Jakub Bartoník

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 31 z 45 (celkem z 106)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Seriál našich odrůd – Moravský Muškát #165446

    Synonymum: MOPR
    (1,8 % z celkové plochy vinic)
    Zápis do Státní odrůdové knihy 1987

    Vzhledem k tomu, že pro naše vinařské oblasti nebyla žádná dostatečně vhodná odrůda s muškátovým aroma ve víně, pokusil se ing. V. Křivánek ve Šlechtitelské stanici v Polešovicích zaplnit tuto mezeru křížením odrůd Muškát Ottonel x Prachttraube a jeho záměr se podařil.

    Muškát moravský se brzy stal nejrozšířenějším novošlechtěním u nás.

    Odrůda je bujného růstu, má středně velký list a její hrozen je střední až velký. Bobule je středně velká, kulatá, zelenožlutá, s výrazným muškátovým aroma. Zrání bobulí je rané. Je to odrůda vhodná do hlinitých půd, kde dává plnější vína. Obsah kyselin je nižší, a proto je nutné pro výrobu suchých vín sklízet hrozny zavčas, aby vína nebyla plochá. Tam, kde je možné hrozny ochránit před ptactvem, vosami a plísní šedou, je možné docílit zajímavá výběrová vína. Od roku 2010 se z něj může vyrábět také „Svatomartinské víno“. 

    Zpracování hroznů na kvalitní víno s muškátovou vůní je náročné na umění vinaře jak ve vinici, tak ve sklepě. Jedině vína dostatečně reduktivní povahy a s příjemným obsahem kyselin mají šanci na přízeň konzumenta. Při nevhodných manipulacích jsou tenká, plochá, s nepříjemnými tóny mléčné kyseliny.

    Základní charakteristika jakostního vína

    Zelenožlutá barva, květinově muškátová vůně, lehký charakter vína, s příjemnou harmonií, pokud je ve víně dostatek kyselin.

    Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

    Přílohy:
    odpověď na: Seriál našich odrůd: Aurelius #165208

    (0,25 % plochy vinic)
    Zápis do Státní odrůdové knihy 1983

    Odrůda vzniklá prací Ing. J. Veverky a Ing. F. Zatloukala ve Šlechtitelské stanici vinařské v Perné křížením (Neuburské x Ryzlink rýnský).
    Je středně bujného růstu, hrozen středně velký s malou, kulatou bobulí žlutozelené barvy, která má tenčí slupku, a proto snadno podléhá napadení plísní šedou. Hnití hroznů se zmírňuje na sušších stanovištích. Odrůda je velmi plodná a hrozny mívají poměrně vysokou cukernatost.

    Při pečlivém ošetřování proti působení plísně šedé lze pravidelně docilovat vína s přívlastkem pozdní sběr nebo výběr hroznů. Kvalitní, plné víno má charakter vín Ryzlinku rýnského s intenzivnějšími aromatickými látkami širšího spektra, což vytváří určitou kořenitost, ale snižuje svižnost a eleganci vlastní vínům Ryzlinku rýnského.

    Základní charakteristika jakostního vína

    Zelenožlutá barva, vůně podobná Ryzlinku rýnskému, ale intenzivnější, kdoulově-lipová, víno až mohutné, harmonické, mírně kořenité.

    Víno má zajímavé aromatické látky a jemné třísloviny.

    odpověď na: Búda u Kramářů #165205

    Ubytování s kapacitou pro 10 osob – 2x dvoulůžkový pokoj, 2x třílůžkový pokoj, 2x samostatné sociální zařízení (sprcha, WC), společná plně vybavená kuchyňka (popř. možnost dokoupení snídaně). Každý pokoj má vlastní TV+WIFI. Parkování pro 2 osobní auta. Po domluvě možnost degustace ve vinném sklepě.

