Problematicke kvaseni

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Problematicke kvaseni

Zvolené téma obsahuje celkem 20 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  rahorn a poslední změna proběhla 1.9.2018.

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 21)
  • Autor
    Příspěvky
  • #159730 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nemate nejake zkusenosti cim vino podporit aby dokvasilo? Mam 3 padesatky, ktere nechcou dokvasit, mam tam ohrivatko uz snad mesic, porad to trochu prska a je tam na vrchu pena, ale porad je to moc sladke. Most byl odkaleny, pridana vyziva a spontani kvaseni. Cukr to melo 21, 23, 24 CNM, obcas to promichvam, pekne to chvili sumi, ale to je tak vse. Jeden velkovinar rikal, ze letos to blbe vrelo, ze do toho obcas poustel dusik? Nemate zkusenosti? Do jednoho sem zkousel pridat i uslechtile kvasinky, ale porad stejne

    #159736 odpověď

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já bych odtáhl tak 1/4 petky, trochu naředil vodou a přidal chladnomilné kvasinky, až se v petce rozjede kvasný proces (v teple během pár hodin) tak bych mošt přetáhl do čistého demižonu a přidal zákvas, popřípadě ještě trochu výživy.

    #160236 odpověď

    Dobrý den, důvodu muže byt více. Velkovinar dává dusík= pri kvašení je potreba amon.dusik který se prodává jako výživa (doporučuji kombinovanou) . V tomto případe bych koupil asvk (usl.kvasinky) rozjel za kvas (doporučuji chladno milne, nebo víno zahrát (přemístit do teplejší místnosti). Pokud bude tak vás fungovat bude prodávat výživu celkem 2-3 x . Důležité je víno trosku prihrat, pokud stále nebude fungovat ani za kvas.je problém asi ze již víno obsahuje prostředí nehostinné pro kvasinky . Vyšší alkohol, moc síry

    #197249 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud mám v moštu moc síry, může se stát že to nezačne kvasit? Jak se zbavit síry?

    #197252 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Muze, meril ste kolik tam mate? Koupit kvasinky odolnejsi proti sire a udelat dobry zakvas a po malych davkach rozkvaset.

    #197255 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dnes to změřím, dával jsem kvasinky v úterý a zdá se mi že to pořád nic nedělá.

    #197302 odpověď

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ono taky záleží na konkrétním balení kvasinek. Mě dva dny taky nekvasil demizon, ostatní tři v pohodě. Na ten co nejel jsem dával jinej pytlík kvasinek. Tak jsem to zakvasil kvasinkama z dalšího balení a v pohodě. Tím chci říct, že není pytlík jako pytlík…

    #197309 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak kvasinky mám Oenoferm Tipico F3 20g,
    Dnes jsem měřil síru a naměřil jsem strašně moc. Podle zkumavky jsem naměřil 20. Což by se rovnalo 200/l.
    Demizony jsem šířil sirnym páskem a asi jsem dal stavu do demizonu brzo.
    Jak se ji ted zbavim?
    Ještě jsem dal do petky pul litru stavy a vodu do toho kvasinky, a uvidim jestli se to rozkvasi. Ve sklepě mám 18 stupňů. Tu petku jsem dal do teplejší místnosti.

    #197317 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jestli si nameril na skumavce 20, tak je to 20mg/l v celem objemu a je to v pohode. Podle me spatny zakvas a zbytecne v chladnu, zkus udelat ten zakvas v teple a nech ho pul dne pekne rozsumet a pak ho tam nalej a idealni by bylo ohrivatko, aby stava mela vic jak 18st na rozjezd

    #197322 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dle návodu je psané že „hladina tekutiny ve zkumavce ukáže na stupnici počet volné SO2 (1 na zkumavce = 10 mg volné síry na litr, 2 = 20 mg atd.)“ me to na zkumavce ukázalo 20 = 200mg. Teda aspoň myslím. Použil jsem roztok SO2 – Reagenz.

    #197324 odpověď

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak to tam máš asi opravdu těch 200 to vypadá. Těžko říct co s tím – smíchat s jiným, provzdusnit?

    #197331 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Včera jsem dal do petky štávu s vodou a kvasinky, je to v teple a taky se to nějak nerozkvasilo. Tak nevím.

    #197332 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ještě mám dotaz aby síra vyprchala, mám demižon nechat otevřený nebo nechat kvasnou zátku? A vždycky probublat koštýřem?

    #197338 odpověď

    CC
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jestli máš mošt takhle moc přesířený, tak s tím asi nic neuděláš. Jak píše Ondra – smíchat s jiným nezasířeným moštem. Proč jsi to tak přesířil? Kolik plátků jsi spálil v demižonu? Kolik jsi tam nasypal pyrosulfitu?

    #197339 odpověď

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Plátků 2 a pyrosulfitu podle návodu cca pul gramu.

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 21)
Odpověď na: Problematicke kvaseni
Osobní informace: