chuariev

Vytvořené odpovědi

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Bentonit x Tosil+Želatina #214849

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Děkuju za tip na soupravu na číření vína.Po přečtení návodu nechápu pořadí dávkování.Při číření bílého vína by se měl dle návodu přidat první tosil,dále želatina a nakonec bentonit.Ale u tosilu se píše,že se dávkuje v 10ti násobném množství želatiny.Znamená to tedy,že se udělá směs želatiny a tosilu, přidá do vína a rozmíchá ve víně,nakonec se přidá bentonit?Ani poměrově mě to nevychází.Pokud bych chtěl čířit 100 l vína tak dle návodu musím dát 100g tosilu,ale rozpustit v 10ti násobném množství želatiny,což by znamenalo dát 1000g želatiny?Zřejmě tam chybí slovo nižší množství želatiny.Omlouvám se za možná špatné otázky,ale raději se zeptám než něco udělám špatně a zkazím víno.

    odpověď na: Bentonit x Tosil+Želatina #214423

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Jsem začátečník,víno dělám pro sebe po pár litrech.Já dával jenom bentonit ,po dvouch stáčkách z jemných kalů, cca po půl roce.Některé víno se vyčistilo,některé ne.O radu jak ho zavolal známému vinaři,který dělá víno déle,jak víno vyčistit.Poradil tosil+ želatinu,což pomohlo.Dále poradil,že bentonit dává už do již vylisovaného moštu.Takže letos,jsem po odkalení přidal kvasinky a bentonit,takže uvidíme co to udělá,ve sklepě mošt začíná druhý den fermentovat při 14°C.

    odpověď na: školení vína #207616

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,vyrábím si víno pro vlastní potřebu,vinaření je mým koníčkem.Chtěl bych si pár lahví nalahvovat.pomůcky jako je filtr,plnička,atd.mám.Nyní je víno v demižonu 2x stočený z kalů a zasířené.Do vína jsem dal bentonit pluxcompact v horní hranici tj.120g na 100 litrů v poměru k velikosti demižonu.Demižon mám v místnosti při teplotě 20 °C.Bentonit je ve víně již 5 den,obsah jsem také promíchal aby lépe zabral.Stále je víno kalné,nemá jiskru.Mám ještě počkat,nebo stočit a proces s bentonitem opakovat?Dále když je víno čisté a bentonit zabere,za jak dlouho se může víno po aplikaci bentonitu přefiltrovat a naplnit do lahví?Jaké množství síry by mělo být při lahvování polosladkého vína?Když naměřím nízkou hodnotu síry a potřebuji víno dosířit za jak dlouho by se měla opět změřit aby bylo měření správné a nezkreslené.Předem děkuji všem za rady.

    odpověď na: PIWI odrůda Saphira #194950

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,dělám víno jen pro sebe a kamarády.Podle chuti jsem vysázel RŠ a Pálavu.Nikdo mě na začátku neporadil,že se v prvních letech musí sazenice přihrnout kvůli vymrznutí.Z celkových 100 sazenic vymrzlo 60.Hledal jsem v okolí vhodné sazenice a narazil na p.Krause,který mě doporučil Saphiru.Také mohu potvrdit,že byl velmi ochotný,ujalo se vše.S plísněma jsem nikdy neměl problém,vše stříkám včetně Saphiry,i když je PIWI odrůda.S dozráváním také nebyl nikdy problém ani v min.roce když vše zmrzlo na prach.Ještě něco nasadila a dozrála do kabinetu.Jinak vždy do pozdního sběru.S kyselinami jsem si nikdy nedělal hlavu k Saphiře patří,protože pokud se pamatuji tak je to kříženec dvou rýňáků a Seyve-Willard.U mě je víno svězí chutná po citrusech a po dvou letech v láhvi připomíná ananas.Můžu říct,že patří u nás k nejoblíbenějšímu vínu.

    odpověď na: Sprchávání #192831

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,co způsobuje sprchávání?V mém případě mám 10 druhů stolního vína a pouze u jednoho-Einset seedless se to projevuje.Již vloni to bylo cca 50%,letos sprchlo 90%.Přičemž hlavy jsou od sebe metr,takže podmínky pro všechny stejné.V době kvetení jsem výživu na list nedával.Děkuji za rady.

    odpověď na: cukernatost,PH,kyseliny #166782

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,má smysl,nebo vyplatí se sledovat mimo cukernatosti před sběrem hroznů i PH a kyseliny,jestliže si dělám víno pro sebe v malém množství?Jestliže ano,jaké jsou ideální hodnoty,co je k tomu zapotřebí a kolik stojí pomůcky na měření?Děkuji.

    odpověď na: Rigolace před výsadbou #159861

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Mám malou viničku se 150 keři révy.Neměl jsem nic čím bych pozemek před výsadbou zoral.Chtěl jsem si nechat řady vykopat bagrem protože půda byla dosti udusaná a zabetonovat sloupky na vedení drátů.Kamarád mě od toho odradil,že by se mi ty sloupky v takto měkké půdě časem hýbali.Musel jsem tedy všechny díry vykopat ručně.Střašná práce!Réva je vysazena již pátým rokem a některé keře jsou stále slabé a réví špatně vyzrává.Na jaře ty slabé vykopu,udělám pořádné díry,zasadím nové a uvidíme.Pře dvěma lety jsem z druhé strany plotu vysadil novou řadu.Nic jsem neponechal náhodě.Přijel bagr a udělal rýhu 80-100 cm hlubokou.Na dno 20-30cm kravského hnoje,zbytek prokypřená kvalitní zem.První rok dorostly některé sazenice i 4 metry a již druhým rokem plodily.Ty slabší z první výsadby jsou proti nim chudinky.Osvědčilo se mi okopávání a udržování bezplevelného pásu okolo révy.

    odpověď na: Víno se rozkváší #157607

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Také se mě to stalo,ale jen u vína které jsem potřeboval pozastavit s větším zbytkovým cukrem,u vína prokvašeného do sucha byl po stočení z kvasnic a vysíření přez plátkovou síru ihned klid.Několikrát jsem stočení přez plátek síry opakoval a stále nic.Dokonce jsem víno dal přez noc do mrazáku,kde celý obsah zamrzl,Po rozmrznutí se víno opět rozjelo.Sice ne v takové intenzitě,ale jemně.Nakonec mě jeden starý vinař poradil ať zabalím do kousku plátna pyrosulfit a dám na dno demižonu.Do dvou dnů byl klid.Tak snad Vám to také pomůže.

    odpověď na: hřížení vína #157250

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Máte někdo zkušenosti s hřížením vína?Chtěl bych na jaře tímto způsobem vypěstovat novou hlavu.Nějaké info mám,ale zajímalo by mě jak hluboko ohnuté réví dát a jestli se nějaká očka vyslepují a jakou nadzemní část necháváte.Díky.

    odpověď na: oranžové víno #156381

    chuariev
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den.V článku se píše o oranžovém víně.Chtěl bych zkusit udělat pro sebe menší množství z RŠ.Máte s výrobou někdo zkušenosti?Např.:musí se rmut odkalit a zpět přidat šlupky na maceraci?Nebo se vůbec neodkaluje?Lehce zasířit např.pyrosulfitem a kolik?V jaké teplotě je ideální macerace?Promíchává se rmut při maceraci?Jestli ano jak často?Atd.Děkuji za každou radu a zkušenost.

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)