    odpověď na: Centrum slováckých tradic #161579

    stálá výstava slováckých vín, 104 druhů

    odpověď na: Depandance Skanzen #161576

    ubytování pro skupiny kapacita 42 lůžek

    odpověď na: Hotel Skanzen #161574

    komfortní ubytování, 49 lůžek

    13. ročník Mistrovství České republiky v řezu révy vinné, který se letos konal v prostorách a vinicích Chateau Valtice, je za námi. Celé soutěže se zúčastnilo přes 80 soutěžících. Poprvé v historii se odehrálo nevídané překvapení. V kategorii Elite se na prvních třech místech umístili hned 3 ženy. Celkem mezi 7 nejlepšími soutěžícími bylo 5 žen a pouze 2 muži (celkem se soužete zúčastnilo 10 žen a zbytek byly muži). Tím se potvrdilo, že soutěž v řezu révy vinné není pouze o mužích.

    Soutěžící museli za 15 minut ostříhat 25 keřů révy vinné. U kterých se hodnotila správně zvolená architektura keře (celkem 50 možných bodů), čistota keře (celkem 25 možných bodů), správně zvolený počet oček (celkem 25 možných bodů) a samotná kvalita řezu (celkem 25 možných bodů).

    Zdroj fotografie: BS vinařské potřeby

    Výsledky v kategorii Elite – všichni nad 21 let

    Klašková Martina – 123 bodů – čas: 13:13
    Holcmanová Vladislava – 121 bodů – čas: 5:42
    Palečková Helena – 121 bodů – čas: 8:53
    Bartoník Jakub – 121 bodů – čas: 10:38
    Mihulková Dana – 121 bodů – čas: 10:53
    Lokaj Jakub – 121 bodů – čas: 13:14
    Mančíková Simona – 120 bodů

    Výsledky kategorie Junior – do 21 let

    Osička Tomáš – 111 bodů
    Macková Patricie – 110 bodů
    Mankovecký Jakub – 109 bodů

    Kompletní výsledky naleznete zde

     

    Přílohy:
    V pátek 10. února 2017 proběhne již 13. ročník odborné soutěže v řezu révy vinné. Hostitelem tohoto tradičního vinařského klání, které pořádá Svaz vinařů ČR ve spolupráci se společností BS vinařské potřeby, bude tentokrát vinařská společnost Château Valtice.

    Nejvýznamnější vinařská událost opět poskytne prostor vinařům, aby ukázali odborné porotě svoji zručnost při řezání révy vinné a utkali se v netradiční disciplíně o hlavní trofej – zlaté nůžky. „Na mistrovství se hodnotí především kvalita a čistota řezu. Rychlost není rozhodující veličinou, je nutné prokázat zkušenosti a um“ uvádí Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem mistrovství.

    Opět dvě soutěžní kategorie

    Soutěžit se opět bude ve dvou kategoriích JUNIOR (žáci a studenti odborných škol a mládež do 21 let včetně) a ELITE (soutěžící starší 21 let). Ve speciální soutěžní kategorii potom budou opět zvlášť oceněny za své výkony i soutěžící ženy.

    V areálu vinařství Château Valtice bude v průběhu celého dne připravený pro vinaře i diváky bohatý doprovodný program, jehož součástí budou i odborné přednášky a prezentace techniky a produktů pro vinaře.

    Soutěž vznikla v roce 1993 jako neformální setkání vinařů. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví.

    Společnost BS vinařské potřeby se již několik let podílí na přípravě stejné soutěže na Slovensku. Stejně jako v předchozích dvou letech je také hlavním organizátorem dalšího ročníku, který se uskuteční v únoru 2017.

    Registrovat se můžete již nyní na 

    marketing@vinarskepotreby.cz.

    Údaje pro registraci: Jméno a příjmení, kategorie / rok narození, adresa/vinařství/škola, e-mail a telefon

     

    BS_vinarske_potreby_soutez_o_zlate_nuzky_2017_format_A1

     

     

    Vážení vinaři, zasíláme vám informace k tradičním vinohradnicko-vinařským seminářům, které pořádá Moravín v hotelu Centro v Hustopečích v termínu 7.-9. února 2017. 

    Veškeré informace, pozvánku, přihlášku a program naleznete níže ke stažení – přihlášku zasílám ve dvou formátech s možností vyplnění a zaslání e-mailem.

     

    Přihláška – doc

    Přihláška – pdf

    Program

    Pozvánka

     

     

    Srdečně zveme všechny zájemce.

    Zdravím a přeji příjemný den

     

    Vladimíra Seidlová

    místopředsedkyně

     

    MORAVÍN, svaz moravských vinařů, z.s

    69201 Mikulov, Zámek 1; PO BOX 88

    vseidlova@iol.cz; info@moravin.eu

    http://www.moravin.eu; 00420602559226

    najdete nás také na

    https://www.facebook.com/moravin.eu

     

    odpověď na: Mrazuvzdornost révy vinné #160310

    V Čechách a na Moravě se réva vinná pěstuje do 300 m. n. m. Ojediněle na chráněných stanovištích do 500 m. n. m. Pro kvalitní sklizeň je nutné vyhýbat se mrazovým kotlinám a studeným místům s možným výskytem jarních mrazů. Základním kamenem všech pletiv révy vinné je voda. Vytváří při mrazových podmínkách led a tím poškozuje buňky.

    Mrazuvzdornost = odolnost vůči mrazu

    Schopnost rostlin dlouhodobě zabránit vzniku ledu uvnitř buněk. Přítomnost osmoticky aktivních látek (cukry, aminokyseliny…), vede ke snížení bodu tuhnutí. Jedná se o mechanismus, který je účinný pouze při mírných mrazech. Proto je pro révu vinnou důležitější schopnost udržovat vodu v tekutém stavu i pod očekávaným bodem mrazu. Mrazuvzdornost může být snížena při pozdní sklizni s vysokým výnosem, při poškození révového keře chorobami nebo při stresu ze sucha během vegetace. Réva vinná disponuje vlastností aklimatizovat se na mrazové podmínky. Z rostliny citlivé na mráz se časem stává rostlina odolná vůči mrazu. Proces aklimatizace začíná zráním hroznů a pokračuje až do opadu listů. V průběhu procesu vznikají nové látky – bílkoviny, cukry a aminokyseliny, které zvyšují mrazuvzdornost révy vinné.

    Mrazuvzdornost je závislá na teplotních výkyvech během zimního období. Pokud teplota vzduchu klesá, nebo je pod bodem mrazu, mrazuvzdornost se zvyšuje. Dále pokud dojde ke zničení 50 % primárních oček uprostřed zimy, dochází ke zvýšení mrazuvzdornosti révy vinné. Nejvíce ovlivňují mrazuvzdornost látky (škrob, sacharidy) v pupenech a letorostech. V průběhu vyzrávání jednoletého dřeva dochází ke zvyšování obsahu škrobu, který se snižuje při nízkých teplotách. Po snížení obsahu škrobu nastává zvyšování obsahu glukózy. Ta pozitivně ovlivňuje mrazuvzdornost révy vinné.

    Očka -15°C – dřevo -20°C?

    Odrůdy Vitis vinifera jsou schopné snášet teploty -21 až -23 °C. K zimním mrazům jsou nejodolnější druhy Vitis amurensis a Vitis riparia, a to dokonce k teplotám -30°C až -40°C. Vyšší mrazuvzdornost vykazují také interspecifické odrůdy. Nejodolnější vůči mrazům je kmínek. Pozdě zrající odrůdy drží déle vyšší obsah vody ve dřevě, a proto dochází k následnému praskání kmínků. U letorostů je proti poškození zimními mrazy citlivější lýko něž dřevo. Snášenlivost oček k nízkým teplotám je odlišná. Očka dokážou snést teploty dlouhodobě -15°C ojediněle i -18°C. Vrcholová očka na letorostech jsou proti mrazuvzdornosti citlivější než očka bazální. Nejcitlivější jsou hlavní očka, poté sekundární a terciární očka. Poškození pletiv dřeva révy vinné muže být zprvu špatně viditelné a může se projevit až později.

     

     

     

    Seznam použité literatury:

    Pěstování révy vinné

    Doc. Ing. Pavel Pavloušek, Ph. D.

     

    Přílohy:
Prohlížíte 10 příspěvků - 31 z 45 (celkem z 106)