Spravne sirenie

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Spravne sirenie

Zvolené téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  onda a poslední změna proběhla 7.11.2017.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • #170438 odpověď

    benny21
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Casto sa tu v poslednom case riesi ako sirit vino a padaju tu rozne rady – ako ze treba zasirit na 30, ci 50 volnej a podobne.
    Lenze to je pausalne cele zle. Ak mame vino s pH 3,1 a zasirime ho na 50mg volnej, tak to proste bude smrdet jak skrtnuta zapalka. Lebo z hladiska senzoriky (a teda molekularnej siry ktora vino skutocne chrani) to bude uplne rovnake akoby ste do vina s pH 3,4 dali 100mg volnej siry. Cize ak neviete ake pH ma vase vino, je to dost nahoda.

    Tu je tabulka (ked kliknete dostanete sa na clanok):

    Vino sa ma teda sirit podla pH. Ak nemate pH meter, tak si kupte. Ak je vam drahy, da sa to z Ciny aj do 20 dolarov, dovoz zdarma.
    Napriklad tu:

    Len si k tomu kupte aj tie kalibracne roztoky, lebo to TREBA pravidelne kalibrovat, aj pred prvym pouzitim.
    Napriklad tu

    Tiez odporucam si precitat tuto knizku:
    http://www.michlovsky.com/oxid-siricity-v-enologii/

    Maju ju aj v BS.

    Neprehanajte to s tou sirou, je to velmi smutne ked ju je v inak dobrom vine citit vo voni. Ja osobne to fakt nemam rad.

    #170463 odpověď

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nemyslim že měření Ph vyřeší problém neschopnosti určité části vinařů používat účelně síru, neb problém jako takový je mnohem širší, nezáleží jen na tom kolik ale také kdy.
    Ale ano Ph metr za 800 si může dovolit každý, a jako rámcoví ukazatel pro hotová vína je to dobré, navíc se hodí před JMK a podobně.

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)
Odpověď na: Spravne sirenie
Osobní informace: