Zdravim s mostomerem to neudelate. Lze to merit pomoci refraktomeru muj postup je orientacni ale +- to funguje. Zaklad je koupit vino kde je uvedeno mnozstvi alkoholu a cukru. Napr. 11 alk a cukru 7. Kapnu to na refraktometr a odectu. Ziskam hodnotu ze vuno xyz s 11% odpovida na refraktometru hodnote 1.045 (mam brix refr.). Zmerim svoje vino a to ma napr. 1.050 tak vim ze ma po prevodu z brix o 5gr cukru vic nez vzorek. Samozrejme roli hraje mn. Alk a je to orientacni ale jiz se s tim da pracovat.
Ještě k té tekuté síře. Nemáte zkušenosti s tím, že se velmi rychle ztrácí z vína? Sám to sleduji a potvrdilo mi to více vinařů, že tekutá jde rychle ven, zatímco rozmíchaný pyrosulfid vydrží déle. Co vy na to?
Já a kamarád se zabýváme likvidací takových starých archívů. Stačí dát adresu a my přijedeme, vše prověříme a zcela bezplatně ekologicky zlikvidujeme. Za odbornou likvidaci takové lahve bereme poplatek symbolických 10 Kč, je li víno trochu poživatelné poplatek odpadá. Rozhodně se do toho nepouštějte sama – zde je potřeba opravdových odborníků, kteří mají známé na všech záchytkách v ČR.
Dobrý den, při degustaci s kamarádem jsme se shodli na tom, že jedna odrůda bílého je bez těla a je to víno krátké. Je to rulanda bílá. No nyní řeším co s tím. Jak „dodělat“ tělo a opravit co jsem pokazil? Taniny? Jdou dát do bílého vína? Poradíte prosím. Děkuji
10gr pyrosu na 100l rmutu. Klasika jak kazdy rok.
Tak jsem dal do mostu vyzivu pro kvasinky a po trech dnech zbytek. 30gr na hl ve dvou varkach. Druhy den po pridani jsem si natahl a vypil trochu no litr. Bylo mi zle. Dalsi den manzelka vypila dve deci a taky zle. Muze se to po pridani vyzivy vub3c pit? Nevite?
Vlivem horka jsou bobulky mělké, někde již zasychají – holt jsem odlistil trochu více. Co s tím? Sklidit i když je u červených hroznů cukernatost 14° a půlka hroznu je již zasychá či je měkká? Nebo čekat na déšt a snad se to spraví?
Myslíte že je rozumné v těchto horkách ještě dávat postřik proti plísni (Rowral/Teldor)? Samozřejmě na ryzlinky a frankovkovku? Nechci nadělat více škody než užitku, protože vinohrad je poschlý a dříve jak koncem září to sbírat nebudu.
Sklidil jsem muškát a cukernatost byla jen 13°NM i když jsou hrozny žluté a sladké. Měřil jsem to ihned v kádi, vylisuji a přeměřím. Problém je že z cca 5 hlav co mám velkém vedení jsem sklidil asi 90 kg hroznů. Já vím probírka, redukce apod. ale 2x po sobě to zmrzlo tak jsem čekal a čekal pak nebyl čas a poté již mi bylo líto stříhat velké střapce. Otázka je, kdybych to tam ještě nechal je vůbec reálné, aby se to na takovém vedení a v takovém množství dostalo na nějaké rozumné hodnoty? Cukr se tvoří v bobuli, tak snad kolik toho je na keři by teoreticky nemělo vadit.
Není na ten muškát tedy ještě brzy? Ale už to žraly vosy a má přijít studenší počasí tak jsem to dal raději pryč.
Vloni sklizeno 6.9. (přemrzlé) cca 45 kg cukernatost 18 °NM.
Potřebuji poradit. Mám víno, které je chuťově fádní a navíc mi začalo perlit vlivem vysokých teplot protože bylo sladší. Jelikož se chystám na sběr muškátu, tak mám v plánu nelisovat příliš silně a na matoliny dát toto víno. Jenomže je otázka:
1) Je zasířeno na cca 40 mg volné. Bude to kvasit? Použiji klasické ušlechtilé kvasinky.
2) Kolik mám přidat cukru? Vím kolik se dává na klasický druhák, ale víno již v sobě má alkohol cca 9-10% a nechci z toho mít likér 20%. Trochu nezkvašeného cukru je v něm proto to kvasí.
3) Mám to naředit vodou? Např v poměru 1:3 (voda:víno?)
4) Nějaký jiný tip jak to spravit vyjma chemie a vypálení?
Díky
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena