jmac74

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Množství kys. jablečné po JMF #171139

    jmac74
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A kolik bylo na pocatku?

    odpověď na: Lahvování vína #171138

    jmac74
    Účastník
    Poslat vzkaz

    No teda. To je primo ukazka bio produkce az na ten sorban ktery zakon v urcitem pripade povoluje u sladkych vin ale brrrr. Urcite je dulezite hlidat so2 v prubehu celeho skoleni vina. Zasirit na pocatku knotem muze byt ale co dal? Oxidace je smrt ovocitosti a chutove cistoty vlastne vino pak je uplne pryc. Ono s tim sirenim je to jeste slozitejsi nebot take hladinu ovlivnuje ph. Takze neni hladina sireni jen dle cukru a pro kazde vino je to jinak. Bezpecne je 30 az 50 ale 50 muze byt zbytecne a kontraproduktivni. V pocatku volny so2 kazdy tyden klesne i o 15. Takze za 14 dni muze byt vino k vyliti.
    Letos jsem presel na sireni tekutou sirou bez amoniaku oproti praskovemu. Presna, rychla a jednoducha aplikace. Jako mikro vinar pri skoleni pouzivam jen so2, bentonit, mraz a sedimentaci s naslednou filtraci, zadnou dalsi chemii. Obvykle kolem noveho roku jsem u bileho po filtraci. Pak jeste zrani min mesic v nerezovych tancich a neustala kontrola so2 a po dosireni stoceni. Pak lezeni na lahvich pri 11 stupnich ve vinotekach do vypiti. Nemam totiz moc dobry sklep a v kvetnu stoupne teplota nad unosnou miru. To zpusobovalo i nastartovani jmf u cervenych v lahvich kde vznikal drobny zakal. Proto dnes uz provadim i to rizene. Take to prispiva k stabilite a hlavne k lahodnejsimu projevu kyselin.
    Myslim ze ten vas kal bude nez kamen prave vysrazena bilkovina nebo zbytek kvasinek. Vinny kamen by byl neskodny a neda se rozmichat jsou to pevne krystaly ktere se trpiti a behem chvilky zase sednou.

    odpověď na: JMF bez náznaku perlení #170980

    jmac74
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Koupil jsem hanna hi98128 jestli to neni reklama, jsou i presnejsi. Dulezita je vicebodova kalibrace a teplotni kompenzace. Koupit pufry. A pak se o pristroj dobre starat. Pristi rok zvazuji ze koupim test na jablecnou. Letos take jen dle ph a chuti. Jinak nano vinar. Je to konicek podedeny po otci.

    odpověď na: JMF bez náznaku perlení #170973

    jmac74
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A jaky byl obsah jablecne po af?

    odpověď na: JMF pčedčasný konec #170972

    jmac74
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud se jede do konce je problem konec bez laboratore urcit. Vlastne se to spis nepozna. Vysoke riziko vzniku octove je u vin se zbytkovym cukrem a tam radsi min nez vic pokud nemerim zbytek jablecne. Dale pokud se provani spontalne tak je pravdepodobne ze dojde k jmf jinymi bakteriemi nez oenococuss. Pak hrozi nejruznejsi vady az po vznik zdravi skodlivych latek.
    Mereni ph a kyselin je zaklad. V prubehu jmf se mne zvysilo ph o 0.3. Je treba mit pristroj ktery rozlisuje v setinach a presnost alespon 0.05.
    Existuje i domaci test na jablecnou ale v cr se neprodava. Tim lze v prubehu urcit kolik zbyva k nule a celkem snadno to pak nepretahnout. Vypada to jednoduse ale ve skutecnosti chemicky je tam mnoho moznych nebezpeci. Na internetu je celkem dost odbornych pdf dokumentu, kde je vse popsano. Lepsi je to ale asi nevedet 🙂

Prohlížíte 5 příspěvků - 1 z 5 (celkem z 5)