Zrání bílých vín v sudu

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Zrání bílých vín v sudu

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  Radek Susta a poslední změna proběhla 11.12.2018.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #202567 odpověď

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat, jestli má někdo z vás zkušenosti se zráním bílých vín v akátových sudech. Vím, že se do akátu dává často rulanda šedá, tu mám taky k dispozici. Pak bych mohl samozřejmě dát i rulandu bílou, rýňák a nebo veltlín. Uvažoval jsem že bych koupil tento sud:
    http://www.dubove-sudy.cz/sudy-40l-500l-dub-akat/akatovy-sud-75l-bez-celniho-otvoru-/
    Máte s ním někdo zkušenosti? Nemůže tomu vínu spíš uškodit? Nebo to víno zjemní popřípadě předá nasládlé taniny?
    Děkuji za rady a odpovědi.

    #202610 odpověď

    jrmnfrd
    Účastník
    Poslat vzkaz

    všechny odrůdy, co pišete se hodí do sudu, akátový sud víno zjemní a bude pusobit po akátu nasládle. ja stačím vína do sudu hned po vykvašení, nesířené s vyšším alkoholem.

    #202787 odpověď

    richwine
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Agát je velmi vhodný na biele víno, mal som v nom Kerner, Veltlin, RB, Vlašák, Tramín…všetko zvládli výborne. Len už by som nikdy nekupoval menší sud ako 150l. Je to veľa dreva na malý objem, mám 100l dva sudy. S tým súvisí aj zavínenie, treba ho dobre pripraviť.

    #202819 odpověď

    ok ok, děkuji za rady. Já si právě zatím na zkoušku kupuji tu 75l a během roku bych v něm chtěl postupně protočit všechny zmíněné odrůdy a když to bude ok, tak se určitě nebudu bránit pořízení většího 🙂

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
Odpověď na: Zrání bílých vín v sudu
Osobní informace: