Úvodní stránka › Fóra › Vinařská sekce › Hydraulický lis
Zvolené téma obsahuje celkem 29 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Ondra a poslední změna proběhla 9.12.2018.
Zdravím,
koupil jsem nerezový lis 50l Vares s 5t panenkou,ale výlisnost u Sg 21°NM je pouze 55%. U ručního lisu se šroubem byla výlisnost až 70%.
Je to běžné?
Díky
je aj u mňa toho roku slabá (slabšia ako po iné roky). Ako sú na tom inde neviem.
O víkendu jsem zpracovával MM a výlisnost 73% na podobném lisu též s 5t panenkou. Hodně záleží na ročníku a taky na odrůdě!
Netušim jestli to děláte,ale mi lisujem opakovaně. Po prvnim stlačení mláto rozhodim a dám zpátky. Máme na presu 12 t panenku, a koš asi 140 litrů. S plné nálože nakape kolem 30 litrů.
Stlačování jedné náplně provádím opakovaně. Jednak proto, že musím podložit panenku a našponovat vak, který dělá v asi 1 cm mezeře mezi víkem a košem bouli a drží mošt nad víkem (nevím jestli konstruktér z firmy Vares někdy zkoušel i lisovat), ale matoliny i 1x přehrabu od okraje ke středu. Ale připadá mi , že šroubový lis vytvoří větší tlak než hydraulika, protože matoliny ze šroubového lisu jsou sušší.
Šroub je šroub, u trapézového šroubu 3 cm průměr budou síly v řádu desítek tun. Oproti tomu je 5t panenka směšně slabá. A se šroubem ještě ušetříte těžký rám okolo. Tyhle nerezové hračky pro hobby užití (mimochodem pěkně předražené a hlavně škoda té nerezi) skutečně navrhuje někdo, kdo nemá ani rozum, ani znalosti či zkušenosti.
Nu to co davam dule z presu nejde ani kolikrát rozrušit. Vkládám do teho nerez trubky s dírkama, jako pomocné odtokové kanáli.a ty nejde jen tak lehko dostat ven.
Výlisnost jako modla?
Chlapi a teď mi řehněte, proč bych měl něco stískat 10t, aby to bylo tak suché, že to nejde ani rozdrobit?
Kvantita nebo kvalita?
Pokud chci šetřit, pokouším se dostat co nevíce moštu z kalů po odkalení. Ale ždímat matoliny opakovaně (více než 2x) do stavu chmelových šišek, proč?!
a dovod nechciet z toho dostat vsetku moznu stavu by mal byt aky?
len zo srandy som si pozrel co za lis to mate
normalne som sa smial, jednak je to konstrukcna katastrofa a ako sorry to je dobre ozaj presne na to co je v tom videu, natocit si z nahnilych jablcok pohar stavy a zbytok polomokej drte vyhodit. ale na hrozno pokial mate viac jak 10 klcov a chcete robit vino je to o nicom. inak povedane je to hracka pre deti na zahradu. to ten moj co mam este po pradedovi vyrobeny este za rakusko uhorska to je iny lis 🙂
Nenapsal bych to líp. Plný souhlas. Rvat to na krev a drtit semínka je taky proti mé strategii.
se dalo víno dlouhodobě uchovat, je ho třeba lisovat – se shodli moudří mužové před 200 lety a znovuzavedli lisy. Do té doby se víno většinou šlapalo a nesneslo moc ležení. Překvapivě seto moc neví a málo kdo s tím pracuje. Takže na rychlé vypití zbytečně netlačit, do archívu vytlačit i tu poslední trpčinu – i z té žije víno. Ale samozřejmě – rozumný tlak, semínka nedrtit.
to je opět plácnutí do větru, mělo by se tak získat více polyfenolů, ale o ty z peciček, které se při vysokých tlacích do moštu dostanou opravdu nestojíme, tedy z tohoto hlediska je lepší macerace a pak lisování při nižších tlacích ale to zde určitě většina lidí ví.
Proč šetrně? Protože z toho konce už nezískám nic o co bych stál. Pozitivní fenolické látky raději získám nakvášením. Drcením slupek?.. to mi přijde uhozené.
Navíc efektivita, nebo produktivita takového lisování je směšná. Pokud si nevážíte svého času, prosím.
Při tom dotláčení jde vše už velmi pomalu a mošt tak více oxiduje.
Ať si dělá každý co chce, ale já lisuju šetrně. A třeba souseda potěším materiálem na druhák, nebo grapu. Třeba na Sonberku lisují malým tlakem a pak ze zbytku dělají třeba Pálavici.
A jak jsem už psal, pokud chcete šetřit zaměřte se na vytěžení moštu z kalů ihned po odkalení.
Pánové, čtete vůbec někdo nějakou vinařskou literaturu, chodíte na přednášky či semináře? Zajímate se vůbec o vinařsví? Z některých reakcí je odpověď jasná.
Lisovat do sucha se prostě nedělá. Proč? To se dozvíte i v nejstarších Krausových publikacích, a to je z hlediska vinařství doba kamenná. Při všem respektu, který si pan profesor jistě zasloužil.
Kolega JiriS má pravděpodobně špatný lis, nebo se potřebuje na něm naučit pracovat.
My doma používáme vodní lis Lancman a výlisnost se obvykle blíží 70%. Pokud mi po cca 30 ninutách lisování teče, při max. tlaku, šťáva rychlostí 1l za cca 5-10 min tak přestávm lisovat. Nejenom že se mi to nevyplatí časově (raději dělám další lis) a těch pár litrů obvykle hnědé a nahořklé šťávy si opravdu odpustím.
Mokré mláto si bere kámoš, tak jako u některých jiných a jenom chrochtá blahem. Pálí ho. Na druhák bych mu ho nedal.
Byla tu pěkná připomínka k odkalování. Z cca. 400l MT mi v neděli zůstalo cca. 70 l kalů, po přidání celulózy jsme vylisovali cca 55 l křišťálového moštu. Bílé nevážim, ale bylo toho 24 beden takže odhadem 600 kg. Zůstalo 385 litrů křišťálově odkaleného moštu. Já jsem spokojený.
© 2016-2022 wine.cz – Všechna práva vyhrazena