CC

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 31 z 40 (celkem z 40)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Registrace vinice / volba sponu #205208

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud chceš nejprve osadit plochu do 10 arů pro vlastní potřebu, tak bych se tou administrativou nezatěžoval. Žádost bych si podal,až to bude aktuální. Ono uvidíš, že i těch 10 arů je hodně práce, pokud to máš jako koníček při zaměstnání. Ten hektar už je dřina. Myslím, že by neměli mít problém s tím ti zpětně tu již osázenou plochu „zlegalizovat“. Ale zeptej se jich..

    odpověď na: Klenbová pivnica #205006

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Asi jako zahradní bazén stejného půdorysu 🙂

    odpověď na: Klenbová pivnica #204980

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já stavěl před 4 lety – stejný způsob, mírný svah. Výkop max. 4,5 m hluboký v čele výkopu (víc do hloubky jsem nemohl jít kvůli spádu odpadní roury a větší mechanizace než traktorbagr se mi na pozemek nedostal). Tím pádem základ-deska v cca 4m, plus výška sklepa 2-2,5m.. Vzadu tím pádem zbýval na zásyp 1 m a vepředu 0,5 m. Udělal jsem zásyp cca 0,5-1 m nad terén, ve výsledku 1,5m silná vrstva hlíny. Sklep kompletně hydroizolovaný, suchý. Teplota 8-15 C. Mám jen 9 schodů a dveře jsou na jih, čili max.tepla jde v létě do sklepa dveřmi. Za dveřmi jsem dal závěs ze silného filcu, jinak bych měl v létě 20 C. Koukni na fotkyze stavby našeho sklepa tady: http://klenby.com/strelice/

    odpověď na: PIWI pěstování – spon #204979

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Solaris 200 keřů – spon 130×90, stříhám na jeden kratší tažeň, ponechávám 5-6 letorostů.
    Cabernet cortis + cantor 300 keřů – spon 120-130×80, stříhám na dva 2-3oké čípky, ponechávám 4-5 letorostů. Tento způsob jsem zvolil kvůli tomu, že 80 cm je na tažeň už celkem málo a na čípkách není třeba vyvazovat a dělat redukci hroznů (ušetření práce).
    Pokud chcete dělat stolní víno, dejte větší rozestupy (1-1,2 m) a ponechte více letorostů a tím pádem budete mít 2-3 kg hroznů / keř. Zda chcete kvalitní hrozny, dejte hustější spon (1 keř/m2) a stříhejte na dva polotažně či čípky.. pak budete mít max 1 kg/keř, ale kvalita hroznů bude úplně někde jinde..

    odpověď na: Hnojení starých vinic #204638

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Většinu živin (N, P, K, Ca, Mg, Mn, S…) réva získává opravdu z oněch vrchních cca 50 cm půdy, kde se přirozeně vyskytuje největší množství organických látek, které zásluhou působení mikroorganismů mineralizují a uvolňují živiny do půdy. Z hlubších vrstev réva čerpá zejména vodu, ale živiny samozřejmě také – v menší míře. Zde se jich totiž v rozpustné formě moc nevyskytuje. Proto réva trpí v suchu nedostatkem dusíku např. Pokud používáte lehce rozpustná hnojiva (NPK), je nutná jejich aplikace na jaře. Hnůj, kompost a další organická hnojiva se zase aplikují na podzim.
    Zelené hnojení bobovitými rostlinami má určitě význam, zejména – jak píše Moll – co se týče dusíku, ale některé hluboce kořenící druhy (vičenec ligrus, vojtěška) mají hodně hluboké kořeny (přes metr) a umí „vytahovat“ minerály z hlubších vrstev, ukládat je do svých těl a po jejich zmulčování/zarytí je po rozkladu uvolňují do okolí. Takových rostlin je spousta (nazývají se „dynamické akumulátory živin“ – lze je vyhledat na internetu) a lze je využít..

    odpověď na: Kdy začínáte stříhat vinohrad? #204636

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vytékající míza z řezné rány výrazněji keř neoslabí, naopak se udává nižší pravděpodobnost proniknutí patogenů komplexu ESCA řeznou ránou do pletiv. Ronění mízy dle literatury má dále za následek opožděné rašení oček, což je s výhodou při výskytu pozdních jarních mrazíků. Já loni střihal až v půlce března (mám 700 keřů).

    odpověď na: Cukernatost #199212

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    15.9. Střelice u Brna, Cabernet cortis + Cabernet cantor, panenská úroda 100 kg / 300 keřů, cukernatost 24 °ČNM.

    odpověď na: Problematicke kvaseni #197338

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jestli máš mošt takhle moc přesířený, tak s tím asi nic neuděláš. Jak píše Ondra – smíchat s jiným nezasířeným moštem. Proč jsi to tak přesířil? Kolik plátků jsi spálil v demižonu? Kolik jsi tam nasypal pyrosulfitu?

    odpověď na: Zmlazení vína #196602

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nebo mě napadlo přimíchat do vína kaly z vylisovaného moštu. Jimi se vylepšuje druhák, tak proč ne starší víno..

    odpověď na: Zrání Solaris #196443

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já to posbíral před týdnem (J Morava) – první pořádná úroda (150 kg), výsadba 3 roky stará, 200 keřů. Loni jsem koncem srpna sebral 40 kg, už to fest žraly vosy a sršně, cukernatost byla 25. Letos jsem to posbíral při cukernatosti 21 °ČNM, kyseliny 7 g/litr. Hrozny zdravé, nenakousané od hmyzáků..

Prohlížíte 10 příspěvků - 31 z 40 (celkem z 40)