Domácí výrobu vina a burčaku pro nováčka.

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Domácí výrobu vina a burčaku pro nováčka.

Zvolené téma obsahuje celkem 50 odpovědí. Do diskuze (11 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  Mobisek28 a poslední změna proběhla 3.10.2019.

Prohlížíte 15 příspěvků - 31 z 45 (celkem z 51)
  • Autor
    Příspěvky
  • #204308

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, tak bych se chtěl dotázat co dále s vínem. CCA 2 měsíce víno čistím, stačím do nových demižonů a kontroluji, max přidávám síru.
    Co dále s vínem, všichni ho chválí prý dobrý, ikdyž nevím jestli to neříkají jen tak. Příště bych chtěl trochu sladší než je nyní.

    Nechat víno v demižonu nebo dát do lahví? Případně něco přidat do vína? Vína mám cca 15L. Něco jsem pokazil něco rozbil, tento rok snad bude více, ale na poprvé dobrý 🙂

    Díky za radu co nyní s vínem.

    #204311

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    pokud toho máte 15l a je dobré, tak bych neváhal a udělal si několik pěkných večerů 😀

    #204313

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Raději bych dal něco třeba do flašek

    #204314

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Proč ne, jestli je to suché a „hotové“ víno tak bych se toho nebál. Zkontrolujte volnou síru, co nejčistěji naláhvujte, uložte naležato v chladu a temnu. Bude tomu určitě lépe než v načatém demižonu ze kterého byste to upíjel.

    #204315

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A přidávat něco do vína před lahvováním?
    A ještě dotaz jak poznám jako lajk, že je HOTOVÉ? 🙂

    #204316

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kromě síry nic nepřidávejte. Tu před lahvováním doplnit na 40-45. Víno by mělo být stabilní, čiré. Pokud má dost kyselin, bude z něj pravděpodobně vypadávat ještě v této době vinný kámen. Ten můžete trochu urychlit vymražením vína (dát demižon na pár hodin na mráz).

    #204319

    jrmnfrd
    Účastník
    Poslat vzkaz

    stabilní rozhodně nebude jestli ste nepoužil nejaky čiřící prostředek na sražení bilkoviny a vymraženi na pár hodin moc nepomůže, vinny kamen se bude vysrážet i nadále, jestli má víno vyšší alkohol a je prokvašeno do sucha tak te siry bych dal tak na 30.

    #204325

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Žádný čiřící prostředek jsem nedával jen udržuji síru.

    #204326

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jsou tři možnosti

    1 vypít
    2 dát víno do lahví tak jak je, s největší pravděpodobností se vytvoří zákaly (záleží hodně na odrůdě, např. u VZ zcela jistě, u vín z vyšší kyselinou je pravděpodobnost menší), ale obecně by to na senzorickou kvalitu (chuť, vůně) vína nemělo velký vliv
    3 nastudovat z literatury, či jiných zdrojů a vyčiřit, zbentonitovat a vyfiltrovat, pak do láhve, v tomto množství holý nesmysl

    #204331

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jak píše Kodak, já bych to opravdu zcela vážně vypil, dokud je to dobré. Maximálně zkusil 2 láhve ze zvědavosti uchovat. Pak ale zní otázka, zda máte lahve čím zašpuntovat. Špuntovačka + slušný korek.

    #204333

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Nic speciálního ale korky i špuntovačku manuální mám.

    #204335

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak potom to můžete nalahvovat, nechal bych vysrážet vinný kámen – na 2-3dny ven na teplotu kolem 0, pak síra kolem 40 a šup s tím do lahve. Pokud je to do sucha, tak se nestane nic horšího, než, že se to při oteplení zakalí.

    #204337

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jen dotaz kdyby to nebylo do sucha tak se stane co?

    #204338

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak se to s oteplením rozkvasí a nebude to už moc k pití.

    #204340

    Mobisek28
    Účastník
    Poslat vzkaz

    a to by se muselo něco přidat do vína pře lahvováním?

Prohlížíte 15 příspěvků - 31 z 45 (celkem z 51)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.