Rozkvašení vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Rozkvašení vína

Zvolené téma obsahuje celkem 37 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  micurinec a poslední změna proběhla 31.10.2017.

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 38)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154661 odpověď

    bobula

    Zdravím,

    chtěl bych se zeptat zda nemáte někdo zkušenosti se znovu rozkvašením již dokvašeného vína? Brzy jsem zastavil kvašení a víno má nyní cca 10% alkoholu, zbytkový cukr 34g/l a obsah kyselin 5.2g/l. Cukernatost při sběru byla 21°. Je tedy pocitově velmi sladké, tak by mě zajímalo zda by se s tím dalo ještě něco dělat.. 🙂

    #154662 odpověď

    MOLL

    jsem četl jeden článek – rusky. Zahřát na 20°C, správně vybrat kvasinky, udělat velké množství zákvasu. Navíc je dobré, vmíchávat postupně víno do zákvasu, dokud ho není třetina a nebo aspoň desetina a pak teprve přidat do vína.

    Já bych se toho nebál, jestli je na prodej, ruce vám utrhaj.

    #154663 odpověď

    richwine

    Ako pise Moll, s nim je vobec tazko nesuhlasit, az na tie sibirske vsuvky.

    Kombinacia cukru, kyselin a alkoholu je idealna pre mainstream zakaznika, ovela menej pre stabilizaciu a vydrz vina. Najvacsia obava by bol nedostatok kyselin. Preto by som riesil com s tymto vinom v horizonte 9 mesiacov.

    Rozkvasit to mozete, ale kyselina uz pojde len dolu teplotou, i ked mierne. Vysledkom bude vyssi alkac, menej cukru a menej kyselin. Ide o to co ma byt na konci a pre koho. Nerypal bych uz do toho.

    #154665 odpověď

    xsucha02

    Povedlo se nekomu tak znovu rozjet kvaseni? Mam taky pocit, ze se vino rozjede vzdy kdyz neni potreba

    #154666 odpověď

    MOLL

    článku to píše jako jistotu. Když to ohřeješ, tak co jiného tomu zbude?

    #154667 odpověď

    xsucha02

    No jestli to sira pusti, ja zahrivam rose uz tyden a nic, siru sem nameral 20 dni zpet 30 tak uvidime

    #154668 odpověď

    bobula

    Děkuji za názory, ale asi to raději nechám tak jak to je 🙂 víno je na prodej, takže doufám že jej dlouho mít nebudu a zákazníkům bude chutnat..

    #154670 odpověď

    Vipav

    Zastavil jsem Pálavu podle chuti a teď mi rozbor ukázal jen 7,8% alkoholu zastavoval jsem sírou a mám strach když znovu rozkvasím zastavím zase sírou tak bude moc vázané co nějak dolihovat sušším vínem?

    #154671 odpověď

    MOLL

    můžete dle libosti, pokud máte čím.

    Do 15 procent bez komplikací, pak už záleží na odrůdě a ročníku.

    V okolí Pálavy bývá každý rok dost vín, kterým by takový partner pomohl, natož letos.

    Připomenu, že množství alkoholu se měří nejhůř a chyba bývá vysoká. 7,8 je skoro burčák. Zkuste si dopočítat rovnici cukr – alkohol.

    #154672 odpověď

    Vipav

    50l demižony Pálavy které nechám prokvasit do sucha, bude to stačit do cca 420l?nemáte vzorec na výpočet dávky?Děkuji

    #154673 odpověď

    Vipav

    a podle výsledků je lepší znovu rozkvasit

    #154674 odpověď

    doporučuju zasířit na 20-40 mg/l a přidat tzv. akvarijní topítko(koupíte ho kdekoliv v akvarijních potřebách) s termostatem, víno promíchejte aby se kvasnice rozvířili a dejte na 20-22°C možná bych doporučil i trochu doplnit kyselinu vinnou kvůli stabilitě, ještě se na rozkvášení používá rozjetý burčák nebo nezastavené mladé víno které pracuje

    #154675 odpověď

    xsucha02

    Tak nakonec se me to rozjelo, ale trvalo to dlouho a dvakrat jsem pridal kvasinky, celkove 20g na 50ku, zahrival jsem ohrivatkem na vino na 22st, ma to 300w tak to slape, to akvarijni ma snad 20w. Ve vinarskych to 300w 300kc, pouzivam to jak na rozjeti burcaku tak na kvas

    #154678 odpověď

    petrmk

    No taky jsem to podělal, nedodal jsem výživu a zastavilo se kvašení. Zkusil jsem 50l demižon stáhnout z hrubých kalů a rozkvasit chladnomilnými kvasinkami. Zdá se, že to jede. Tak jsem na to zvědavý. Potom mám v plánu to smíchat s druhým 50l demižonem, který jsem už zasířil, ale ten není tak strašně sladký. Tož jsu zvědavý jak to dopadne.

    #154679 odpověď

    xsucha02

    Rozkvasil jsem rose jak jsem psal nahore, pekne kvasi, ale zacina to vonet po smetane. Cim to muze byt? Mlecne a smetanove tony moc nemam rad a mam strach, ze to tam zustane. Nekdy to v roseckach na vystavach citim, ale nevoni me to. Rozjel jsem to sektovkama, predtim to vonelo krasne lesnima jahodama a malinama

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 38)
Odpověď na: Rozkvašení vína
Osobní informace: