Začátek náběhu JMF

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Začátek náběhu JMF

Zvolené téma obsahuje celkem 3 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  petrmk a poslední změna proběhla 13.10.2017.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
  • Autor
    Příspěvky
  • #169758 odpověď

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den,
    chci se dotázat, jak rychlý je nástup JMF po přidání bakterií do červeného vína. Mám víno s jemnými kaly, teplota 22°C, ph také přijatelné. Bohužel dva dny po aplikaci bakterií nevidím žádné bublinky, které by naznačovaly start odbourání. Víno je v 50l demižonech. Mohu znova přidat bakterie? Díky za radu Romec

    #169766 odpověď

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Chce to vydržet, ale přidat se dají vždy. Více než prskáním se náběh odbourávky pozná čichem. Letos jsme poprvé přidali bakterie už do kvasícího rmutu RM. Naběhlo to pěkně. Už je vylisovaný, voní a chutná dobře. Stále zahříváme, ať doprská. Uvidíme.

    #169767 odpověď

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Díky. Zajímal by mne postup toho JMF v rmutu. Po naočkování rmutu kvasinkami a po naběhnutí kvašení dáte do rmutu bakterie? Po vykvašení (cca 8 dní) pak stočíte víno s jemnými kaly, přidáte ohřívač a dokončíte JMF. Na rmut nedáváte síru?

    Ještě jednou díky
    Romec

    #169773 odpověď

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Přesně tak, po radě jednoho zkušeného vinaře – druhý den po pomletí a zakvašení ušlechtilými kvasinkami přidány bakterie, rmut zahříván topítkem, desátý den vylisováno, pokračováno v zahřívání a probíhá odbourávání – lehounce perlí. Jeden rok trvalo až do vánoc, loni odbouráno v podstatě během hlavního kvašení. Na síření nespěchat, až se vám bude zdát, že se začíná oxidovat, tak ještě týden počkat a potom zasířit na 20-25.

Prohlížíte 4 příspěvky - 1 ze 4 (celkem z 4)
Odpověď na: Začátek náběhu JMF
Osobní informace: