prosím o radu kysele víno

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce prosím o radu kysele víno

Zvolené téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (1 diskutujícího) se naposledy zapojil uživatel  richwine a poslední změna proběhla 4.11.2014.

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
  • Autor
    Příspěvky
  • #152588 odpověď

    peter55

    Dobrý deň som začínajucí malovinar,z tohtoročnej urody mam 50l vina frankovky.(50l len preto že stary vinohrad ktorý som dostal musel prejst omladzovcim rezom) Hrozno malo 16,5 stupna dosladene bolo na 23.pocas kvasenia som to každý deň chodil koštovať stale to bolo dobré a asi na 13deň to ostalo kysle. stale som čekal ož vino dokvasí az „klobuk“ padne dole.Teraz je v demižone už pomerne aj dosť čisté len stale kysle,prosím o radu dá sa to zachrániť? za rady ďakujem.

    #152591 odpověď

    stary zanek

    Prekvasil cukor, zostala kyselina, pri 16.5 NM u frankovky necudo.

    Zalezi na tom, kolko siry je vo vine. Ak je jej malo (do 20 mg SO2 na liter) mozete skusit rozbehnut malolakticku fermentaciu. Najlepsie kupit selektovane bakterie a dat do vina (stiahnuteho zo supiek), potom drzat v teple, kym MLF neprebehne. Potom nechat este dva tyzdne na kvasinkach, aby vycistili vino od pachov po MLF. Az potom stocit z kalov a zasirit. Ak sa to podari, vino by malo byt lepsie. K. jablcna sa premeni na menej kyslu k. mliecnu.

    Odkyslovanie cerveneho vina uhlicitanom sa neodporuca – vraj ostava vo vine neprijemna chut po hline. Neviem, u cerveneho som to neskusal.

    #152596 odpověď

    MOLL

    Chemicky – podvojně až o dva g na l, pak už je pachuť moc silná

    Biologicky – ale síra tam už je, co?

    Vymražení moc nepomůže

    Ležení trvá roky

    Scelení – letos nebude s čím

    Smířit se s tím a zatnout zuby – vypít kyselé

    A nebo z vína vyrobit vermut, či jiný nápoj, ve kterém se kyselinka s jinými složkami chuťově srovná

    A nebo udělat to úplně nejhorší a nejsprostší, začít stejně jako při výrobě vermutu, přidat tam cukr, nic víc, zamíchat, a vypít.

    Tuhle poslední věc jsem loni poradil jednomu známému, zeptal se mne zda to myslím vážně, a když jsem potvrdil že jo, už na mne od té doby nepromluvil.

    Nevíte proč?

    #152603 odpověď

    vinarzeslovacka

    je těžké takto radit…v prvé řadě bych zkusil změřit kyselinky pomocí roztoku K z malé vin. laboratoře. U tak mladého vína je na soudy brzy.

    Já mám zatím s letošními víny co se obsahu kyselin týká zkušenost opačnou. Ač je to divné, kyselin je mnohem méně než loni. Dornfelder je už teď krásně jemný a sametový jako po odbourávce. U bílých vín situace obdobná, je vidět, že nízké cukry=vysoké kyseliny není nevyhnutelné pravidlo.

    No a pokud je to nutné, nebál bych se podvojně odkyselit uhličitanem o 1g. Každopádně je lepší to udělat už v moštu.

    #152622 odpověď

    peter55

    Ďakujem za rady, zatial mi známi poradil každý deň premiešať vino,(je ešte na kvasnicach) tak najskôr skúsim to a keď nepomôže skúsim niečo od vás.Teraz by ma skorej zaujímalo či sa dá tomu predísť,aby som v budúcne už nemal takéto problémy.

    #152626 odpověď

    richwine
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Tak rozmiesavanie je odporucana cesta ako najprirodzenejsia, len si myslim, opravte ma skusenejsi ak sa mylim, ze to ma len primarne viest k prirodzenej MLF. Este som cosi studoval k mannoproteinom (drzanie a rozmiesavanie na kvasinkach) – autolyza kvasiniek a vplyv stien ich buniek povedie k harmonizacii kyselin (nie zasadnemu odburaniu), pridaju sa do toho polysacharidy a na chut bude pitelnejsie. Da sa to aj dodat, je na Vas ci tam chcet nieco sypat. Drastickejsie bude odkyselovat aj jednoducho.

    Otazne je kolko tam mate cukru a kyselin a idealne aj pomer vinnej a jablcnej.

    Ak totiz prevazuje vinna to vymrazovanie by mohlo pomoct to zhodit o 1g…pred rokom mi to pomohlo s RS. Ale aj tak dostane vino na prdel.

    Mam podobnu dilemu – dokvasenych 5 druhov vin od RV, Kerner, VZ, SV Rose…docukroval som len Kerner. Ostatne od 18-20.

    Ostali kyseliny medzi 8.3-9.0. Tenke vina, do mustu isiel mostrein, co uz nezopakujem, radsej risknem ci ostane plesnova pachut v muste a doladim nasledne. Uhlie oholilo to vino dost hoci som isiel pod min doporucene mnozstva.

    Sofiina volba – nechat na kvasniciach, niektore spodky v nereze maju divnu pachut, alebo to vymrazit ci odkyselovat. Prirodzene to uz o viac ako 0.5g nezlezie. Nebude sa do dat pit.

    Teraz babo rad 🙂

Prohlížíte 6 příspěvků - 1 z 6 (celkem z 6)
Odpověď na: prosím o radu kysele víno
Osobní informace: