Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 106)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Vak na lisování kalů v hydrolisu #225600

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Přifouknout před lisováním, se síťkou. Děláme na lisu 170l.

    odpověď na: Vak na lisování kalů v hydrolisu #225568

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kupujeme balení buničiny na 100 l. Jde udělat i přes 100 l, při tomto množství je nutné nafouknout vak skoro ke stěně koše (náš je při nafouknutí trochu šišatý, takže někde je to víc a někde míň). Důležité je udělat z buničiny a kalů homogenní kaši, kterou je nutné rychle nakýblovat do presu (ideální by bylo to tam nalít najednou). To je nejsložitější fáze. Je vhodný další člověk. Z presu to teče po dobu nalévání proudem. Co vyteče dáme bokem (je to kalné). Po ukončení plnění začne odtékat čistá šťáva. Pak pomalu! (hrnkem) doléváme to co vyteklo při nalévání, popř. další kaly. Je nutné udržovat +- stejnou hladinu. V této fázi teče naprosto čirá tekutina (leju přímo do již odkaleného moštu). Asi by šlo dolévat hodně dlouho a udělat tak podstatně víc než 100l. Ono to totiž proteče celou tou „naplavenou“ vrstvou buničiny a teče to jenom dole u dna.

    Jakmile doleju zbytek, nechám odtéct (raději delší dobu, aby tam nebyla tekutina) a začnu lisovat. Při začátku lisování se může začít uvolňovat buničina a tak je možné to dát odkalit bokem (demižon). Při samotném lisování teče opět čirá šťáva.

    Pokud je toho opravdu málo, tak bych to nalil jen do spodní poloviny presu a pak postup výše.

    Důležité je, že kaly drží buničina a pokud se ta dostane ven, tak se dá odstranit ze šťávy bez problémů sedimentací.

    Časově je to do hodiny hotové vč. promíchání buničiny, přípravy presu a jeho umytí.

    odpověď na: Vak na lisování kalů v hydrolisu #224512

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Máme taky lis Lancman a originální vak na kaly. Použit asi 2x. Přišlo mi to složité, při malém množství kalů se to špatně dělalo a pak se starat ještě o vak.

    Poté jsme přešli na buničinu viz. https://www.vinarskydum.cz/radce/podzim/252-stava-z-hroznu-to-jsou-i-kaly-aneb-kdo-by-nechtel-vice-vina
    Jednoduchá práce, výtěžnost přes 90% a po práci se jen vyhodí suchá buničina a lis s příslušenstvím opláchne vodou.

    odpověď na: problemova fermentacia #223755

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Po pomletí bobulí by případný zbytek zásady zreagoval s kyselinami v moštu. Vzhledem k množství kyselin v moštech by bylo ovlivnění jen minimální (nulové). Nejpravděpodobnější bude vysoká dávka síry v moštu, popřípadě nedodržení OL u postřiku na plíseň šedou. Někdy se také kvasinky v zákvasu nerozjedou, ale to je hned vidět a je třeba si dávat pozor i na rozdíl teploty moštu a zákvasu (co nejmenší, max. do 8 st.). 3-4 dny na rozběhnutí kvasu není nic mimořádného, obzvlášť u studeného moštu (chlazeného).

    odpověď na: Postrik proti hnilobe #221933

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pěkně popsané např. zde:
    https://www.vinarskepotreby.cz/prevence-proti-sede-hnilobe-jiz-nyni/
    Důležité je používat postřiky s folpetem (má vedlejší účinnost) v průběhu sezóny, nebo přímo Cassioppe nebo Melody Combi, které obsahují účinnou látku. Velmi dobrý je také Switch. Letos vyzkoušíme SERENADE ASO, protože by měla omezovat i octovu hnilobu.

    Dobrý zdroj informací jsou Situační zprávy např. zde:
    http://www.velke-pavlovice.cz/situacni-zpravy-o-ochrane-revy-vinne-2020

    odpověď na: Síť proti ptactvu a hmyzu #221583

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    https://www.vinarskydum.cz/sit-ochranna-proti-ptactvu_p4084

    Používáme opakovaně několik let. Natáhne se z obou stran, uváže drátkem u sloupku, pak sváže uprostřed nahoře a dole (tam i 2x). Ztráty hroznů se pak počítají na kusy. Po sezoně se nastrká do plastových pytlů, popíše a čeká na další rok.

    odpověď na: choroba #220890

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mělo by se jednat o obranou reakci PIWI odrůd na napadení chorobou. Většinou jsou to jen tečky nekrotizované tkáně, ale tlak chorob je velký.

    odpověď na: Mladá vinice #220613

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Řešíme stejný problém, 4 PIWI odrůdy vysazené loni, výhony přes 2 metry, tak jsem u 80% založili kmínek. Násada hroznů velká. Všechny půjdou co nejdřív dolů (zatím nebyl čas). Nechceme riskovat oslabení keřů a násadu v příštím roce, i když vody je letos dost. Doporučuju raději rok počkat.

    U plodných odrůd (MT) by se měla redukce dělat brzo, u červeného v době vybarvování, kdy co se hůř vyvíjí (nevybarvuje) se ustřihne. Ale hromada lidí redukuje až v době zaměkání, kdy je jasnější jaký asi bude rok a hrozny jsou již vyvinuté a nedochází k nadměrnému zvětšení hroznů co zůstanou, případně jdou rozeznat ty co se hůř vyvíjí. Půlení hroznů je vhodné jen pro některé odrůdy, asi nejvíc záleží na tvaru hroznu (nezkoušel jsem). Doporučuje se např. u Cerasonu.
    Hlavní je, ale kvalitní zimní řez.

    odpověď na: Sanitace dřevěného sudu #220583

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz
    odpověď na: Sanitace dřevěného sudu #220429

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Trocha chemie. Zbytky hydroxidu sodného se neutralizují kys. citronovou, jak je již uvedeno výše. Pokud by přeci v sudu zůstaly stopové zbytky, tak po naplnění vínem vznikne reakcí hydroxidu a kyselin z vína nějaký vinan (https://cs.wikipedia.org/wiki/Vinan), takže se ve víně hydroxidu nikdy nenapijete.

    Jak vinnan sodný, tak vinany sodno-draselné se běžně používají v potravinářství. Nejsou klasifikovány jako nebezpečné, natož jako jedovaté. Tolik chemie.

    Co se týká senzorického ovlivnění vína, tak to je nulové (cca. 15 let zkušeností s louhem v sudech). Červená vína (sudy zatím jen na červená, než začnou rodit nové vinice) opakované vyhrávají odrůdu na místních výstavách v okolí. Používáme pouze starší bariky a dle našich zkušeností tento postup čištění spíš prodlužuje jejich životnost.

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 106)