Odstranění sirky

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Odstranění sirky

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Kodak a poslední změna proběhla 14.11.2018.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #201906 odpověď

    lunga
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím,
    chtěl bych se zeptat zda máte někdo zkušenost s odstraněním sirky ve víně při ležení na jemných kalech. Dva měsíce míchám (2-3x týdně)VZ na jemných kalech, ale rozjíždí se mi v demižoně sirka, koupil jsem si kupzit. Předpokládám, že v případě jeho aplikace pak již nebude mít smysl držet víno na kalech?

    Díky za případné reakce
    Petr

    #201914 odpověď

    jrmnfrd
    Účastník
    Poslat vzkaz

    stočit co nejrychleji víno z jemných kalů. sirka se drží v kvasnicích. po stočení jednou dvakrát za tyden pořádně provzdušit víno. jestli sirka pujde pořád cítit, použijte kubzit nebo nějaky jiný přípravek

    #201944 odpověď

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Použít přípravek s mědí, nabízí běžně vinařské potřeby, klidně Kupzit, ale lepší je roztok mědi bez bentonitu. Dávkovat opatrně, raději víckrát menší dávku dokud zápach nezmizí. Pak stočit, čímž se odstraní kvasnice. S provzdušňováním velmi opatrně, z vína vyletí další aroma a při použití mědi není nutné.

    #201986 odpověď

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Souhlasím s Kodak, jen jako první bych odstranil zdroj, tedy kvasnice, potom Desulfin/Kupzit.

    #201995 odpověď

    lunga
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky moc za reakce, začnu zatím stočením, kupzit nechám na nouzi nejvyšší. Díky

    #202016 odpověď

    SJ
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zkuste na kompresor napojit sterilní hadici, odebrat pár litrů z nádoby, strčit hadici dolů a pustit kompresor na 2 hodiny. Pokud to není už v hodně pokročilém stádiu, tak ji možná „vyfoukáte“.

    #202025 odpověď

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Odstranění kvasnic je samozřejmostí. Šlo mi o co nejmenší provzdušnění vína. Pokud stočíte víno a přidáte kupzit, ta ho musíte stočit ještě jednou z bentonitu. My se snažíme minimalizovat množství stáček. Každá vás připraví o část aroma, které do vína draze dostáváme (kvasinky, výživa, chlazení, …). Doporučuju přidání mědi co nejrychleji, dokud je ve víně jenom sirovodík. Ten s mědí velmi rychle zreaguje a víno je senzoricky naprosto bez poškození. Sirovodík ale časem reaguje a mění se na merkaptany a ty z vína dostanete jen velmi těžce. Cítím jistý nesouhlas s použitím mědi, ale z hlediska aromatické kvality vína je to nejlepší řešení. Provzdušněním sice možná dostanete sirovodík ven, ale bude to mít opravdu citelný vliv na aroma vína. Pokud nepřekračujete povolené dávky mědi ve vinici, tak přidáním mědi na sirku ani nepřekročíte stanovené limity. Vše mám z vlastní zkušenosti, díky odkalování bílých vín a výživě naštěstí řešíme tento problém jen zřídka.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
Odpověď na: Odstranění sirky
Osobní informace: