onda

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 39)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: prosba o určení odrůdy #212260

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A neni to nahodou Chrupka červena??

    odpověď na: Horkovzdušná pistole na termokapsle #209491

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ahoj,
    da se pouzit jakokoliv i levna pistole, dokonce jsem jednou z nouze pouzil i bezny fen.

    odpověď na: Kal po ochlazení vína #205741

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    no tak to je krasny vinný kámen
    A ano existuji na to prostredky ktere zabrani vysrazeni vinného kamene, ale dodas si tim do vina dalsi sragory.
    Osobne mi to nevadi ani v lahvi, spise naopak.

    odpověď na: Vada vína #205036

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Hlavne neposlouchej mistni mudrce, vada je to jen jestli ti to vadi! Pkud ne normalne to vypijte jako „barrque“. Vina se bezne ve dreve kvasi, navic je to jeste mlade ona se drevina umi postupem casu vytratit zakomponovat do vina. Mozna trochu casu, uvidis co to udela za mesic za dva…

    odpověď na: Moje první JMF #200621

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ano JMF může nastartovat i bez přídavku mražených bakterii, pokud není víno příliš zasířeno do cca30mg/l. Rozhodující je teplota, tedy když se víno ohřeje na 22-25C tak se dřív nebo později JMF rozběhne. Cukernatost hroznu při tom nehraje až takovou roli, zásadní je množství kyselin, obecně vína s nízkým obsahem kyselin jsou k JMF náchylnější, osobně provádím JMF u všech červených vín a to ať mají 17 nebo 25 NM, je lépe ho kontrolovaně provést než se dočkat nějakého překvapení v lahvy, navíc po JMK se víno nemusí tak moc sířit.
    Při takto vysokých cukrech 27-28 bych si ovšem dal pozor na to aby nejdříve proběhla fermentace do sucha pak bych teprve začal usilovat o JMF.
    Můj postup je po nakvášení v kádi (8-14dní) vylisovat, pak nechávám víno dojít 2-3týdny v plné nádobě pak teprve zahajuju odbourávání právě abych měl jistotu že dokvasí všechen cukr. Odbourávání na rmutu se obecně příliš nedoporučuje.

    odpověď na: Cukernatost #199032

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravim:
    15.9. Zw 20,5°CNM , An 19°CNM Modre Hory..
    Nebral jste nekdo nahodou Vlasak? kolik mel??

    odpověď na: Doslazování CNM a KNM #197128

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No ono je to jeste trosku slozitejsi, protoze je jeste treba vzit v uvahu vypar alkoholu pri kvaseni, obvzlast u cerveneho vina kvaseneho v kadich.
    Taky ne vsichni kvasi uplne do sucha, tedy pokud ve vine chcete podrzet nejaky ten cukrik je taky treba s tim pocitat.
    Dal zalezi na technologickych moznostech vyrobce, protoze at chcete nebo ne alkohol je stabilizujicim prvkem a vino se 14% je stabilnejsi nez vino s 10% alkoholu.
    Osobne si myslim ze doslazovat vina ze 16°NM na 24°NM je prasarna, ale bezne se to deje.
    U cerveno vina pozor, protoze se prislazuje uz na rmut tedy vypocet je: 1,1*0,8 na Hl rmutu.

    odpověď na: teplota kvasiaceho muštu #195146

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Při příliš nízkých teplotách nebude kvasit žádný mošt, Idealní pro rozvoj kvasinek je teplota 22-25 stupňů, dá se samozřejmě jít mnohem níže i na 10 stupňů.
    Osobně bílá růžová kvasím okolo 14-16stupňů podle teploty sklepa.
    Možné je také ze začátku začít s vyšší teplotou (20-22) a pak to nechat dojít za studena.
    Dalším faktorem je taký typ kvasinek použiješ, existují chladnomilnější kmeny, existují ale také kvasinky které nebudou nic dělat ani při 16-17 stupních…

    odpověď na: lis na hrozny, jaký? #194821

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jo taky se tesim ze s novym lisem to pujde lepe od ruky:-) Vinohrad vypada dobre, uz jsem vynosil 40kyblu hroznu na hnuj a porad je tam toho dost 🙂

    odpověď na: lis na hrozny, jaký? #194817

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    no ja jsem komunikoval s panem Urubekem,(urubek@prodag.cz) A musim rict ze vse bylo bez problemu, velmi ochotne a trpelive mi vsechno vysvetlil. Dodavka a vse okolo taky OK, navic jsem tenkrat dostal nejakou dalsi slevu 5%.
    pokud vim tak od nich brali neco i sousede a taky vse v poradku.
    Jinak stejne lisy prodava i Vinarskyraj.cz a vinopol.cz jen o neco draz..

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 39)