julie169

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Sudy #226034

    julie169
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prodám oválné sudy 600l. Nově překované na pozink a v dvířkách nerezové šrouby. Pouze telefon 605 269 463

    odpověď na: prodám oválné sudy #220861

    julie169
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prodáme část sudů, 3 ovály 600l a jeden kulatý 700l. tel 605269463

    odpověď na: sudy na víno #220579

    julie169
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Odprodáme část sudů, 3 ovály 600 litrů a jeden kulatý 700 litrů. Všechny sudy mají nerezové šrouby a jsou nově překované na pozinkované obruče. Jsou vyčištěny od vinného kamene Čističem sudů od Lipery a jsou tak připraveny na nové zavínění. Cena kulatého je 4200,- a u oválu 9000,- za jeden. Jelikož nebývám často na telefonu, tak když se nedozvoníte, prosím sms na číslo 605269463

    odpověď na: Výplach láhví předlahvováním #216828

    julie169
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Láhve před lahvováním nevyplachujeme, používáme jen nové. Ty jsou dobře zabalené a když je budete umývat, tak si do nich spíš něco zatáhnete. Postup sanitace je dole, ale poslední dobou míst Oxionu používáme Divos.

    Postup sanitace plničky enol-matic před a po lahvování

    Čištění filtračního systému před plněním:

    Po sestavení systému propláchnout studenou vodou.

    Poté vypustit vodu a napustit roztok Oxion (0,1%). Projet roztok celým systémem a nechat působit 15 minut. Poté vypustit poslední zbytky roztoku.

    Napustit studenou vodu a nechat protékat tak dlouho, dokud nebudou vypláchnuty poslední zbytky desinfekčních roztoků ( minimálně 20 litrů, nesmí být cítit octový zápach). Vypustit veškerou vodu a napojit systém na zfiltrované víno.

    První lahve senzoricky zkontrolovat a dle potřeby vylít do odpadu nebo vrátit zpátky do nádrže.

    Pokud se láhvuje delší dobu, je nutné každé dvě hodiny plnicí jehlu postřikovat roztokem BS-SU. Počkáme až roztok BS-SU zaschne (vypaří se alkohol).

    Po lahvování, sanitace plničky:

    Po lahvování vypustit všechno víno, propláchnout plničku horkou vodou z kohoutku (cca 10 litrů), aby došlo k odstranění všech zbytků vína.

    Nachystat si 3 %ní roztok BS-124 (tj. 3 deci přípravku do 10 litrů vody). Zaplnit svíčku a nechat cirkulovat celým oběhem 30 minut (pro odstranění nečistot).

    Poté propláchnout studenou vodou do vymizení alkalické reakce (minimálně 20-30 l vody).

    Pak napustit 0,1 %ním roztokem Oxion (tj. 15 ml přípravku na 10 l vody) a nechat stát 15 minut. Část roztoku se ponechá na uchování jehly a hadičky po dobu cca 1 hodiny.

    Po vypuštění roztoku se celá plnička řádně propláchne studenou vodou tak, aby nic nebylo cítit po octovém zápachu.

    Svíčka, jehla a hadičky se pak vloží do roztoku BS-SU, ve kterém se skladují do dalšího lahvování.

    odpověď na: Sanitace nádob #190912

    julie169
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, zajímalo by mě, jaká je optimální sanitace nerezových tanků, jestli stačí třeba Savo, nebo je lepší vždy použít louh (Hydroxid sodný). A jak sanitovat plastové nádoby, je to stejné?

    odpověď na: Péče o sudy #189396

    julie169
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, s tou vínovicí nevím, nemám s tím zkušenosti. Osobně sudy po vyprázdnění sířím, důležité ovšem je, aby byly řádně suché. Mám na to starý fén a po vykapání je studeným vzduchem vyfoukám, jinak se Vám tam bude tvořit slabá kyselina sírová a v chuti budete mít škrablavé tony. Když náhodou sudy nenaplním a zůstanou i třeba rok prázdné, použiji mokrou konzervaci, tzn. kyselinu vinnou, vodu a pyrosulfit. Návod je v knize Sklepní hospodářství od Steidla. Snažím se ale držet sudy pod vínem až do lahvování, to je kolem května a ty tři čtyři měsíce do nového vinobraní vydrží na spalovaných knotech. Jinak zde máte článek z internetu. Přeji s novým sudem mnoho úspěchů.

    http://www.vinarskydum.cz/radce-vinare/vinarovy-postrehy/42-sud-si-zada-udrzbu

    odpověď na: Sanitace plničky #151819

    julie169
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prosím též o návod sanitace Enolmatiku. Děkuji

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)