MARPEL

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 46)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Výživa do moštu #236914

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    kvasím přirozeně….kupované kvasinky sem nikdy nepoužíval, při výrobě používám tradiční postupy zpracování..

    odpověď na: Výživa do moštu #236803

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, chci letos poprvé použít výživu pro lepší kvašení moštu, můžu se zeptat na aplikaci?

    Něco jsem četl, že je lepší dávat na dvakrát, to znamená 1/2 dávky dát do vylisovaného moštu a 2/2 dávky přidat za 3 dny +-? jinak předpokládám,že to nemá na nic vliv a mošt/burčák lze konzumovat i když je tam přidána výživa…děkuji za odpověď..

    odpověď na: Solaris – kyselinky #235857

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    uz ste sbirali solaris? jaka byla cukernatost? ja ho tam este necham tyden urcite..

    odpověď na: Bentonit #229106

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kodak – použil jsem Eiwax chladnomilny, coz by mel byt sodny bentonit podle popisu….ja jen,ze 100 g bentonitu sem rozmichal ve 2litrech vody, a ho usazeni mi tam prislo,ze zustalo hodne vody a tak sem ji odlival…ale jde mi prave o to, ze nevim jakou ma mit vysledny rozmichany bentonit konsistenci….jestli to ma byt typu bláto,což mi zhruba odpovídá a nemám problém to po odlítí vody rozmíchat jen vařečkou….nebo to ma mít tužší konzistenci, že by to ručně nešlo moc míchat? v tom lehce tápu….a jak dlouho případně lze nechat bentonit ležet ve víně? Jestli má nějaký vliv na víno,když leží usazený naspod demizonu?

    odpověď na: Bentonit #229083

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím,

    chci se zeptat na pripravu bentonitu,nemam s tim zadne zkusenosti, prosel sem si cele forum i dalsi stranky,ale chci se zeptat na urcite veci, ktere mi nejsou jasne –

    pri priprave je v navodu psano – rozmichejte s vodou v pomeru 1:20 -> postupuji správně, když na 100 g benotnitu použiji 2 litry vody na rozmíchání? zkusil jsem to a přišlo mi,že po asi 15 hodinove sedimentaci tam zustalo hodne vody, tu jsem slil a nechal sem opet jeste odstat bentonit abych slil jeste zbylou prebytecnou vodu….vzniklo mi takove blato,ktere lze v pohode rozmichat vareckou -> i kdyz sem cetl, ze bentonit michat rukou je tezke, ze je mozna lepsi na to mit nejaky mixer…proto zkusenejsi,jaka je vase priprava bentonitu?

    Jedna se mi o cireni mladych vin na bilkovinu, kdyz pominu, ze nebudu delat nejake laboratorni testy atd,mate nejake optimalni mnozstvi, kterym cirite napr 100litru? v navodu je dano, ze pro cireni mladych vin 100-250 g benotnitu, ale to je siroky pojem,jak si urcit, kolik bude optimalni?

    odpověď na: JMF- v malém množství ve sklepě #228288

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, tak jsem dnes kontroloval červený, kde by měla probíhat odbourávka….už tam topím 2,5 týdne,jak uz jsem psal vyse,nevim presne jak to rozpoznat, jen me dnes zarazilo,ze se mi na hladine jakoby zacal tvorit lehky bily povlak => muze byt křís? Ve starším víně ho znám, jen nevím jestli je to právě i tady – mléčná mlha na hladině…..víko nemám napevno připevněno,kvůli topítku,tudíž zde určitá oxidace může vznikat…víno po okoštování se mi zdá celkem dobré, zdá se mi i jemnější, odbourávám Vavřinec/ Rulanda modrá a na mladý Vavřinec zde není nijak výrazná kyselinka, víno je lehce pitelné….tak přemýšlám co s tím,ale asi už to stáhnu do demizonu a dam temu dva tydny a zasirim..kdyby mel nekdo nazor,klidne pridejte..

    odpověď na: JMF- v malém množství ve sklepě #227836

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    to právě zkouším poprvé letos a to jen u jedné odrůdy,takze nevim co od toho cekat..zaroven se chci zeptat, zda tomu nejak skodi mirna oxidace – plastovy sud mam prikryty vikem,ale neni to zasroubovany nadoraz,kvuli topitku..

    odpověď na: JMF- v malém množství ve sklepě #227796

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, bakterie jsem dávkoval minulou sobotu,zahřívám na 21°, ale přijde mi,ze se nic nedeje…kdyz to obcas zkontroluji,tak neslysim zadne perleni,zadny zapach taky neodchazi,jak to bezpecne poznat,ze se neco deje? pripadne zvysit teplotu?

    odpověď na: JMF- v malém množství ve sklepě #227608

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Chci se zeptat,jak odhadnout množství bakterií, které přidat z balení na 250l ? dnes sem na zhruba 90 litrů použil polovinu balení,které je určeno pro 250l….zda má na to nějaký vliv, když se použije více,než kolik se mělo? zkouším odbourat v plastové 120 bečce,zahřívám a chcu se este zeptat, zda postačí, když je přikryto plastovým víkem,které nelze ale zavřít napevno kvůli kabelu od topítka,zda tím to víno moc neoxiduje? Thx za rady..

    odpověď na: Zápach ve víně – prosba o radu #227595

    MARPEL
    Účastník
    Poslat vzkaz

    treba se vyjadri zkusenejsi vinari,ja jen usuzuju na sirku z toho zapachu zkazenych vajec..

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 46)