Hydraulický lis

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Hydraulický lis

Zvolené téma obsahuje celkem 29 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Ondra a poslední změna proběhla 9.12.2018.

Prohlížíte 15 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 30)
  • Autor
    Příspěvky
  • #154207 odpověď

    JiriS

    Tak určitě tento lis není hračka pro děti. Až na konstrukční nedostatek s větší mezerou u přitlačného víka, které hodlám upravit abych mohl lisovat bez vaku, je tento lis pro mou potřebu zpracování do 1 tuny hroznů dostačující. Smát se mohu spíše já, protože mi na tomto lisu nic nereziví a neplesniví :-).

    Jinak považuji za optimální výlisnost někde mezi 65 až 70%.

    #154210 odpověď

    babra2

    Myslel jsem, že tohle téma je o hydraulickém lisu, ne o tom, jak se má nebo nemá lisovat. JiriS tady řeší nízkou výlisnost, která je patrně vinou špatného lisu se slabou hydraulikou, který už na první pohled vypadá podezřele.

    Co se týče správného lisování, myslím že pokud se nehraje na čas (tedy pokud nejde o podnikání, ale o hobby), nejde o to, jak moc se to ke konci zmáčkne, ale o to, co z lisu teče a co se s tím udělá. Když někdo chce oddělovat už samotok, ať si ho oddělí, když chce oddělit dotažek, nebo mošt/víno ze zmiňovaného druhého lisování, po přehrabání matolin, tak ho prostě oddělí, o tomto psal už i prof. Kraus. Tím, že se matoliny vylisují „do sucha“ se snad nespáchá žádný hřích, pokud to co se vylisuje z druhého lisování se použije třeba na burčák, nebo na víno druhořadé kvality, na takové to denní popíjení během manuální práce na zahradě nebo ve vinohradě. Ti co mají vinařinu jako byznys nad nějakým doliskem třeba velkoryse mávnou rukou, nebo matoliny zpracují třeba na zmiňovanou vínovici. Ale u hobby „vinařů“, kteří nehodlají dělat z matolin druhák nebo z nich pálit vínovici, je škoda vyhazovat do hnojiště mokré matoliny. Že se s pomocí filtrační celulózy dá něco dalšího vytěžit z kalů je jistě dobrá rada, ale to, co zůstalo v matolinách vinou špatného lisu se nezachrání. Navíc si nemyslím, že z těch co dělají víno opravdu v malém, všichni odkalují.

    Drcení peciček v lisu považuji za přehnané a chtěl bych vidět nějakou pecičku, která byla rozdrcena až při lisování. Daleko víc škody na zrníčkách napáchá klasický starý mlýnek s ocelovými mlecími válci, zvlášť když jsou špatně nastavené, nebo je vůle v ozubených kolech a válce o sebe naráží.

    #154211 odpověď

    babra2

    Ještě bych dodal, že zmiňovaná produktivita lisování, bude se slabým lisem o dost horší, když i na šetrné vylisování bude třeba delšího času a většího úsilí.

    #154213 odpověď

    em

    to mate co za lis ked v nom drvite pecicky?

    #154214 odpověď

    em

    ten lis ma smiesne maly pritlak, je to dobre tak na tie jabka z videa. a je to samozrejme vasa vec ale s nehtym spracovavat tonu horzna by ma asi svihlo.

    btw – kolko krat to na tonu hrozna asi musite naplanit a ako dloh vam trva spracovanie jednej davky?

    #154216 odpověď

    Veltlin

    Neviem presne aký priemer má 50-litrový a 140 litrový kôš, ale 5-tonová panenka by mala vyvinúť v 50 l koši vyšší tlak na dm štvorcový ako 12-tonová v 140 l. Alebo sa mýlim?

    #154230 odpověď

    em

    brutalne sa myslite 🙂

    #154233 odpověď

    JiriS

    Koš má průměr 41,5 cm a výšku 38 cm.

    #154235 odpověď

    Veltlin

    Ja mám 100-litrový kôš, priemer 50 cm. Panenku mám 12 t, takže tlak na dm2 je zhruba o polovicu vyšší, ako u vášho lisu. Nevieme, aký priemer má 140 l kôš CenyT.

    #154261 odpověď

    cenyt

    Pruměr koše je 53cm je to celé samodomo. Dřevěný koš ale vkladam tam nerez síto. Pokud se nacpe odruda naráz do lisu,a není časová tíseň tak to nepřekopávám. Můj názor na drcení zrníček je stejný jako psal kolega někde nahoře. 90% zrníček rozdrtí mletí a ne lisování.

    #190997 odpověď

    livi
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pokud sháníte hydraulický lis nám se osvědčil nákup u firmy Repoz.

    #191023 odpověď

    V006
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Může mi někdo poradit, kde na Jižní Moravě opravují hydraulické lisy. Potřebuji přetěsnit hydraulickou 2 pístovou hlavici na lis – výrobek firmy Wottle.

    Díky za info.

    #202698 odpověď

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, chci se zeptat, z asi 240 l CHA jsem vypresoval cca 100 l moštu (po odkalení), lisovaný na malým lisu na šroub, matoliny jsem vždycky min. jednou rozhazoval a znovu presoval. Podobně i u jiných odrůd. Přijde mi to málo, ale matoliny byly skoro suchý a nevím, jak by se z toho dalo vymáčknout víc. Takže výlisnost cca 40%, netuším, jak se někdo může dostat na 70%, to mě přijde jako scifi. Resp. by mě zajímalo, jestli je možný na klasickým ručním lisu na šroub nebo panenku dosáhnout třeba 60% výlisnosti. Díky

    #202701 odpověď

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám pocit, že to není úplně správně psané, ale 60% výlisnost se rozumí ze 100kg hroznů (nikoli litrů) 60litrů moštu a to reálné je.

    #202702 odpověď

    Ondra
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky za odpověď. No kdyby to bylo těch 60%, tak mám z 240 kg hroznů asi 144 l moštu. Já mám s bídou 100 l a to to ždímu co mi ruce stačí. Proto si právě říkám, jak se dá těch 60% vymáčknout, protože mě se to ještě ani zdaleka nepovedlo…

Prohlížíte 15 příspěvků - 16 z 30 (celkem z 30)
Odpověď na: Hydraulický lis
Osobní informace: