Koupím hydrolis Spiedel 90 l za 9 000 Kč viz. foto přílohou.
Prosím o foto stavu a lokalitu na stasjiri@gmail.com
Děkuji.
Ahoj,
ve víně se mi objevily sedimenty/“vločky“ viz. přiložený obrázek (omlouvám se za kvalitu), ale bílkovinový zákal nebo vinný kamen to není, tak bych potřeboval radu, co to je a jak se tomu do budoucna vyvarovat. Jedná se o Cabernet Sauvignon rosé, který nebyl nijak přislazován, jen sířen na normu a filtrován přes ST7. U ostatních odrůd, které jsem dělal stejně problém není. Chuť i vůně je v pořádku, ale v lahvích to nevypadá dobře.
Děkuji za rady.
S pozdravem
J.
Ahoj,
ve víně se mi objevili sedimenty/“vločky“ viz. přiložený obrázek (omlouvám se za kvalitu), ale bílkovinový zákal nebo vinný kamen to není, tak bych potřeboval radu od vás zkušenějších, co to je a jak se tomu do budoucna vyvarovat. Jedná se o Cabernet Sauvignon rosé, který nebyl nijak přislazován, jen sířen na normu a filtrován. U ostatních odrůd, které jsem dělal stejně problém není. Chuť i vůně je také v pořádku, jen to nevypadá dobře v lahvích.
Děkuji za rady.
S pozdravem
J.
Pokud to má chuťově charakter růžového, tak vyšší barva nevadí. Po roce zrání bude barva nižší. Případně zkuste filtraci přes desky ST7, což také srazí barvu a víno sterilizuje.
Zkuste na kompresor napojit sterilní hadici, odebrat pár litrů z nádoby, strčit hadici dolů a pustit kompresor na 2 hodiny. Pokud to není už v hodně pokročilém stádiu, tak ji možná „vyfoukáte“.
1) Na finančním úřadě založit živnost a zapsat se do evidence zemědělského podnikatele (od této doby poběží lhůta mladého zemědělce, dotace nyní 45tis. Euro)
2) S výpisem z obchodního rejstříku a osvědčením o zápisu do evidence zemědělského podnikatele zajít na SZIF, zde si založit účet portálu farmáře.
3) Na ÚKZUZ Oblekovice alespoň registrovat vinice.
4) Na SZIFu zapsat všechny pozemky do LPIS, v květnu podat jednotnou žádost o dotace. Nějaké podepisování integrované nebo ekologické produkce bych letos neřešil, zvlášť když chce člověk rozšiřovat výrobu, jsou tam limity v rámci 5 let.
5) Do podzimu na UKZUZ Oblekovice zahájit výrobu, registrovat provozovnu. Je potřeba mít pro případnou kontorlu HACCP, deratizační a sanitační plán.
6) Při sběru hroznů volat nejbližšího důvěrníka SZPI http://www.szpi.gov.cz/clanek/vino.aspx?q=Y2hudW09Nw%3D%3D Maximálně 14 tun/ha a odrůda musí být ze stejné tratě. Psát evidenční knihu.
7) Do 15. ledna podat na UKZUZ hlášení o sklizni a produkci. Hlášení a platby také na vinařský fond. Je potřeba se i registrovat ke spotřební dani na Celním úřadě.
8) Rozbory a zasílání vína na ověření.
9) Prodej vína
10) Do 10.9. zaslat na UKZUZ prohlášení o zásobách.
Do čistého demižónu dejte potřebné množství síry, pak stočte cca 3 cm pod špunt. Korek nezarážejte úplně (stále může něco unikat). Nechte víno čistit, pak už je to na preferencích vinaře, teplotě sklepu atd. Někdo nechává dlouho na jemném kvasničním kalu, někdo zase stáčí.. někdo filtruje..
Dobrý den,
tento rok je teplo, takže hlavně hrozny sbírané odpoledne na slunci jsou pak vyhřáté a špatně se odkalují. Taky řeším pomoci PETek. Namrazím PETky, vyložím dno kádě PETkama, na to pomelu rmut, zasířím popovrchu 15g/100kg a nechám x hodin podchladit. Pak mošt teče z lisu celkem studený a dobře se odkaluje v nádobě + podchlazením rmutu při delší maceraci omezíte vylučování dalších nežádoucích látek. Doporučuji na odkalení nádoby s větším průměrem, to odkalení urychluje.
S pozdravem
J.
Znojemsko sběr 8.9. a 9.9.
MO 21°, MT 21°, MM 16,5°, SVG 21°, VAV 18°, TČ 20,5°
Dobrý den, podle toho, kolik jste dával do rmutu a kolik máte litrů. B+A roztokem změřte aktuální hodnotu, propočítejte na vaše litry a přidejte dávku na hodnotu max. 40 mg/l. Po zastavení kvasu omezte plochu kontaktu vína se vzduchem.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena