Těkavky

Zvolené téma obsahuje celkem 6 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel  xsucha02 a poslední změna proběhla 27.10.2017.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152685 odpověď

    vinař Petr

    V jakém okamžiku vývoje vína se objeví těkavky? Může se to stát i později a jejich pachuť zintenzivnit?

    #152686 odpověď

    valtičákjakpoleno

    těkavky se mohou objevit od moštu (pokud byly shnilé hrozny), přes mladé víno až po to co vám někde leží. Pokud ho nemáte sterilně zfiltrované, tak prakticky kdykoliv a pokud takové víno, kde se vám objeví sterilně nezfiltrujete a nemáte v plné nádobě, tak jistojistě porostou…

    Víno sířit, držet plnou nádobu…to je ochrana

    #152693 odpověď

    malovinar2

    otázka je, jestli mluvíte o acetonovým zápachu vína, kterýmu se běžně říká „těkavky“ (zamlada sme tomu s klukama říkali „kanagon“) anebo o zoctovatění vína. Moje zkušenost je taková, že těkavky typu aceton se objevují častěji u červených vín, a na vině je většinou už samotný začátek – špatné promíchávání moštu při fermentaci + příliš vysoká teplota při fermentaci (stalo se mi to když jsem nechával hoboky s rmutem na částečně otevřeným presózu nad sklepem a část dne na hoboky svítilo slunko). Přijde mi, že k jejich vzniku taky snáz dochází v matolinovém koláči, který není pořádně potopený a je dlouho vystavený působení vzduchu, škodí taky když jsou hrozny nahnilý. Nestalo se mi ale, že by aceton nastoupil už v čistým víně, a z lehkého náznaku acetonu v dokvašeným rmutu se dle mojí zkušenosti dá víno vykřesat beze škod … Jinak co se týče octovatění, tak jak říká valtičák, furt dolitý, nenechat zoxidovat, což by ale měla být úplně základní věc pro vinaře…

    #170137 odpověď

    MS
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Sice se jedná o starší téma, ale zkusím se zeptat.
    Jakým způsobem je možné „víno vykřesat beze škod“, tam kde je u bílého vína chvíli po kvašení a je zde náznak acetonu?
    Děkuji

    #170146 odpověď

    Vytrhlik
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Take by mne zajímalo, zda je možná nějaká náprava. Mám letos jeden demožon takto postižený a vím, kde jsem udělal chybu. Zatím jsem to stočil z hrubých kvasnic a lehce přisířil. Ale v uzdravení moc nedoufám.

    #170222 odpověď

    Romec
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Předpokládám, že se jedná o ethylester kyseliny octové (kyselina octová + ethanol). Doporučovali mi preparát VINPUR Speciál, ale nezabralo to (používal jsem jej do červeného, nejvyšší dávku). Dle mého to již odstranit nijak nepůjde – míchat po malých dávkách do ok vína (otázkou je, zdali si tím ničit dobré víno). Ono to jde cítit, i když to přeženete přes hada – takže ani to nepomůže. Možná ale existuje něco – věda resp. chemie se zase třeba někam posunula 🙂 a zajímalo by mě jestli se to někomu podařilo odstranit.

    #170225 odpověď

    xsucha02
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Cetl sem nejaky clanek o tekavkach na vinarskepotreby.cz a tam psali, ze etylacetat ( pro nas tekavky ) se pomalu rozpada za nepristupu vzduchu. Hlidat siru a mit zaspuntovane a uplne doplnene. Mel sem 2015 dve mlade vina dle rozboru kolem 0,71 a velmi lehce sem citil jakoby odlakovac, casem to zmizlo a ted je to hezke ulezene vino. Ale jestli to smrdi uz ted dost, nepomuze nic.

Prohlížíte 7 příspěvků - 1 z 7 (celkem z 7)
Odpověď na: Těkavky
Osobní informace: