Vymrznutí vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Vymrznutí vína

Zvolené téma obsahuje celkem 2 odpovědi. Do diskuze (3 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  veltlin a poslední změna proběhla 31.12.2016.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
  • Autor
    Příspěvky
  • #159839 odpověď

    Kucera
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zaujímali by mne vaše skusenosti s vymrznutím vína. Jak dlouho ho je treba nechat na mrazu ? Jaká by mnela byt teplota ? Jaký účinek na pokles kyselin ste spozorovali ? Má vliv mráz aj na znížení navázanej síry ? Dekuji

    #159978 odpověď

    Jan Novak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Minulý rok jsem nechal v 5l demižonech RB asi 2-3 týdny, teploty normálka kolem období listopadu, začátku prosince.
    Nic změřeno nemám, pouze subjektivní dojmy, kyselost se snížila, ale ne o moc. Odhadem tak 30%…
    Každopádně mě překvapilo, že i v tak malém objemu bylo na dně demižonu cca 2-3 mm vrstva vinného kamene.

    #160097 odpověď

    veltlin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    V odbornej literatúre sa vymrazovanie vína popisuje dosť stručne. Najpodrobnejšie som to našiel u doc. Richa Minárika v publikácii Chémia a mikrobiológia vína. Ochladenie vína na 0 st. Celzia počas 6 až 10 dní spôsobuje predčasnú kryštalizáciu solí kyseliny vínnej, jablčnej, oxalovej a iných látok. Ochladenie vína na – 3 až -7 st. C (v závislosti od obsahu alkoholu) urýchľuje kryštalizáciu víanov aoxalátov, ale sprievodne vypádavajú aj bielkoviny, triesloviny a farbivá. Proces sa tým urýchli na 2 až 3 dni. Vymrazovaním vína vzniká podľa Minárika nebezpečenstvo zvýšenej absorpcia kyslíka vo víne, preto sa môže stať, že vína po ošetrení rýchlejšie oxidujú a získajú starinkovú príchuť. Má sa to robiť bez prístupu kyslíka a vyššom obsahu síry.
    Keďže vína ročníka 2016 majú vyšší obsah kyselín, skúšam vymrazovanie. Vymniesol som von víno v 5- až 35- litrových fľašiach, druhý deň je na mraze. O výsledku budem informovať. Ale porovnanie robím len senzoricky. Myslím si, ýe v malovýrobe je to postačujúci spôsob.

Prohlížíte 3 příspěvky - 1 ze 3 (celkem z 3)
Odpověď na: Vymrznutí vína
Osobní informace: