JMF bez náznaku perlení

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce JMF bez náznaku perlení

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  vaclav91 a poslední změna proběhla 9.11.2021.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #170591

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, chtěl jsem se dotázat, zdali je vždy při JMF patrné jemné perlení (únik CO2), které slyšíte. Nebo se Vám stalo, že perlení není až tak patrné, nicméně JMF probíhá. Mám na mysli JMF po skončené alkoholové fermentaci. Zdá se mi, že ani po přídavku bakterií ani při naočkování z jiného vína, kde je perlení lehce znát, se víno v nerezové 150l nádobě nechce „rozjet“ – teplotu mám nastavenou na 23°C. Rmut byl na začátku alkoholové fermentace pouze lehce přisířen (takže volné síry tam není příliš moc). Díky za info.

    #170973

    jmac74
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A jaky byl obsah jablecne po af?

    #170979

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na rozbor jsem to po AF nedával, nicméně zítra to nesu na rozbor, tak uvidím co zjistím. Je možné, že té jablečné je tam tak málo, že se to v perlení neprojeví?
    Příští rok jsem již rozhodnutý, že vína budu dávat na rozbor. Chci se dotázat, jaký používáte ph-metr?
    Romec

    #170980

    jmac74
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Koupil jsem hanna hi98128 jestli to neni reklama, jsou i presnejsi. Dulezita je vicebodova kalibrace a teplotni kompenzace. Koupit pufry. A pak se o pristroj dobre starat. Pristi rok zvazuji ze koupim test na jablecnou. Letos take jen dle ph a chuti. Jinak nano vinar. Je to konicek podedeny po otci.

    #240737

    vaclav91
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den všem,

    Prosím o radu. Snažím se již druhým týdnem provést JMF u 40 litrů vína v jedné nádobě. Víno po alkoholovém kvašení zahříváno asi na 20°C. Po alkoholovém kvašení jsem aplikoval asi polovinu obsahu bakterií na 250 litrů vína a doporučenou výživu v předepsaném množství. Víno dosud nesířeno. Jediným náznakem je opravdu jemné sotva slyšitelné praskání ve víně. Žádné malé bublinky stoupající vínem jsem nezaznamenal. Jak opravdu poznám zda fermentace probíhá? Pokud neprobíhá doporučujete přidat další bakterie a výživu?

    Předem moc děkuji za každou pomoc.

    #240762

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    JMF zřejmě probíhá, ale jedinou jistotou je rozbor v laboratoři, nebo použití pH metru. Možná se ještě objeví typický „smrádek“ a bude jasno. Kyseliny lze měřit také roztokem K z malé vinařské laboratoře. U červeného jsem to nezkoušel, ale rozdíl v celkových kyselinách by měl být dobře měřitelný.

    #240773

    vaclav91
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,

    Díky za odpověď. Náznaky jsou opravdu slabé, uvidíme jak se bude vyvíjet dále. Demižon je plný čili by neměla hrozit oxidace či jiná neplecha. Kyselinu pomocí roztoku jsem měřit zkoušel, zatím bez čitelného rozdílu. Uvidíme.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.