Stáčení vína

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Stáčení vína

Zvolené téma obsahuje celkem 13 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  benny21 a poslední změna proběhla 15.12.2016.

Prohlížíte 14 příspěvků - 1 z 14 (celkem z 14)
  • Autor
    Příspěvky
  • #159716 odpověď

    greib458
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Zdravím, když mám v demižonu (50L) mladé a už čisté víno a v pruběhu roku ho stáčím do menších demižonů (35l, 25l,15L…)tak se provzdušnuje a otazka zní, jestli před každým stáčením ho sířit třeba jen 10mg/L aby neoxidovalo nebo to není potřeba? Druhá otazka: Kolik můžu odebrat vína z demižonu (at už z 50L, 35L, 25L nebo jen z 5L ) ,abych ho ještě nemusel stáčet do menšího objemu? 10, 20, 30%? . Díky za rady.

    #159717 odpověď

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Otázka spíš je, kolik volné SO2 víno má. Pokud má míň, tak určitě při stáčení přisířit. Nádoby je nejlepší udržovat plné pořád a když už odeberete, tak přidejte křenové tablety (antiflor), ale stejně bych nenechával rozdělanou nádobu delší dobu.

    #159718 odpověď

    greib458
    Účastník
    Poslat vzkaz

    A jak doma SO2 změřím? Předpokládám, že bych s tím musel bežet někam do laborky 🙁

    #159719 odpověď

    benny21
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Vo vinarskych potrebach si kupte A+B roztok (cca 2 EUR) a skumavku – ta je asi drahsia.
    Oni vam uz tam povedia ako sa to meria, je to uplne jednoduche.

    #159720 odpověď

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    jj, je to jednoduché. Stačí zkumavka, nalejete 10ml vína a dokapáváte roztok A+B, po zabarvení pak dle dokapaného množství vyhodnotíte kolik má víno volné síry.

    #159721 odpověď

    greib458
    Účastník
    Poslat vzkaz

    tak že budu muset ještě dokoupit kapalnou siru nebo to jde i s praškovou? Kolik má mít idealně víno SO2?

    #159727 odpověď

    Juraa
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Můžete i pyrosulfitem. Mladé víno doporučuju kolem 40 volné SO2. Každé víno chce trošku jiné dávky, zkuste pravidelně měřit a uvidíte jak rychle se vyvazuje.

    #159772 odpověď

    greib458
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak jsem vše nakoupil (zkumavka, přípravek ,,A,, ,přípravek ,,B plus,, cena 245kč ale to neřeším) a naměřil jsem, že mám ve vínu 10mg/l SO2. Ted jen vytahnout knižku a zkusit pohledat kolik pyrosulfitu dát, abych měl hodnutu těch cca 40mg/l. Díky za rady.

    #159775 odpověď

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    3g na 50l

    #159781 odpověď

    Pro aktivní pití vína, pokud ho nebudete lahvovat tak doporučuji síru držet na 20-25 max 30 mg/ l . Vím nižší díra více prace jednou za týden zkontrolovat, ale odpadá tim případná bolest hlavy (pokud ste nedoslazoval) . 40 mg/l je stav kdy to nemusíte moc hlídat víno zraje avšak na pití uz to neni tak vhodné

    #159790 odpověď

    soudek
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Kup si micro váhu – váží od 0,1 – 200g za 150,- Kč, najdeš na netu. Použij tabulku na dosíření – dal jsem to do sekce bazar. Nemá to chybu.

    #159799 odpověď

    veltlin
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Pri stáčaní vína z demižóna do demižóna je prevzdušnenie vína minimálne. Stáčaný demižón sa položí vyššie, víno tečie samospádom. Oxidácia v skle je minimálna, keď sú nádoby vždy plné. Stačí minimálne sírenie vína.

    #159803 odpověď

    greib458
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Váhu mám a tabulku jsem si stáhl i v knížce jsem si našel jak se počítá síření. Demižony se snažím udržovat plné až ke korku, jenže jak odeberu třeba 1 nebo 2L, tak přetáčím a tím padem to pořád provzdušnuji.Stačí ta síra do demižonu vysypat nebo se to musí i promíchat?

    #159809 odpověď

    benny21
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Treba to poriadne rozmiesat.

    A ked to chcete priebezne pit, tak si to naflasujte. Idealne do sklenenych flias, ale ak sa neda, tak aj do PET flasiek. Pripadne do PET 5l bandasiek – tie sa daju stlacit ked s nich nieco odoberiete tak aby tam nebol vzduch.

    Alebo ked odcerpate z 50l demizonu 2l, tak to stocite do 35l demizonu, a zvysok kludne dajte do 2l pet flias. No a potom vzdy ked odcerpate nieco z demizonu – dolejete z PET flase do demizonu a pet flasu pred zazatkovanim stlacite tak aby tam nebol vzduch. Takto sa to da celkom dlho robit, a je to urcite lepsie ako to casto stacat.

Prohlížíte 14 příspěvků - 1 z 14 (celkem z 14)
Odpověď na: Stáčení vína
Osobní informace: