Rozkvašení vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Rozkvašení vína

Zvolené téma obsahuje celkem 37 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  micurinec a poslední změna proběhla 31.10.2017.

Prohlížíte 15 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 38)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154680 odpověď

    MOLL

    JMF – odbourávání jablečné

    Nabízí se přisířit, ale to říkají, že hned po JMF se tím zarazí všechny ty nepříjemné tóny ve víně a už neodvětrají.

    Teď babo raď! ;o))

    Asi nechat dojet. Jahody se smetanou!

    #154681 odpověď

    Tom.Dvorak

    Zdravím, myslím, že to JMF nebude, letos v rosé z ZW (21NM) mám také aroma smetanových jahod, bylo to tam už od burčáku a všem to celkem chutí:)

    #154683 odpověď

    onda

    No ja bych řekl že to JMF spíš bude, obecně málo kyselin a teplý podzim tomu dost nahravá. A laktózní tóny skoro vždy signalizují alespoň částečné odbourání.

    Největší nebezpečí při JMF ve vínech se zbytkem je v tom že bakterie se můžou pustit i do toho cukru a to pak představuje velký problém. Jak psal MOLL tak okamžité zasíření uzavře všechny smrádky, na druhou stranu u Rosé to laktózní aroma není až takový problém jako u červeného, někteří lidé to dokonce vyhledávají.

    #154684 odpověď

    xsucha02

    Uz to tak asi bude, ted je otazka co risknout zastavit nebo dobehnout, zda se mi, ze kyselinka je cim dal slabsi, coz odpovida JMF. Premyslim, co to stocit bez siry, aby se to zastavio a pridat tam kvasnice z jineho rosecka a michat? Nebo schovat ty puvodni a po dokvaseni pridat a michat?

    #154685 odpověď

    vinlok

    rose sa nehodi na archivaciu,tak preco robit JMF?ja by som to zasiril na 30 volnej siry a bez stacania by som miesal na kvasniciach,pokial su kvasnice v poriadku.

    #154687 odpověď

    xsucha02

    Ja jsem nechtel, aby nastala, ted resim co s tim.

    Jen je mi divne, ze to normalne sumi jak burcak a dela lehkou penu

    #154688 odpověď

    richwine

    Na archivaciu nie, ale to len u nas je rose na jeden rok. Mal som 4 rocne rose Grenache a hoci lahko za horizontom, bolo vynikajuce, plne, zaujimave. Hedonist.

    #170187 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    bohužel můj rýňák nechce kvasit, včera jsem přidal AVK a stále nic, jak mám dále postupovat? měl bych to občas zamíchat? předem děkuji za rychlé reakce

    #170192 odpověď

    vinar.v
    Účastník
    Poslat vzkaz

    zdravím, měl jsem podobný problém….nakonec mi pomohlo přidání čistého Thiaminu, případně přípravku – výživy , který obsahuje větší množství Thiaminu, který je nejdůležitý při kvašení u hroznů, které byly napadeny ušlechtilou plísní…

    #170204 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A v jake teplote ho mas? Zkousis spontanni kvaseni nebo si udelal zakvas z uslechtilych kvasinek?

    #170205 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    vzdy delam spontánní kvasení, nyní tam jsou ale i AVK, vždy se to dařilo, nechám to jen v teple rozkvasit a pak to stáhnu do sklepa kvůli budoucí aromatice

    #170206 odpověď

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Já dávám vždy ušlechtilé kvasinky a také se tomu někdy nechce kvasit. Někdy je to na kvasinkach vidět už při hydrataci, že nejsou úplně v kondici. Tak přidám jiné, nové a výživu. Pokud se tomu stále nechce, tak pak už jen přemístit do tepla.

    #170215 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Sice nevim co to v dnesni dobe preparatu avk znamena, ale asi to nebude dulezite, dam do tepla znamena kolik stupnu? Idealne dom, kde je porad pres 20st nebo dat topitko, ktere prodavaji ve vinarskych a dat treba 22st. Spis premyslim, kdyz si resil sireni v jinem tematu, nemas to presirene? Popr. nestrikal si to necim proti sede hnilobe a nedodrzels ochranou lhutu? Pak to nechce kvasit.

    #170220 odpověď

    micurinec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    doma to je přibližně při 22st,myslím, že hl.problém byo stočení po 24 hod.z hrubých kalů, to je jediné, co bylo jinak, pouze demižony sem sířil plátkovkou, jinak ani rmut nebyl sířený a letos vůbec poprvé se daly hrozny vypěstovat bez postřiků, včetně bio, až tak to letos dobře šlo

    #170224 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ja most stacim taky po dnu i vice a problem s kvasenim nebyl skoro nikde, jen u jednoho RR, ktery nebyl muj, nechtel taky kvasit, tak jsem dal kvasinky a jede. Tam to bylo asi postrikem i kdyz to bylo cca mesic po nem. Jak velky demizon a kolik platku si dal? Jak je to dlouho co se tomu nechce?

Prohlížíte 15 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 38)
Odpověď na: Rozkvašení vína
Osobní informace: