Zmlazení vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zmlazení vína

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (6 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  moll a poslední změna proběhla 23.8.2018.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #196596

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Potřebuji poradit. Mám víno, které je chuťově fádní a navíc mi začalo perlit vlivem vysokých teplot protože bylo sladší. Jelikož se chystám na sběr muškátu, tak mám v plánu nelisovat příliš silně a na matoliny dát toto víno. Jenomže je otázka:
    1) Je zasířeno na cca 40 mg volné. Bude to kvasit? Použiji klasické ušlechtilé kvasinky.
    2) Kolik mám přidat cukru? Vím kolik se dává na klasický druhák, ale víno již v sobě má alkohol cca 9-10% a nechci z toho mít likér 20%. Trochu nezkvašeného cukru je v něm proto to kvasí.
    3) Mám to naředit vodou? Např v poměru 1:3 (voda:víno?)
    4) Nějaký jiný tip jak to spravit vyjma chemie a vypálení?
    Díky

    #196598

    Karel
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,

    zkušenost od souseda: párkrát to takhle udělal a nestálo to za tu námahu. Alkohol asi z těch matolin vytáhne i látky, které nejsou žádoucí. Já bych do toho nešel.
    Něco jiného je metoda, tuším používaná Italy – že do rmutu přidají asi 25 % hotového vína. Dělají to u červených vín, zejména kvůli barvě.
    Možná by u toho rozkvašeného vína stálo za pokus přidat výživu pro kvasinky a nechat to dojet. Pak možná vystoupí v chuti kyseliny a nebude to tak fádní.

    K.

    #196601

    veltlin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prof. Vilém Kraus odporúčal na osvieženie fádnych vín pridať kaly po prekvasení mladého vína. Teraz na to budete mať príležitosť.

    #196602

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nebo mě napadlo přimíchat do vína kaly z vylisovaného moštu. Jimi se vylepšuje druhák, tak proč ne starší víno..

    #196612

    jrmnfrd
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravé kvasnice po dokvašení mladých vín, vlastní zkušenost a vysledek vyborný.

    #196739

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jesli je ho málo proti moštu, přidat rovnou do moštu (metoda přes 4).
    Jinak přidat kaly, kvasnice, trochu velmi kyselého vína, vinný kámen, kyselinu (i citrónovou)
    Vodu přidávat jen do sklenice na střik (kyselina ještě klesne)
    Udělat klasický druhák a zcelit
    Mohlo by se hodit na šáňo – sycením CO2 se mírně osvěží a okyselí, ale ne vždy se hodí.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.