Zkušenosti s odkalením odrůdy Děvín

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zkušenosti s odkalením odrůdy Děvín

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  SJ a poslední změna proběhla 10.9.2018.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #169146 odpověď

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    obracím se na Vás ohledně Vašich praktických zkušeností s odkalením odrůdy Děvín. Na odkalení používám pektolytické enzymy. Při tomto odkalení je více než 50% kalů. U ostatních odrůd je odkalení v pořádku – i při „samovolné“ sedimentaci lze vidět jak se mošty jiných odrůd samovolně čistí. U odrůdy Děvín k této sedimentaci vůbec nedochází.
    Děkuji
    Romec

    #169188 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Letos jsem koupil devin a taky mel snad polovinu kalu, to jsem jeste nevidel. Stocil sem cistou stavu a zbytek jsem dal pres tento trychtyr. Vyteznost stejna jako u druhych mostu

    #169189 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tento Filtr

    #169208 odpověď

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jojo – také jsem používal. Letos jsem zkusil buničinu a celkem se osvědčila. Zajímalo by mne, jestli našel někdo fígl jak těch kalů mít co nejméně.

    #197694 odpověď

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem resp. obnovou dotazu na odkalování děvínu – tak, aby nezůstalo po odkalení cca 50% kalů (i při použití odkalovacích enzymů). Děkuji za rady Romec

    #198265 odpověď

    peter55
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravim pouzite bunicinu. Dnes som ju prvy krat testoval na kaloch od VZ a z 50 l kalu som dokazal este 34 l cisteho mustu ziskat. Na 50l som pouzil 1,5kg bunicinu vrtackou rozmiesal a supol do maleho presu ktory som vystlal plachtou.prve 2-3 litre tiekol bordel, potom uz len cisty must. Tie prve litre som potom vratil spat do lisu.
    Suma sumaru z 183 l mustu mam len 16 l kalu. Odaloval som enzymom 12h.

    #198281 odpověď

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuji za info a velmi si vážím Vaši odpovědi a snahy mi pomoci. Buničinu jsem po cca 6 letech co mám problémy s odkalením děvínu použil také (s ostatními odrůdami problémy nemám) – vyzkoušel jsem snad všechny možnosti, letos zkusím ještě neodkalený mošt zchladit pomocí PET lahvích. Nicméně jsem chtěl ten problém vyřešit tak nějak elegantněji resp. najít příčinu proč vzniká u této odrůdy tolik kalů. Chtěl jsem se Vás ještě dotázat na tu „gázu“ co máte přehozenou přes ten pres – je to nějaká speciální tkanina, kde se případně dá koupit?

    ještě jednou díky

    Romec

    #198369 odpověď

    SJ
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    tento rok je teplo, takže hlavně hrozny sbírané odpoledne na slunci jsou pak vyhřáté a špatně se odkalují. Taky řeším pomoci PETek. Namrazím PETky, vyložím dno kádě PETkama, na to pomelu rmut, zasířím popovrchu 15g/100kg a nechám x hodin podchladit. Pak mošt teče z lisu celkem studený a dobře se odkaluje v nádobě + podchlazením rmutu při delší maceraci omezíte vylučování dalších nežádoucích látek. Doporučuji na odkalení nádoby s větším průměrem, to odkalení urychluje.

    S pozdravem
    J.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
Odpověď na: Zkušenosti s odkalením odrůdy Děvín
Osobní informace: