vodní lis

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  petrmk a poslední změna proběhla 21.6.2020.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #212115

    suty
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, omlouvám se, dotaz se netýká přímo vína. Chci se zeptat, zda má někdo zkušenost s vodním lisem Lancman, chci ho koupit na lisování moštu z drcených jablek či hrušek. Děkuji za laskavé odpovědi.

    #212126

    Zdravím, mám 120l, lisuju převážně hrozno, loni jsem dělal i mošt z jablek a jde to parádně, oproti hroznu je to vymačkané za chvilku. Tlačím vodou. Měl bych jinou otázku. Letos chci zase dělat jablečný mošt a uložit si ho do bag-in boxů. Máte s tím zkušenost? Myslím jak pasterizovat, plnit atd…Pokud se podělíte o postup, budu moc rád.
    Díky.
    Tomáš Dvořák

    #212133

    suty
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, díky moc za rychlou odpověď. Bohužel s bag-in-boxy mám zatím zkušenost jen jako spotřebitel – mošt v nich v uzavřeném stavu vydrží velice dlouho. Do budoucna bych je také chtěl zkusit plnit. Aktuálně svařujeme mošt v brutaru – tj. 70l smaltovaná nádoba původně učená na ohřev vody. Hřejeme na teplotu 70C a pak stáčíme do skleněných 0,7l lahví s korunkovým uzávěrem, ihned uzavřeme, obrátíme krátce vzhůru nohama a pak necháme zchladnout. Pro vlastní potřebu to zatím takhle stačí, ačkoliv je to trochu nešikovné. Několik lahví z várky 200l se někdy zkazí, ale jinak máme mošt na celý rok. Vymyté lahve předtím nahříváme v troubě na 100C kvůli sterilizaci. Jsem k dispozici pro případné další upřesnění. Zdravím. Vláďa Šuťak

    #212140

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dobrý den, mám vodní lis jiné značky, ale je to naprostá amerika, jak hrozny, tak mošt z jablek se lisuje super. Pouze doporučuji dokoupit do koše tkaninu – plachetka k hydrolisu, nebude vám to tak stříkat a nepoleze to dírkama ven

    #220319

    radomir
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Uvažuji o hydrolisu, Lancman je od 80L,má někdo zkušenost z Waldbeck
    Fruit Punch 40 hydrolis.Jsem mikrovinař asi 400 hlav, čtyři sorty a tak sklízím postupně a 80L je zbytečně velký .Děkuji Radek

    #220358

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    lis vypadá normálně, určitě bude i fungovat. Co ale budete dělat, když prdne gumový vak, dá se sehnat jako náhradní díl? 40l za dvacet tisíc mě přijde dost, bych si radši v BSce koupil 70l za 26tisíc a vím, že na to v pohodě dostanu náhradní díly.

    #220667

    radomir
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Prodává se Gryfo 40l ,v nabídce jsou náhradní vaky. Nad 50 litrů je to myslím moc pri těch 400 hlavách.Starý vřetenový asi 15l je špatná výlisnost. Chci si polepšit.Bude to i na jablka. Jak řešíte když Vám na poslední várku zbude na půl hydrolisu. Někde jsem koukal na video, že tam nad rmut dal polysterenovej válec .Děkuji za reakce Radek

    #220669

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    400 hlav je 8 metráků hroznů. i kdyby jste měl 4 odrůdy, tak jsou to pořád 2metráky na lisování a to dávám do 150l hydrolisu. vylisoval jsem tam v pohodě i 40kg – uznávám ale, že trpí vak. když vám vyjde jen půl lisu, tak napouštíte vak a pomalu plníte rmut. až máte plno dáte dekl a zvětšíte tlak vody – lisujete, není v tom žádný problém.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.