Vinohradníci letos nedostanou pokuty za nevysázení vinic

Praha 28. dubna (ČTK) - Pokud letos vinohradníci neosázejí včas vinice, stát jim neuloží pokutu. Ministerstvo zemědělství tento postup kvůli koronavirové krizi doporučilo Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému (ÚKZÚZ), který s tím souhlasil. Ústav od předloňska takto uložil 23 pokut za zhruba 130.000 Kč, sdělila dnes ČTK mluvčí ústavu Ivana Kršková. Podle ministerstva může pokuta dosáhnout až 100.000 korun za hektar.
"Vinohradníci, kteří v roce 2017 a 2018 dostali povolení na novou nebo opětovnou výsadbu révy vinné, nebudou muset platit pokutu, pokud vinice nestihnou osázet v termínu. Ten trvá tři roky od dne udělení povolení," uvedlo ministerstvo. Reaguje tak na to, že na některé zemědělské práce nemusí být dostatek pracovníků nebo se mohou vinohradníci ocitnout ve finančních potížích.
"Výše pokut bývá různá, záleží například na velikosti neosázené vinice, maximálně může dosáhnout až 100.000 korun za hektar. Ukládání pokut by znamenalo další citelný dopad, který by znásobil problémy a finanční ztráty způsobené vinohradnickému sektoru," dodal úřad.
Vinařstvím razantně snížilo odbyt zrušení veškerých vinařských akcí kvůli pandemii koronaviru. Někteří se snaží podpořit prodej přes internet nabídkou kombinace vín v předem namixované "bedýnce", tedy balení nejméně šesti různých vín, informoval již dříve Vinařský fond.
Uzavření barů a restaurací s cílem zabránit šíření choroby snížilo celosvětově prodej vína. Tržby evropských vinařů mohou klesnout o polovinu, uvedla před několika dny ve svém odhadu Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno.
drh jw

Zpravodajství ČTK