Zaffod

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Míchání kvasnic #228787

    Zaffod
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Moc děkuji za ochotu a odpověď, mám už rozbor, cukr 2,3, akt. 12,3 kyseliny 8,8, PH 3,3, volný SO2 24. Situace se změnila, včera se mi podařilo rozbít jeden demižón. Škoda převeliká a situace vyřešená -). Zasířím to a nechám to rok, teď se s tým dá rozpouštět zubní kámen.
    Možná je to trochu neuctivé ale určitě bych to rád příští rok zopakoval. Koupím 200l a v jednom demižonu chci zkusit betonáž, v druhém MLF, třetí nechám jen tak a čtvrtý rozbiju hned před sklepem abych to nemusel poklízet vevnitř.
    Myslíte že je to fakt tak náročné že to v domácích podmínkách nejde a určitě to zkazím? Mám k tomu přístup „Někdo si koupí drahý kolo, já si koupím sauvignon, na hraní“. Mám to kde vypálit a baví mě to.
    Děkuji, s pozdravem Pavel

    odpověď na: Míchání kvasnic #228735

    Zaffod
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    předem děkuji za trpělivost s nováčkem

    12.10. koupena šťáva Sauvignon cukr 20, nedoslazováno, přidány kvasnice Laffort DELTA+ Nutristart dle návodu
    Teplota sklepa kolem 16 Celsia
    10.11. 1.stáčení, přidán a zamíchán Laffort polymust press na odkalení
    27.11. 2.stáčení + sıra + vyndáno ven pro zastavení kvašení
    Řekl bych že je to suché, voní to a není to agresivní kopřiva z čehož mám radost.
    Ve které fázi se míchají kaly.
    Dle toho co jsem tu přečetl bych řekl že po 1.stáčení kdybych nepřidával cokoliv na odkalení tak se dají míchat kaly. Tedy jiný způsob procesu, Buď čiřidlo nebo míchání kalů? Pochopil jsem to správně? Nebo mám míchat teprve po 2.stáčení? Tam bych řekl že už skoro není co.
    Při 1.stáčení jsem si kvasnice schoval, víno co zůstalo nad kvasnicemi když si to sedlo bylo jemnější v chuti i vůni (když odmyslím chuť kvasnic).
    Napadlo mě že by to šlo v nějaké fázi vrátit a opakovat stáčení.
    Rozdíl v hrubých kalech a jemných je 1. a 2. stáčení?
    Kaly po 1. stáčení jsou asi nepoužitelné protože tam můžou být i nějaké špatné kvasinky?
    Kaly z 2. stáčení jdou vrátit do vína pokud se nepoužije žádné čiřidlo nebo i s čiřidlem?
    Pokud je záměr pracovat s kvasnicemi asi nedávat čiřidlo, neprovádět 2. stáčku tak brzy ale třeba i za několik měsíců? Míchat kal a orientovat se podle nosu, když by se kaly začali kazit, okamžitě stočit? Má to nějakou bezpečnou dobu kdy nic nepokazím?
    Mám toho 120 l beru to jako experiment. Chtěl bych každý rok zkusit stejnou odrůdu a jiný postup ale zase nemusím vymýšlet vymyšlené.
    Děkuji za odpověď a shovívavost, Pavel

Prohlížíte 2 příspěvky - 1 ze 2 (celkem z 2)