Radek Susta

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 18)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Plíseň na sudu #209143

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenost s „vysrážením zbytkové vlhkosti“ na spárách sudu ? Na vánoce jsem si udělal radost akátovým sudem a v březnu jsem si všiml na čelech a i na obvodu vytváření, plísně. Já si myslím, že ten sud ve spárách prosakuje, bednář mi ale tvrdí něco jiného.. Když jsem to s ním začal řešit, tak mě tvrdil, že je to zbytková vlhkost dřeva, tak jsem tomu nechal volný průběh. Teď je červenec a chystám sudy na novou sezónu a ta „zbytková vlhkost“ je mnohem výraznější (viz. foto v příloze). Je to normální nebo bednář nechce přiznat vinu? Na fotkách si můžete i všimnout, že kolem obručí dřevo zčernalo, to je taky normální? Mám doma ještě dubové sudy a žádný mi tady toto neudělal.
    Děkuji za rady a odpovědi

    odpověď na: Údržba nerezových ventilů na tancích #208441

    Zdravím,
    chtěl bych se zeptat jestli máte někdo zkušenost s vyvařováním nerezových ventilů v octu, popřípadě v jiné tekutině? Na některých tancích mám šroubovací kulové ventily a po těch pár letech už nechodí zlehka a nejdou kolikrát pořádně dotáhnout a prokapávají.. Nemůžu tím vyvařením zničit nějaké těsnění ve ventilu (pokud tam teda je). Sanatonem jsem už ventily propláchl, ale žádné zlepšení. Popřípadě jestli můžete někdo poradit nějaký způsob jak docílit jejich opětovné funkčnosti?

    odpověď na: Zrání bílých vín v sudu #202819

    ok ok, děkuji za rady. Já si právě zatím na zkoušku kupuji tu 75l a během roku bych v něm chtěl postupně protočit všechny zmíněné odrůdy a když to bude ok, tak se určitě nebudu bránit pořízení většího 🙂

    odpověď na: Zrání bílých vín v sudu #202567

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jestli má někdo z vás zkušenosti se zráním bílých vín v akátových sudech. Vím, že se do akátu dává často rulanda šedá, tu mám taky k dispozici. Pak bych mohl samozřejmě dát i rulandu bílou, rýňák a nebo veltlín. Uvažoval jsem že bych koupil tento sud:
    http://www.dubove-sudy.cz/sudy-40l-500l-dub-akat/akatovy-sud-75l-bez-celniho-otvoru-/
    Máte s ním někdo zkušenosti? Nemůže tomu vínu spíš uškodit? Nebo to víno zjemní popřípadě předá nasládlé taniny?
    Děkuji za rady a odpovědi.

    odpověď na: Síra #201223

    Ještě bych chvíli počkal, popřípadě stočit jen do vymytého demižonu. A samozřejmě změřit kolik tam máš volné a podle toho volit další postup.

    odpověď na: Rozkvášející se mladé víno #201109

    Ono se asi sešlo více faktorů, tyto kvasinky používám už 5 let na výrobu vín s vyšším zbytkovým cukrem a nikdy nebyl problém. Bohužel letošní ročník je celkem atypický díky stálým vysokým teplotám, u nás byly zatím jen dva studené dny a ve sklepě je pořád kolem 15°C. V minulých ročnících jsem tam už touto dobou měl kolem 11°C a venku před sklepem bylo kolem 10° přes den a 0° bylo přes noc, takže jsem vína zastavoval i venku, letos to bohužel nejde. Další problém letošního roku je, že ty vína žerou strašně moc síry (jen ty s těmito kvasinkami) ve víně jsem naměřil jen 35 mg volné síry.
    Takže teď postupuji tak, že každý den měřím volnou a ob dva dny přečerpávám ať je to v co nejmenším kontaktu s kalama, bohužel..

    odpověď na: Rozkvášející se mladé víno #201012

    Zdravím,
    chtěl bych požádat o radu. Letos mám problém s víny, u kterých sem chtěl nechat zbytkový cukr, jedná se o Rulandu šedou (26°NM) a bílou (27°NM). Do obou dvou jsem použil kvasinky od Lipery – Varioferm. Vína jsem zastavoval jako každým rokem pomocí síry a následně jsem druhý den stočil z kalu přes plátek a když byly chladný rána asi před 14 dny, tak jsem obě vína dal před sklep do zimy. Bohužel jsem včera došel do sklepa a opět ty dvě vína začaly šumět. Je ještě nějaká jiná možnost jak to zastavit bez použití síry a zachlazení? Napadla mě ještě filtrace přes hrubé desky, ale mám strach abych to víno nestrhal. Pokud je někdo názoru že vína se zbytkovým cukrem jsou zvěrstvo a nemá se to dělat, tak se pod to prosím nevyjadřujte.
    Děkuji za rady 🙂

    odpověď na: velikost a výroba lisu #198792

    Dobrý den,
    mohl bych taky požádat o zaslání plánku na výrobu hydrolisu?
    23radeczek23@seznam.cz
    Děkuji

    odpověď na: Prleni vina #190741

    Nemají tady tyto popisovaný vína zbytkový cukr?

    odpověď na: Pořízení sudu #190671

    Dobrý den,
    chtěl bych si pořídit dubový sud na červené víno o objemu 75 l. Mohl by jste mi někdo doporučit nějakého výrobce, nebo eshop kde prodávají kvalitní výrobky? Sud by měl být převážně jen na Frankovku a uvažuji o středním vypálením je to dobrá volba? A pak bych se chtěl zeptat jak se o takový nový sud postarat než do něj naliji poprvé víno ?
    Děkuji za odpověďi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 15 (celkem z 18)