Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli má někdo z vás zkušenosti se zráním bílých vín v akátových sudech. Vím, že se do akátu dává často rulanda šedá, tu mám taky k dispozici. Pak bych mohl samozřejmě dát i rulandu bílou, rýňák a nebo veltlín. Uvažoval jsem že bych koupil tento sud: http://www.dubove-sudy.cz/sudy-40l-500l-dub-akat/akatovy-sud-75l-bez-celniho-otvoru-/
Máte s ním někdo zkušenosti? Nemůže tomu vínu spíš uškodit? Nebo to víno zjemní popřípadě předá nasládlé taniny?
Děkuji za rady a odpovědi.
všechny odrůdy, co pišete se hodí do sudu, akátový sud víno zjemní a bude pusobit po akátu nasládle. ja stačím vína do sudu hned po vykvašení, nesířené s vyšším alkoholem.
Agát je velmi vhodný na biele víno, mal som v nom Kerner, Veltlin, RB, Vlašák, Tramín…všetko zvládli výborne. Len už by som nikdy nekupoval menší sud ako 150l. Je to veľa dreva na malý objem, mám 100l dva sudy. S tým súvisí aj zavínenie, treba ho dobre pripraviť.
ok ok, děkuji za rady. Já si právě zatím na zkoušku kupuji tu 75l a během roku bych v něm chtěl postupně protočit všechny zmíněné odrůdy a když to bude ok, tak se určitě nebudu bránit pořízení většího 🙂