S puklicí švestkovou bojuji již tři roky a až nyní se snad začalo dařit. Je to pěkné svinstvo, v tom rozsahu, jak je na fotce může celá hlava během dvou let zcela odumřít. Pro révu jsou asi extrémně jedovaté výměšky, které puklice vstřikuje do pletiv révy a jejich efekt je víceletý. Dokonce jsem musel část vinohradu vytrhat a vysadit znovu.
Takže karate bych nedával – kvůli roztočům. Postřik na štítky teď němá moc cenu, puklice je prefektně chráněná. Teoreticky ji mlže oslabit Reldan. Loni jsem pak dal Reldan kolem 10. července, kdy by měli být rozlezlé larvičky na listech, kde sají a lze je takto zlikvidovat. Roztoč trochu dostal na prdel, mám dost velký výskyt hálčivců.
Letos na jaře jsem dal při rašení olej – Ekol + Spintor a Spintor chci dát ještě jednou zase v červenci na larvičky (+ obaleče, ale o ty mi ani tak nejde).
Při podlomu jsem teď našel jedinou hlavu, kde byli mravenci ti mě dovedli ke dvěma čerstvým štítkům. Ty jsem rozmáčkl…
Stále mi přetrvává problém s cca 150 hlavami, které ještě napadení puklicí nerozdýchaly. Část vinohradu se už ale dává do pořádku.
Fakt pěkné svinstvo tyhle puklice.
Dobrý den,
používám do meziřadí hořčici bílou. Je to fytosanitární rostlina, dokáže likvidovat půdní háďátka. Šlo by to skloubit i s tím hrachem – prvně vyset hrách, zadiskovat a pak vyset hořčici. Z výsevu v polovině srpna naroste do října i metr a půl vysoká.
Jo taky mě to sere. Dřív to bylo akčnější.
Dobré ráno,
to se stává celkem běžně. Pravděpodobně se rozjelo JMF. Jednou se mi to stalo i v lahvích – před lahvováním OK + trošku nižší síra, za půl roku naprostá katastrofa. V láhvi to trvalo asi rok a půl než se to dalo dohromady a teď po třech letech velmi dobré víno.
Ve větší nádobě bych tomu dal na srovnání tak dva měsíce. Pravděpodobně by pomohla okamžitá stáčka a zasíření na nějakých 35 mg volné, pokud nechcete přijít o kyselinu jablečnou.
K.
Dobrý den,
tak to je divné, to by mělo zabrat. Na hořčiny bílkovinná čeřidla fungují. Co s tím – zopakovat ve vzorku se želatinou, ta je razantnější.
K.
Odlisťování je úkon, který má především napomoci hroznům aby zůstaly zdravé. Více prostoru, lepší cirkulace vzduchu, více světla (sluníčka?). že osluněné hrozny mají více cukru? Mají, ale za cenu ztráty vody, obyčejně mají o něco menší bobule, které mohou i začít cibébovatět. Vinohrad mám orientovaný na jih. Západní stranu keřů zásadně neodlisťuji a tu východní jenom mírně a raději až koncem srpna, aby hrozny nechytly úžeh. Modré hrozny po vybarvení dokáže sluníčko zahřát na neuvěřitelné teploty.
Letos není podle mě rok na odlisťování, tedy pokud to takhle vydrží do poloviny září. Kyselina kostra vína 🙂
Aplikuji Alginure, Prev, Neemazal atd. Takže stačí montérky a něco na oči.
Patrně se jedná o listovou formu. Tu zlikviduje jakýkoliv insekticid který je určen na mšice. V bio ochraně funguje i Alginure – imunutní reakce mšičky v hálkách zabije – osobní zkušenost.
Pokud je na kořenech – vykopat a vysadit na podnoži – o tom ale asi není řeč.
Nejjednodušší je domluvit se s vinařem, aby vám nalahvoval vámi vybrané víno do vašich obalů.
Teď určitě nic netrhat. Co se vzpamatuje, poroste dál. Fotka vypadá, že to bude OK. Jenom první lístky mohou mít potrhané okraje. U nás je to podobné, květní základy ale vypadají dobře. Bylo to o prsa.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena