CC

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 48)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: mulčování trávou #221023

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mulčoval jsem příkmenný pás u nové výsadby po dobu prvních cca 4 let. použita hlavně sláma, dřevní štěpka, spadané listí, čerstvě posekaná tráva, koňský hnůj – co zrovna bylo k dispozici ve větším množství. Aby měl mulč smysl, musí být vrstva alespoň 10 cm vysoká. Prorůstání trávy to stoprocentně nezabrání, ale lepší než nic. když už skrz mulč ta tráva proroste, jde aspoň velmi dobře vytrhnout. Mulč se rychle rozkládá, je třeba jej 2x ročně doplňovat. I na malý vinohrad ho padne velké množství. Pozitivní vliv na plísně jsem nezaznamenal (mám pouze PIWI). Zato pozitivní vliv na vlhkost půdy + zvyšování obsahu humusu v půdě jsem pozoroval jednoznačně..

    odpověď na: Mladá vinice #220643

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud mohu soudit podle fotek, jedná se (i když je to teprve loňská výsadba) o velmi vitální keře. Letorosty mají na toto období pěknou délku a průměr. Nebál bych se na takových letorostech ponechat klidně po jednom hroznu. Rostlina to utáhne. Nedržel bych se striktně stáří rostliny, ale toho, jak je keř vitální.

    odpověď na: Redukce hroznů Solaris #220152

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Všeobecně není u Solarisu potřeba redukci hroznů dělat. Redukci děláte pouze zimním řezem a jarním podlomem. Klidně ponechte všechny hrozny na letorostu – ovšem pokud jsou Vaše 3-leté keře natolik silné a letorosty natolik vitální, aby takovou násadu zvládly..

    odpověď na: Kyselina octova na plevel #219100

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Organické kyseliny fungují na plevele dobře. Zakyselení půdy se není třeba bát – organické kyseliny jsou velmi rychle rozloženy půdními bakteriemi.. Pokud se nepodaří sehnat kyselinu octovou o vyšší koncentraci, Lze použít i běžně prodávaný potravinářský 8% ocet, ve kterém se rozpustí ještě kyselina citronová a přidá se trocha saponátu ke snížení povrchového napětí kapaliny a tím pádem lepšímu pokrytí plochy listů plevele..

    odpověď na: Kapková závlaha #217055

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kapkovou závlahu jsem používal jen u nové jarní výsadby v roce 2017. Jaro bylo hodně suché, pršelo minimálně. Před započatým zavlažováním byly vyrašené letorosty jen cca 5-10 cm dlouhé a u poloviny z nich už vlivem nedostatku vody zasychaly a odpadaly vrcholky. V polovici června jsem přes internet koupil 50 metrů 16-mm černé kapkovací hadice, otvory á 30 cm, nějaké spojky, filtr – celkem cca 1000,- Kč. Těch 50 metrů akorát pokrylo celý řádek révy. Hadice byla volně ložená na zemi, průtok byl 6,5-7 litrů/minutu, čili za zhruba 1,5 hodiny vykapalo 600-700 litrů/50 metrů řádku. Zavlažováno pomocí čerpadla – nautily ze studny. Takto jsem střídavě zavlažoval 3 řádky nové výsadby, každý řádek zavlažen zhruba 1x týdně od poloviny června do druhé poloviny července. Po celou tu dobu nepršelo. Během jednoho týdne se sazenice probudily z letargie (či spíše agonie) a za měsíc většina letorostů dosáhla horního okraje tubusu. Asi u poloviny keřů jsem v prvním roce byl schopen zapěstovat kmínek. V druhém roce bylo opět celý červen a červenec sucho a závlahu jsem několikrát obdobně zopakoval.. Díky závlaze jsem v druhém roce měl už první maličkou úrodu a všechny keře s kmínkem.. Efekt pozitivní, úspora času jednoznačná. Svinutí, přesun do nového řádku a rozvinutí 50m hadice trvalo vždy asi 5-10 minut. Kdybych to měl oběhat a zalévat s hadicí v ruce, trvalo by to podstatně déle. K tomu kapková závlaha je efektivnější, voda se vsákne do větší hloubky, při zalévání z hadice velká část odtekla po povrchu.. V loňském roce jsem už výsadbu nezavlažoval a rostla dobře i bez ní. Hadici jsem využil na 50-metrovou řadu u plotu, kde mám stolní odrůdy, a kde zavlažuju každoročně.

    odpověď na: Konzervace bečky #214906

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dát tam něco, co se bude vínu podobat: Voda + kyselina vinná (5-10 g/litr) + pyrosulfit (zasířit na cca 100-200 mg volné síry/litr).. Takhle mám já 2 bečky už asi 2 roky. Občas doleju vodu, občas přičichnu, zda je z ní cítit oxid siřičitý..

    odpověď na: Traminette #214865

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Traminette je americký kříženec ( https://en.wikipedia.org/wiki/Traminette ), který evropské školky zcela jistě ve své nabídce sazenic vinné révy mít nebudou. Je možné, že jej u nás má nějaký hobby-vinař dovezený/poslaný ze Spojených států. „Rezistentní tramín“ měl kdysi na svých stránkách pan Weiss ( https://www.rebenzuechtung.at/ ) pod pracovním názvem „Traminet“. Pokud Rebschule Tschida má v nabídce tramínovou PIWI odrůdu, tak na 99% to bude ta od p. Weisse. Já mám dva tříleté keře ukrajinské odrůdy OLEG ( http://slovplant.sk/shop/AMPELOS-Ukrajina/OLEG ), která se zatím ukazuje jako velmi slušně rezistentní vůči chorobám.

    odpověď na: konec macerace cerveneho vina #213963

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak píšete – lze lisovat už po týdnu. Čím kvalitnější a vyzrálejší vstupní surovina, tím lze nechat na rmutu déle. Jaká byla fenolická zralost Vašich hroznů? Časnějším vylisováním asi chybu neuděláte, ale víno bude mít (možná) nižší barvu a extrakt. Tím bude náchylnější na následnou údržbu, bude možná vyšší potřeba zasíření vína apod. Dokvasit samozřejmě vylisované víno v nádobě (sud či demižon), nejlépe do sucha (kvůli následné stabilitě). Že máte po 10 dnech zbytkový cukr není problém.. nechat dokvasit.. Ale uvidíte co Vám ještě poradí zkušenější vinaři..


    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud je kvalitní surovina, Bentonit do moštu není potřeba přidávat. Slouží k rychlému odkalení. Smysl má, pokud máte mošt z nahnilých hroznů.. V tom případě rychle odkalit Bentonitem a zakvasit (kvasinkami, zákvasem apod.).

    odpověď na: Zrání Solaris #210403

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud jsi naměřil 20-21° refraktometrem z bobulí přímo ve vinohradu, tak výsledný mošt bude mít tak o 1-2 °méně. Při průchodu vinohradem totiž sbíráš a měříš ty vyzrálejší bobule (pokud je cíleně netrháš z odvrácené strany hroznu, zevnitř hroznu apod.) – vlastní zkušenost. Ideálně je nasbírat kýbl namátkově vybraných hroznů, pomačkat je a pak měřit.. A těch 20 °ČNM je podle mne na Solaris málo – jak píšu výše. Na burčák dobrý, ale víno jedině udělat polosuché / polosladké, ale pak v tom budeš mít málo alkoholu a bude to náchylné na nemoci..

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 48)