Kodak

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 61 z 75 (celkem z 89)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Prodej lahvového vína #201451

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prodejem i jediné láhve zahajujete podnikání a vzniká povinnost registrovat se na celní správě ke spotřební dani. Ta je sice na víno nulová, ale přiznání se stejně musí podávat. To placení daní taky není takový problém, co se týče jejich výše, ale to papírování kolem je docela záhul. Docela slušné informace byly na webu svazu vinařů a MZe. Já to vyhodnotil tak, že pro těch pár set litrů mé produkce to opravdu nemá cenu.

    odpověď na: Rozkvášející se mladé víno #201013

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi by to chtělo rozbor na celkový alk., pH a cukry, pak hledat řešení. Jinak u malovinaře jen sterilní filtrace a vysoká síra, nebo dolihování. Po té sterilní filtraci to ale zřejmě sterilní neudržíte a bude to chtít kvasit dál, nejpozději na jaře po oteplení sklepa. S vysokou sírou je taky problém, protože dávka se odvíjí od pH vína a dát dostatečně vysokou dávku, ale aby nešla poznat je problém. Mě se sírou a sníženým teploty nepodařilo zastavit, tak to holt dokvasí. Z Vámi uvedených cukernatostí se po vykvašení dostáváme na více než 15,5 alkoholu, což bežně užívané kvasinky určitě nesnesou (obvykle do 13-14% obj. alkoholu), ale Vám se zadařilo vybrat kvasinky co snesou 16 alkoholu, takže chyba se stala při volbě kvasinek. Takže doporučuji dolihovat na 16+ procent alkoholou a bude z toho zřejmě chutné a sladké dolihované víno.

    odpověď na: Cukernatost #199992

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    21.9.
    Johanniter 21 ČNM – skoro polovinu úrody sežraly vosy a mravenci
    SG 22,5 ČNM – pěkné cca. 4 kila na hlavě, některé hlavy začaly hnít
    kyseliny 6 g u obou

    odpověď na: Cukernatost #199051

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    15.9. RB 22,5 ČNM, kyseliny 7,5 – sem tam nahníval, ale poškození do 5%. Pěkných cca. 3,7 kg na hlavě.

    odpověď na: hořčiny ve slupce #198551

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na hořčiny je nejúčinnější PVPP. Řešit co nejdřív, hned v moštu. To platí i o úpravě kyselin. V mladém víně je pozdě. Na dokyselení určitě. S enzymy letos hodně opatrně, mohou se podílet na vyšší extrakci hořčin.

    odpověď na: Cukernatost #198401

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Není to překlep. Asi nevhodná podnož. Byli jsme docela nas.., ale na výstavách poráží výběry a už na ni máme šampiona v odrůdě, takže se potvrzuje, že cukr není hlavní ukazatel kvality suroviny. Sbíráme ji o cca. 3 týdny později než ostatní a zatím 18,5 max., ale hrozny jsou oranžovo-růžové, pecičky tmavé, bobule začínají padat, takže aromaticky zralé. Letos začaly hrozny po deštích nahnívat.

    odpověď na: hořčiny ve slupce #198400

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mostgelatine asi zhoršovala sedimentaci a na hořčiny nestačila. Takže letos už jen pvpp. Dávka 1/2 maxima dle návodu. Odstraněno s kaly po cca. 12 hodinách. Uvidíme.

    odpověď na: Cukernatost #198372

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kyjovsko – začínalo to nahnívat.
    Solaris 17 ČNM, 8 kys., výlisnost 70%
    RM 20,5 ČNM

    odpověď na: hořčiny ve slupce #198368

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Hořčiny jsou leteos ve všem hodně znát a budou zřejmě i ve vínech. Používal jsem na jejich snížení klasickou želatinu při odkalení, letos šel při odkalení do moštu PVPP. Snad zabral. Jsem na hořčiny dost citlivý. Jinak nenecháváme nic naležet, z mlýnku hned na lis.

    odpověď na: Cukernatost #197392

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dnešní sběr mt 19,5. rš 21,5. hib 24. Výlisnost cca 60%.

Prohlížíte 10 příspěvků - 61 z 75 (celkem z 89)