Juraa

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 30)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: PET NAT #226136

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Řekl bych až těsně před koncem. Letos jsem si udělal testovací 3 láhve, dal jsme to tam když byl cukr už ze 3/4 prokvaseni a měl jsem z toho vymalováno. Dvě flašky to nevydrzeli a letali po celem sklepu a třetí jsem šel zlikvidovat rači v motorkarske kombineze s helmou 🙂

    odpověď na: Odvod odpadní vody ze sklepa #220537

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ja mám klasické kalove čerpadlo.

    odpověď na: Rosne koreny #219452

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Rosné (povrchové) kořeny vyrůstají většinou s podnože, z ušlechtilé části spíš pokud byla vysazena moc hluboko. Jsou v každém případě nežádoucí a u mladého vinohradu bych je odstranil i v téhle tloušťce. I kdyby to hlavu na chvili oslabilo, tak to bude lepší, než když bude korenit hlavně povrchové.

    odpověď na: Oxidace v demižonech #219105

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ideálně vždycky zase dolít, případně aspoň křenove tablety (antiflor). Když už odeberu víc, tak ráčí stočim nebo nalahvuju.

    odpověď na: Rozbor vína #215966

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    v Brně je právě SPZI, kde se schází komise a rozhoduje o zatřídění.

    Tady to máš skoro celé popsané https://www.szpi.gov.cz/clanek/zatridovani-vin-v-komisi-szpi-po-1-9-2011.aspx

    odpověď na: Rozbor vína #215961

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na rozbor nebo na zatřídění? Na rozbor sedmička, na zatřídění jedna sedmička plus jedna litrovka. Předpokládám, že v čechách bude nějaká laborka taky, ale zatřídění se dělá v Brně.

    odpověď na: Rozbor vína #215954

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Záleží odkud jste? Dělají to např. BS vinařské potřeby, v Mikulově např. Laboratoř Becková. Cena u zemského asi 35O Kč, u přívlastků nějakých 850 Kč jestli se ptáte teda na cenu rozborů. Zatřídění jako takové je do určitého množství zdarma.


    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Můžu taky požádat? schumii@seznam.cz … Děkuji

    odpověď na: školení vína #207618

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Bentonit není zrovna čiřidlo „na jiskru“, nechal bych cca 2 týdny, stočil nebo zrovna přefiltroval jemnýma deskama (S20, S15 dle kalnosti vína), tím budete mít tu „jiskru“ a před láhvováním dosířit – u polosladkého na cca 50 volné a přefiltrovat na sterilních deskách (ST5). Pokud nebudete s plničkou používat i mikrosvíčku, tak polosladké víno uložit do chladu, jinak je dost pravděpodobné, že se víno časem stejně pohne.

    odpověď na: Hydrolis #207281

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mín jak 100kg bych do 250l nedával. A lepší je ten vak nafouknout ještě před lisováním aby vrstva matolín byla po celé výšce, jinak je to nahoře nafuklé až k okraji a koláč se vytvoří jen dole. Co se týče kalů, tak na 170 už se mě docela blbě dělá množtví menší než 50 litrů.

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 30)