MARPEL

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 4 příspěvky - 31 ze 24 (celkem z 24)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Rozjete vino #189874

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, chci se zeptat,jak postupujete, když se vám v bečce třeba rozkvasí mladé víno….rozjela se mi tak burgunda bílá, víno je 2x stočeno z kalů,přitom pořád prská,znovu se rozkvasila….nechat to vykvasit do sucha,až se to samo zastaví nebo je lepší nějak jinak postupovat? Víno ještě není filtrované, kolem prosince byla už vcelku krásně čistá v bečce,ale pak mi tam chyběl nějaý litr, tak sem to dolil opět mladou burgundou,která ale byla kalnější,nebyla tak moc čistá, což mohlo zapříčinit znovu rozkvašení,měla také určitý zbytkový cukr,který to jen umocnil…..díky za názory….

    odpověď na: Tramín – aroma #189611

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím chlapi,

    chcu se zeptat, jak nejlépe ošetřit zvláštní aroma ve víně? Mám Tramín 2016, měl určitý zbytkový cukr, tak se víno pak pohnulo,ale vykvasilo do sucha a v chuti problém néni. Spíš ve vůni se mi to nelíbí – ročník 2016 byl špatný, plíseň a hniloba jela ve velkém…proto se mi to zdá, jako bych v té vůni cítil shnilé hrozny, případně bych to přirovnal jakoby k připálení..ví někdo co myslím? Případně nějaké rady jak se toho zbavit…díky

    odpověď na: Lahvování vína #171180

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ano snazime se delat co nejprirozenejsi vina, prirodniho charakteru bez pridane chemie..sorban obcas pridavame pri lahvovani hlavne u tech sladsich vin,aby nam zarucil nejakou stabilizaci vina v lahvi,aby pri vyssich teplotach nezacalo v lahvi perlit (lide jsou schopni uchovavat vino v pokojove teplote)…

    odpověď na: Lahvování vína #171024

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, chci se zeptat na nějaký tradiční, osvědčený postup při lahvování vína. Jaké přípravky používáte ke stabilizaci vína v láhvi? Mám zkušenosti se sorbanem draselným, používá někdo něco jiného? Protože v poslední době se mi v láhvích tvoří bílé vločky na spodu láhve, po promíchání to plave v celé láhvi a nedělá to dobrý dojem. A právě nevím, jestli to nezpůsobuje sorban draselný, i když by měl být rozpustný ve vodě. Nečistotu v láhvi bych vyloučil,používám čisté,nové láhve a před lahvováním ještě propláchnu vodou. A dále většinou lahvuji bez přidání tekuté síry, jsem zvyklý sířit pouze plátkovou sirou sudy a demižony. Zjišťujete tedy před lahvováním množství síry ve víně a případně přidáváte? Nějaký jednoduchý postup na zjištění síry a případně o kolik je potřeba dosířit před lahvováním? Jestli přímo do demižonu a pak stáčet do lahví nebo jakým způsobem to porvádíte?

    Děkuji za radu.

Prohlížíte 4 příspěvky - 31 ze 24 (celkem z 24)