voda na snížení kyselosti vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce voda na snížení kyselosti vína

Zvolené téma obsahuje celkem 7 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  moll a poslední změna proběhla 7.9.2017.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • #162714 odpověď

    maoditab1
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím všechny. Mám takový neobvyklý dotaz. Již třetím rokem dělám bíle a růžové víno. (odrůdy Solaris,Rondo, Souvignier gris) během těch tří let se mi zdálo že jsou vína dobrá s vyšší kyselinkou, ALE 🙂 U nás v práci jsem dostal kolegy který bydlí na hranicích Ukrajiny a Slovenska oblast Berehovo a víno chutnal a řekl že je kyselé. Míval 2 Ha vinohradu a víno sám vyraběl a řekl mi že kvůli snížení kyselosti vína i když třeba Solaris měl po pomletí 23 st. cukru, tak tam mám dát ještě cukry a na cca 150 litrů rmutu dát cca 10 litrů vody. Já jsem na něho koukal jak puk že to není možný. Ale jak říkám povídal mi že to dělal několik desítek let i jeho otec a on taky a vína měl vinikající. Tak jsem z toho trošku paf 🙂 Jaký na to máte názor? Martin

    #162739 odpověď

    Kodak
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vyzkoušet a bude jasno. Ale voda naředí vše i to pozitivní. Raději bych to mírně odkyselil.

    #162787 odpověď

    Kucera
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ano je to pravda, ale musi to byt dešťová voda, idealne z okapu

    #162812 odpověď

    maoditab1
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pro Kučera: Čekal jsem všechny možné názory, ale od idiotů ne (for Kučera) 🙂

    #162813 odpověď

    Roman01
    Účastník
    Poslat vzkaz

    snížení kyselosti pomuže i vymražení vína, ale bohužel teď na to už není počasí

    #163060 odpověď

    roman123
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zajímavé téma,
    líbí se mi jak se chemici rozčilují nad vodou.
    Chce to zkusit na menším vzorku, jen ta dešťovka už není co bývala. Dnes je kyselá, spíš bych zkusil měkkou vodu z nějakého pramene.
    Jestli měl solaris 23 cukr tak ty kyselinky by neměly být nějak drastické. Vemte to k někomu kdo dělá rýňáky, ten vám řekne. V Moldávii nemusí mít hubu na tento typ vína, mimo jiné kyselinka udržuje víno v kondici, po roce se zjemní. Víno by mělo mít PH 3,1-3.
    Určitě letos udělejte probírku hroznů, solaris má myslím zatížení 4-6 oček, a redukcí hroznů a zelenými pracemi docílíte lepší zralost.
    Jestli budete odkyselovat uhličitanem, tak aspoň na dvakrát s pauzou týden.

    #166681 odpověď

    mt
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pro Martina: Zásadně používám vodu na snížení kyselosti vína z septiku. Je měkká až až, ale musíš mít na to hubu. Ale teď vážně, kolega mi poradil, že nejlepší seskok z letadla je bez padáku.
    Tak jsem z toho trošku paf. Jaký na to máte názor?
    Zdravím všechny vtipálky vinaře.

    #167121 odpověď

    moll
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na východ od (místo si doplňte každý sám) jde víc o množství než o kvalitu. Tady si můžeme dovolit kyselé víno ředit – hádejte – vínem málo kyselým. Voda ve víně v každém případě snižuje jeho stabilitu – takové víno je nutno rychle vypít.
    Ale zavrhovat vodu jen proto, že na ní pár podvodníků slušně vydělalo by byla hloupost! Voda dokáže mnohé víno příjemě zpitelnit! Však se stále dělá vinný střik a měl by se pít častěji. Staří řekové dokonce považovali pití vína bez vody za nerozumné, až hloupé. Ale – s ohledem na ty podvodníky – stejně tak jako ti Řekové, mísíme víno s vodou přímo před spotřebitelem, a s jeho souhlasem! Samozřejmě, mísit může i každý sám, a to i v žaludku. Pití vína bez vody, je nešvar.

Prohlížíte 8 příspěvků - 1 z 8 (celkem z 8)
Odpověď na: voda na snížení kyselosti vína
Osobní informace: