Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Cihly na stavbu sklepa #194898

    babra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Co byste řekli na sklep z bílých vápenopískových cihel? Měly by být podstatně odolnější oproti páleným cihlám a cenově vychází lépe, než klinkery. Cihlám z bouraček příliš nevěřím a je s nimi horší práce.


    babra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kdo máte zkušenosti s aktivním uhlím do hotového vína (vím, je to prasárna) nebo do pálenky, dá se odstranit bez filtrace? Potřebuji stáhnout smrady z vínovice, zatím jsem přidal aktivní uhlí pouze do malé části, zdá se ale, že to nesedimentuje úplně. Po týdnu to sedlo na dno, ale zůstalo našedlé a dál už se nic nedělo, tak jsem to stočil do čisté nádoby, je to stále našedlé a v nové nádobě zatím nic nesedimentuje. Než na to vytáhnu filtr, jsou nějaké jiné možnosti? Třeba bílkovinné čiřidlo a pak bentonit, nebo klarsol? Bude to fungovat v pálence s 50 % alkoholu a hlavně – naváže to rozptýlené uhlí?

    Děkuji

    odpověď na: Kyselina citronová do vína #156863

    babra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Buď jste tu nastrčený, abyste provokoval, nebo si děláte z ostatních srandu. To co popisujete mi připomíná pohádku Jak pejsek a kočička vařili dort. Jestli ale ty příspěvky myslíte vážně, měl byste asi nejdřív zasednout k nějaké knize, třeba Rukověť vinaře od Krause nebo Výroba vína u malovinařů od Pavlouška. Nemusí všichni vědět všechno, najdou se ještě tací, co dělají víno bez hlubších znalostí, tak jak je jejich stařeček naučil. U těch pak nastává průšvih, když začnou takto naslepo experimentovat a zkoušet různé zaručené postupy, které jim poradil někdo v hospodě.
    To co píšete nedává moc smysl, přidat nějakou kyselinu a pak ji zase odstranit odkyselením. Vlasně ani nevíte co s vínem chcete udělat a hned tam chcete nasypat „štvrt krabičky“ něčeho. Kyselina citronová se do vína nepřidává a nemůže sloužit jako konzervant. Váš postup síření demižonu je taky úplně k ničemu, když před naplněním demižon opět vypláchnete – v podstatě jen vydezinfikujete demižon a do vína se žádný oxid siřičitý nedostane. Evidentně tedy nevíte ani jak zasířit víno – zde asi nemá žádná další diskuze smysl.

    odpověď na: Sirka a JMF #156625

    babra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Teoreticky je možné, že nejde o sirku, že sirovodíkový smrad vznikal nějakým bakteriálním procesem. Letos to kvasilo při hodně vysoké teplotě, od 24 do 31 stupňů a dost rychle. Něco podezřelého bylo cítit už ze rmutu, každopádně bakterie na JMF jsem dával až do odkaleného vína po vylisování. Těsně před tím jsem si odebral vzorek do flašky, tu když jsem pak doma odšpuntoval, smrad mi doslova vyfoukl do nosu. Říkal jsem si, aby po skončení JMF nebylo už na Kupzit pozdě, píše se, že sirovodík po delší době vytváří merkaptany.

    odpověď na: Sirka a JMF #156584

    babra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Máte někdo vyzkoušeno, co udělá JMF s vínem ve kterém je sirka?
    Bohužel se mi v červeném objevila hned po vylisování a odkalení sirka (lisoval jsem dokvášející rmut) a když jsem to zjistil, už se úspěšně rozbíhala JMF. Nechtěl jsem do toho v tu chvíli už sypat Kupzit, protože píšou, že se má po pár dnech odstranit stažením vína z kalů a kvůli JMF potřebuji jemné kaly ve víně nechat. Teď mám dilema, zda Kupzit přidat a nechat ho spolu s jemnými kaly ve víně až do skončení JMF, nebo počkat až skončí JMF doufat, že sirovodík mezitím vyvětrá. Momentálně víno po 3 dnech v klidu přes jemné perlení opět mírně zapáchalo, ale po zamíchání kalů a pořádném „vypěnění“ už druhý den voní a toto se opakuje už podruhé.

    odpověď na: Uhličitan a tanín #156583

    babra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám zkušenosti s přípravkem Neoanticid pro tzv. podvojné odkyselení, což je uhličitan vápenatý s přídavkem jemných krystalů podvojné soli kys. vinné a jablečné. Aby se využily schopnosti přípravku odstanit i kys. jablečnou, je třeba dle tabulky z návodu (dá se najít na internetu) přesně učit dávku přípravku a podíl odkyselované části a dodržet postup, poté je třeba odkyselenou část zfiltrovat hrubším filtem, případně počkat až se krystaly podvojné soli usadí. Odkyseloval jsem vždy mladé dokvášející víno. S taninem zkušenosti nemám a osobně bych bez znalostí zkušeností nedělal do vína 2 zásahy zaráz, těžko se pak pozná který zásah k čemu přispěl, hlavně když se to nepodaří a ve víně zůstane nežádoucí pachuť.

    odpověď na: Kvasinky Alibernet #156582

    babra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    BS má více druhů kvasinek pro červená vína. Sám musíte zkusit, které vám budou vyhovovat, třeba ani nepoznáte rozdíl.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)