 88)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: choroba na hroznech #208704

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jelikož sem nejde .pdf vložit tak na tomto odkazu najdete Situační zprávu k ochraně révy vinné. Obsahuje vždy fotky aktuálních chorob i s přípravky na ochranu. Situační zprávy vychází v sezóně každý týden.

    http://www.velke-pavlovice.cz/file/213434/situacni-zprava-c-9-pro-obdobi-od-17-772019.pdf

    odpověď na: choroba na hroznech #208635

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Plíseň šedá.

    odpověď na: hnojení kapkou #208016

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kapková závlaha se úspěšně používá i v polopouštních podmínkách, takže o její efektivitě nemůže být sporu. Při jejím používání se voda dostává právě do hloubek kolem 50 cm, kde je většina kořenového systému révy, a to při zlomku vody potřebném při klasickém zalévání na povrch. My ji neplánujeme, takže jsem se o ni zajímal jen povrchně, ale určitě významně přispěje ke zdárnému vývoji jak vinice tak hroznů. Přeju hodně úspěchů.

    odpověď na: Zahuštěná výsadba #205588

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jen obecně k hustotě výsadby jsem našel např. tohle : „V Burgundsku je velmi vysoká hustota výsadby, až 12 000 keřů na hektar. Nejčastějši způsob vedení révy je Guyot systém, v Beaujolais najdeme často i systém Gobelet.“ Výsadby 10tis keřů/ha jsou poměrně běžné i v těch nejlepších apelacích (vinicích) Francie, ale vždy to má nějaký důvod. Obecně při takové výsadbě dochází k vysoké konkurenci mezi keři. Ty mají velmi nízkou úrodnost (ve stovkách gramů), ale kvalita hroznů jde hodně nahoru. A to jsou výsadby starých odrůd, ne PIWI. Takže bych až tak nespojoval kvalitu hroznů s hustotou výsadby.

    Ale chtít na tomto fóru získat podklad pro rozhodnutí o několikamilionové investice se mi zdá trochu nerozumné. Otázka zní proč hustá výsadba 10 000 keřů na/ha a proč zrovna tyhle dvě odrůdy. Určitě to jde, ale vinice je běh na dlouhou trať, je třeba se o ni roky starat než dá slušnou úrodu a právě spon či odrůdu můžete měnit je velmi obtížně a či vůbec.

    odpověď na: Registrace vinice / volba sponu #205177

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Odrůdy registrované kdekoliv v EU, zaregistrují i u nás. Nejsem si zcela jist, ale o právo výsadby se dá žádat jen do konce ledna. Nejlepší bude zavolat (napsat) na UKZUS a řešit to přímo s nimi. Jak pozemek a právo výsadby, tak případné odrůdy. Jsou tam ochotní poradit.

    odpověď na: Rokvašené? víno #205161

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Buď to kvasí, nebo jede JMF (možný souběh). V daném případě bych typnul na JMF, protože to pH je opravdu špatné a JMF jede i u teplot pod 15 °C, a to většinou když to nechcete :-). Další postup by byl stejný pro obě varianty. Upravit pH dokyselením a vyfiltrovat sterilkama. Asi by pomohlo i vymražení (podchlazení), ale počasí tomu už moc nepřeje.
    Ten zápach gumy je tam asi díky špatnému pH při kvasu (možná i výživový problém) a není způsobený perlením (ať to, či ono). Víno ale je s největší pravděpodobností vhodné už jen na pálení a tak bych zvážil zda do toho vrážet čas a peníze. Tu gumu z toho nedostanete, ale můžete navštívit vinařské potřeby a jistě mají hromady preparátů, které to mají vyřešit. Kolega loni chodil každý týden a vždy mu něco poradili. Pak to stejně vylil, což jsme mu radili od začátku. Něco prostě nejde napravit. Hlavně si vzít poučení pro další roky a kyseliny (pH) řešit včas.

    odpověď na: PIWI pěstování – spon #204920

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Máme spon 80×220. Podnož SO4 a Kober 5BB. Jeden kmínek s jedním tažňem (+čípek jako záloha), Solaris, Hibernal a Johanniter. Není třeba počítat očka, na té délce je oček akorát. Hrozny běžně v PS, již tři úrody, spíš malé (HI a JOH – 100 l z 200 hlav, Solaris cca 280 l z 200 hlav), ale tady hraje roli spíš sucho, a to už druhým rokem, než spon, množství hroznů je v pohodě. Souvignier gris, Muscaris a Donauveltliner budou mít kmínky až letos, ale podle toho co vidím bude spon v pohodě (pár pokusných hlav z loňska). Plánovaná další výsadba ve stejném sponu. Tuším že p. Gloss dělal pokusy i s 50 cm.

    Máme starou vinici v klasickém sponu 1×2,2m, se dvěma kmínky a je v ní, hlavně při střihání, podstatně větší práce. To platí i pro zelené práce.

    odpověď na: Cabernet Blanc #204426

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nejde o šířku řádku, ale o vzdálenost sazenic v řádku, dnes se sadí tak 80 cm.

    odpověď na: Cabernet Blanc #204415

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Výborná vína, takže jsme zvažovali výsadbu, ale pěstebně je s ní stále problém, sprchává a rodí velmi nevyrovnaně. Co vím, tak v okolí ji má pan Valihrach z Krumvíře a pan Čotek z Kobylí. S Čotkem jsem se o ní bavili a moc ji nechválil (víno měl luxusní). Dle odkazu níže by se měla sadit ve sponu minimálně 1,25 m aby se snížila náchylnost k sprchávání.

    https://www.rebschule-freytag.de/cs/rebsortiment-details/cabernet-blanc.html


    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jsou tři možnosti

    1 vypít
    2 dát víno do lahví tak jak je, s největší pravděpodobností se vytvoří zákaly (záleží hodně na odrůdě, např. u VZ zcela jistě, u vín z vyšší kyselinou je pravděpodobnost menší), ale obecně by to na senzorickou kvalitu (chuť, vůně) vína nemělo velký vliv
    3 nastudovat z literatury, či jiných zdrojů a vyčiřit, zbentonitovat a vyfiltrovat, pak do láhve, v tomto množství holý nesmysl

Prohlížíte 10 příspěvků - 31 z 45 (celkem z 88)