onda

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 39)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: lis na hrozny, jaký? #194813

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Bud zdrav,
    Ja jsem letos resil stejny problem, mam cca 900 hlav. Nakonec jsem koupil vodni lis lancman od prodag zlin. Ja sem poridil 80ku vyklopny, za vetsi uz jsem nechtel utracet, navic mam na vinohrade odrudy v poctech od 55 do 200 keru. Mozna ze tobe by stacila 55ka s tim ze by jsi to holt udelal na 2krat… co se jinych lisu tyka pokud by jsi chtel klasiku vretenovy rucni tak bych vzal neco od 80-100l v tom pripade bych se podival do inzerce.
    Vim ze je to velka investice ale byt tebou jdu do toho vodniho (55 nebo 80), lepsi vylisnost, moznost 100% sanitace, nerez pri slusnem zachazeni ho muzes mit na vzdy, navic je to sakra pohodlne a rychle!
    Snad jsem ti trosku pomohl.

    odpověď na: Co to je? #193149

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz
    odpověď na: Co to je? #193148

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jo jo to je padli, tak to zalezi na mnoha faktorech, na odrude, na stavu vyplevky a podobne..
    Pristi sezonu zajistit lepsi ochranu, a to uz 2-3 postriky pred kvetem. Jinak se toho spatne zbavuje, zospory prezimuji na dreve a napadnou mlade letorosty a listy hned s kraje sezony. Takze rada zni zacit strikat uz ve stavu 2-3listu.

    odpověď na: Postřik #192613

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Je to vcelku fuk, pres den bych se toho ovsem vyvaroval, uz jsme par spalenych vinohradu videl, zalezi samozrejme na konkretnim dni, ale pokud maji byt teploty kolem 30ti tak urcite vecer nebo rano.
    Pokud jde o to strikat ted tak jak psal kolega, tak spis na vecer kvuli kveteni, navic bych se ted asi vyvaroval medi, ta muze sterilizovat kvety, tedy pokud uz nemate vinohrad odkveteny..

    odpověď na: Vinohradnícke a vinárske fórum #191494

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No inu vše se k dobremu obraci!! Devastace drobnych malovinaru pokracuje jak ma a to na vsech frontach! Od debilnich pravidel nakupu postriku az po prodej vina.
    Choval jsem blahovou nadeji ze v novem tzv. vinarskem zakone bude najkym zpusobem ukotven a definovan pojem malovinar, stejne jako tomu je v Rakousku, Nemecku.
    Lec nestalo se!! Takze se stane to ze pri akcich jako jsou otevrene sklepy budou a jsou otevreny jen sklepy velko-vyrobcu, malovinari s par sty litru se na to vyserou, pac registrovat se, nechat se buzerovat od uredniku pro par tisic, se nikomu nechce z cehoz maji velci hraci samozrejme radost.

    Mezi vinari po vsech tech zmenach panuje strach, protoze nikdo z malovinaru a to i tech co to maji jako zivnost ze 100% neplni vsechny pravidla a povinnosti, takze jen cekaji kdo kdy prijde a bude je jebat a pokutovat. Cehoz jsem jednou byl svedkem…
    Celkove mam poselednich par let pocit ze nam tento bohulibi konicek chce nekdo cilene zprotivit!

    O autorovy zmen, se vyjadrovat nehodlam.

    odpověď na: Pořízení sudu #190695

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravim panove,

    Co se sudu tyka v poslednich 3 letech jsem poridil 3, dva dubove jeden akat.

    Nevim co chcete slyset, normalne jsem sudy objednal u bednare, nebo dovozce.
    Osobně bych doporucil z ceskych bednaru pana Fryzelku, moje zkusenost, nebo pana Bařinu zkusenosti kamaradu z okoli

    Fryzelka:
    http://www.bednarstvi-jf.cz/produkty/drevene-dubove-akatove-sudy-fryzelka
    Bařina:
    http://www.bednarstvi.cz/

    Dalsi moznosti je koupit sud z dovozu tedy madara nebo francouze, tyto sudy se daji koupi treba ve vinarskem raji v cejkovicich.
    http://www.vinarskyraj.cz/katalog/sklizen-a-zpracovani/drevene-sudy

    Co se vypaleni tyka stredni nebo stredni plus (M/M+) by melo byt dobre, osobne bych spis sel do M+, ale to je slozitejsi uvaha, zalezi na vinu atd…

    Pokud koupis vypaleny „barrique“ sud, tak se nezavinuje, po dodani se pouze vyplachne nejdrive vlaznou pak studenou vodou a plni se vinem.
    Barrique sud kupujes preci prave pro to aby do vina presla ta chut a vune vypaleneho dreva. Zavinuji se pouze natur (nevypalene) sudy.
    Vino ktere jde do noveho sudu se tam vetsinou nenchava lezet nejak extra dlouho mesic az tri, protoze by ho sud uplne prevalcoval.

    Dreveny sud ve sklepe je soustavna starost, musi se dolevat, otirat, udrzovat… ale vino drevo ma proste rado…

    odpověď na: Stanovení SO2 u tmavě červených vín #170469

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak tu uz kdosi psal, neni to vubec snadne, u opravdu tmavych a hutnych vin, skoro nemozne, ma zkusenost je takova ze cim je vino tmavsi a hutnejsi tim vetsi chyba/rozdil mezi mim merenim a laboratori. U barevne slabsich vin je ten rozdil do 5mg u opravdu tmavych i 15mg.
    Z cehoz vypliva ze alespon pro me je jedno laboratorni mereni u červenych vin nutnosti.
    Opravdu si myslim ze vina jako CM, Rubinet, Alibernet… doma s malou vinarskou laboratori změřit přesně nejdou, bohuzel.

    Wimpi: zajimavy postup, mozna otestuju

    odpověď na: Kdy stočit Mullerku z jemných kalů #170468

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Takze to asi moc kyselin nemelo, tim padem bych s tou stackou opravdu moc necekal, at si to nejake ty kyselinky podrzi, protoze MT bez kyseliny neni nic moc vino.

    odpověď na: Spravne sirenie #170463

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nemyslim že měření Ph vyřeší problém neschopnosti určité části vinařů používat účelně síru, neb problém jako takový je mnohem širší, nezáleží jen na tom kolik ale také kdy.
    Ale ano Ph metr za 800 si může dovolit každý, a jako rámcoví ukazatel pro hotová vína je to dobré, navíc se hodí před JMK a podobně.

    odpověď na: Kdy stočit Mullerku z jemných kalů #170462

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No tak klidně teď, záleží na tom jaká je, pro ležení na kalech není univerzální pravidlo.
    Obecně vína s nižší kyselinou a vyraznější aromatikou by se na kalech neměli nechávat příliž dlouho, myslím že milerka do této kategorie spada.

    Ale univerzalní pravidlo neexistuje, je to o zkusenosti vinaře o tom jake vino chce udelat, ja osobně bych MT moc dlouho na kalech nenechaval do konce listopadu maximalně.

    Kdy to bylo sbírané? kolik to melo cukru?

Prohlížíte 10 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 39)