Vinaři z Moravy pláčou: Tisíce litrů vína ve sklepích!

ahaonline.cz 
Vynikající moravské víno zůstává ve sklepích. Vinaři mají nyní totiž jen pětinový odbyt. Přišli o prodejní degustace i zahájení sezony. Záchranu hledají prostřednictvím e-shopů. Mrtvá je i vinařská turistika.

Vinotéky neberou zboží vůbec. Většina z nich je zavřená. Lidé nakupují víno v supermarketech a levných drogeriích. Objevuje se dokonce i v cukrárnách! „Mám kamaráda, který tam dodává. Jemu prodeje rostou. My jsme, bohužel, téměř na dně,“ svěřila se Aha! Magdalena Válková (41) ze Slovácké moštárny v Strážovicích. Žena, která jako první a jediná v Česku vyrábí kromě špičkového vína i odrůdové mošty, se navzdory krizi nehroutí. „Jsem optimista. Kdo bude chytrý a využije situace, může ztrátu krásně doplnit přes léto. To očekáváme nárůst turistů,“ věří stejně jako další malí špičkoví vinaři, kterým jde podnikatelsky o život. Velká průmyslová vinařství tolik starostí naopak nemají. Jsou totiž navázaná na obchodní řetězce. „Ty jsou otevřené, a víno je tak dostupnější,“ řekl ředitel vinařského fondu Jaroslav Machovec.

Víte, že...
...vinařský fond ČR doporučuje prodej online prostřednictvím e-shopů? ...chystá jejich kompletní seznam, který má zákazníkům sloužit jako vodítko.

Prodej bez dotyku
Mnozí vinaři teď sázejí na bezkontaktní prodej. Víno dovezou zákazníkům po zaplacení kartou ve smluvený čas domů nebo na smluvené místo. „Připravili jsme víno na předem domluvený den a hodinu a zákazníci si jej jen vyzvedli. Vůbec jsme se přitom nepotkali,“ řekl výrobce nejlepších světových chardonnay Josef Valihrach z Krumvíře na Břeclavsku. Podobně zaváží zákazníkům třeba i Magda Válková a její bratr Tomáš Krist z Milotic.