Měření zbytkového cukru

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Měření zbytkového cukru

Zvolené téma obsahuje celkem 8 odpovědí. Do diskuze (9 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  micurinec a poslední změna proběhla 13.4.2021.

Prohlížíte 9 příspěvků - 1 z 9 (celkem z 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • #166393

    MS
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím Vás,

    lze nějakým způsobem měřit zbytkový cukr v moštu/víně podomácku? (našel sem pouze neuspokojivé odpovědi).
    Například pomocí cukroměru 0-10%, kterým se měří například zbytkový cukru u kvasu ovoce na pálení? http://www.vitokonex.cz/product/cukromer:203/
    Související otázka s měřením cukroměrem je, jakým způsobem převést naměřené procenta na g/L?
    Předem Vám děkuji za odpověď.

    #166403

    Pardál
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Není to tak jednoduché, ten přepočet je docela proměnlivá, orientačně se dá počítat 1° na tom cukroměru jako 15 g/l zbytkového cukru, ale může to být i 13, nebo 17… Pár let podle toho zastavujeme mošt a +- nám to vychází…

    #166616

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    V moštu je to v poho, protože pan Bálint přišel na to, že v moštu je vždy o 30-40 g/l navíc (kyseliny a jiné látky), tedy konstanta a stačí je odečíst. Ale jakmile začne vznikat alkohol, který je lehčí než voda, jste v pr..li (omlouvám se za neslušný výraz, ale je to tak rozšířený blud, že je třeba proti němu bojovat i takovýmto způsobem).
    I když mošt je těžší než voda = má větší hustotu (cukr je těžší), suché víno je lehčí než voda (alkohol je lehčí). Cukroměr cejchovaný na glukózu v destilované vodě v něm bude ukazovat zápornou hodnotu!
    A dokonce – čím víc bylo cukru v moštu (a tedy ho má víc prokvasit), tím víc bude suché víno lehčí!
    Můžete si to představit, že alkohol nadlehčuje cukr.
    Takže běžná praxe „nechám to prokvasit na nulu“ vede při nule na cukroměru k tomu, že se kvašení zastavuje předčasně. Víno je pak sladké a nestabilní (ale o to rychleji se vypije), ale kvas je pak předčasně vypálen.
    Jediná možnost je z hustoty moštu vypočítat očekávanou hustotu suchého vína (1 °NM -> 0,6 – 0,7 % alkoholu, graf na str. 7) a nebo pravidelně měřit, vynášet do grafu a orientovat se podle dynamiky kvašení

    #198318

    Antonio
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, obnovuji diskuzi:lze nějakým způsobem měřit zbytkový cukr v kvasícím moštu/víně podomácku?
    Například pomocí cukroměru 0-10%. Popřípadě, jakým způsobem převést naměřené procenta na g/L?Nebo pomocí refraktometru?stupnice Brix.
    Chtěl bych si pohlídat polosladké víno pomocí měření. Děkuji

    #209340

    aton
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ano, možná by to šlo a jednoduše, testoval jsem na „nevínech“ 🙂

    #210793

    Petr
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravim s mostomerem to neudelate. Lze to merit pomoci refraktomeru muj postup je orientacni ale +- to funguje. Zaklad je koupit vino kde je uvedeno mnozstvi alkoholu a cukru. Napr. 11 alk a cukru 7. Kapnu to na refraktometr a odectu. Ziskam hodnotu ze vuno xyz s 11% odpovida na refraktometru hodnote 1.045 (mam brix refr.). Zmerim svoje vino a to ma napr. 1.050 tak vim ze ma po prevodu z brix o 5gr cukru vic nez vzorek. Samozrejme roli hraje mn. Alk a je to orientacni ale jiz se s tim da pracovat.

    #232069

    Charvy
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ja jsem zkusil mereni cukromerem ve vinu. Koupil jsem vino s deklarovanym zbytkovym cukrem,12% alkoholu a zacal merit pri teplote 20°C. Doslazovanim jsem zjistoval o kolik se zvedne hodnota na plovaku. Vyslo mi nasledujici, ale nevim, zda to neni zcela chybne. Pro me jako zacinajiciho staci orientacni vysledek. 10g/litr mi ukazalo 1,5 stupne nad nulu. Na nule bylo 20g; 1°= 30g; 2°=40g; 3°= 50g; 4°=60g, 5°=70g, 6°= 80g. Dal jsem mereni neprovadel, cukr uz se nechtel moc rozpoustet, a myslim si, ze doslazovanim a michanim i se i koncentrace alkoholu snizovala. Nevim, jak se k memu pokusu postavi odbornici (asi se mi vysmeji) ale pro moje orientacni mereni si myslim, ze staci. Pro me je stejne dulezitejsi, jestli mi podomacku vyrobene ovocne vino chutna, neni mi po nem spatne ani behem konzumace, ani druhy den.

    #232092

    MichalU9
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    vyzkoušejte vínou váhu Vinoferm.
    https://www.farmarik.sk/p/890/vaha-na-vino-vinoferm-s-teplomerom

    #232121

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    může mi prosím někdo říci zda toto víno spadá již do kategorie polosuchých, když má 7.2g titro.kyseliny a 4.1g cukru? díky

Prohlížíte 9 příspěvků - 1 z 9 (celkem z 9)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.