Zápach ve víně

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zápach ve víně

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (2 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Radek Susta a poslední změna proběhla 28.2.2018.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #190437 odpověď

    Dobrý den,
    chtěl bych Vás požádat o radu jak odstranit nežádoucí pachy z vína. Konkrétně se jedná o letošní veltlínské zelené. Při sběru 21,5, zdravé hrozny, žádná plíseň, žádné napíchání,.. Byly to moc pěkné hrozny. Ve finále jsem z toho udělal polosuchý veltlín s pikantní kyselinkou. Bohužel ale nevoní, ve vůni cítím jak kdyby kvašené zelí, když to víno dokvášelo, tak bylo pěkně ovocné, po tomto zápachu nebyla ani zmínka. Utvořil se až časem. Přetáčení a filtrování nepomohlo a ani ten zápach nezmírnilo. O víkendu jsem byl bodovat a čirou náhodou jsem ochutnal i pár Veltlínů a v nich jsem taky cítil podobný zápach. Poradil by jste někdo jak se toho zbavit? Předem děkuji za Vaše rady a nápady.

    #190439 odpověď

    Karel
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobré ráno,

    to se stává celkem běžně. Pravděpodobně se rozjelo JMF. Jednou se mi to stalo i v lahvích – před lahvováním OK + trošku nižší síra, za půl roku naprostá katastrofa. V láhvi to trvalo asi rok a půl než se to dalo dohromady a teď po třech letech velmi dobré víno.
    Ve větší nádobě bych tomu dal na srovnání tak dva měsíce. Pravděpodobně by pomohla okamžitá stáčka a zasíření na nějakých 35 mg volné, pokud nechcete přijít o kyselinu jablečnou.

    K.

    #190441 odpověď

    Mám to v nerezovém tanku a zkusím stočit a zasířit menší množství a uvidím jestli to pomůže. Třeba budu mít aspoň trochu dobrého vína na toto období a v dubnu by z toho teda mohlo být pěkné víno 🙂

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
Odpověď na: Zápach ve víně
Osobní informace: