Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 9 příspěvků - 1 z 9 (celkem z 9)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Problém pri fľašovaní vína cez Enolmatic #228653

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    ja treba jen víno přečeřím bentonitem a pak po dvou stáčkách někdy květen az srpen lahvuji enolem 0,5 a většinou bez problému, ale když chytnu trošku spodku zanese se svíčka hned, pak musim regenerovat, takže raději nechám v nádobě na dně 3-5 litrů

    odpověď na: pár otázok ohľadne riadeného chladenia #226961

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    ohledně chlazení bych chladil co nejbližší teplotou max o 3-4 stupně nižší kvuli teplotnímu šoku kvasinek

    na zvolené teplotě také záleží jaké víno preferujete pokud hodně květinově voňavé a lehčí nebo trošku telnatejsi a vůně méně expresivní i to dokáže ovlivnit teplota spolu s vhodnými kvasinkami, nižší teplota by měla pozvedat vůni, samozřejmě hlavní práci udělají hrozny.
    výživu je dobré davkovat na vícekrát

    odpověď na: Stáčení ze sudu #226959

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    pokud se vám chuť vina nemusíte nic přidávat, (bez bentonitu občas zlobí bílkoviny – zákal v lahvi) líbí můžete stočit do stejné či jiné nádoby a za nějaký čas znovu, aby bylo víno čisté dělá se to obvykle víckrát, nebo se může nechat na kalech delší dobu a pak opatrně stočí a do jiné madoby a hned lahvuje záleží na šikovnosti či toleranci necistot v láhvi, ale určitě na víno nespěchat minimálně do Vánoc i déle ja obvykle lahvuji min po 3 stáčce někdy mezi dubnem a srpnem

    odpověď na: Hydrolis #207659

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Máme 170 a kaly klidně po 20 l, ale komu by se chtěli prát vak takže až je toho 40-50 lisujeme, jinak dole je docela dost prostoru k se rmut namáčkne, tam jsme dali při malém množství vyřezaný XPS polystyren myslím cca 5 cm aby vak netrpěl, a vak se klidně roztáhne až ke koši dá se dělat i malé množství cca 30 kg

    odpověď na: Okyseleni #207658

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Chce to vyzkoušet podle chuti, např dát do litrovek aby se to dobře počítalo udělat si slabší roztok kyselin zkusil bych vinnou a mléčnou samostatně i kombinace (mléčné ne více jak 0,5 g) zvyšovat opatrně po 0,25 g na litr nechat pár dní a ochutnat s kamarády který vzorek je nejlepší

    odpověď na: sudy #207657

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    Pokud je sud zdravý – pěkně voní, měla by stačit voda 3-5 l pořádně prohrkat, můžete do ní přidat trošku kyseliny stačí citronová např 20-50 g a pyrosulfit cca 5g sud nechat okapat do druhého dne, ale to pak těsně před plněním vypláchnout vodou jinak sířit knoty co měsíc. Pokud se vám sud nezdá dát prvně roztok sanatonu a pak vodu s kyselinou a po pár dnech zkontrolovat.

    odpověď na: Malovinaři použití inertních plynů #202788

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak zatím jsem s tím vináren nemluvil , ale zjistil jsem ceny zde:http://www.bomby.cz/Zbozi/7/dusik-n2-20-litru . Dále jsem se dočetl že nejlepší je dusík, argon je již moc drahý a velké vinařské firmy mají dokonce vlastní vyvíječe dusíku, zpravidla by mělo stačit dopouštět dusík 3 krát týdně osobně si myslím i dvakrát či jednou za 5 dní,ale spotřeba bude problém to jsem se nikde nedočetl.Levné to asi nebude lepší je držet nádoby plné.

    odpověď na: Malovinaři použití inertních plynů #202503

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Určitě se dá sehnat menší provedení láhve, známý používal dusík již před cca 10 lety, ale myslím si že to bylo dost nákladné na provoz, v tomto případě by bylo ideální mít nějaké uzavřené nerez tanky a zhora udělat ventil jen na dopouštění dusiku. Zkusím se ho zeptat jakou láhev měl a kolik vydržela.

    odpověď na: Sirka a JMF #156932

    vinar
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Když se do skleničky vína dá kousek mědi např, stočený drát do spirály a víno přestane do cca 10 minut smrdět tak je to sirka, alespoň tak nám to někdo vysvětloval na školení.
    Jinak bych také nepanikařil a zkusil jen vyměnit kvasnice za jiné a každý den míchat to většinou pomůže až pak bych přistoupil k razantnějšímu zásahu.

Prohlížíte 9 příspěvků - 1 z 9 (celkem z 9)