Proč se zpomalilo kvašení ?

Úvodní stránka Fóra Vinařská sekce Proč se zpomalilo kvašení ?

Zvolené téma obsahuje celkem 9 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel  onda a poslední změna proběhla 21.10.2016.

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)
  • Autor
    Příspěvky
  • #156772 odpověď

    petr.ban
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Dne 23.9.2016 jsem si přivezl Chardonay s cukernatostí 21°, nechal jsem jej 12 hod. macerovat, potom vylisoval, odkalil a nechal v 50l demižonu rozkvasit bez přidání kvasinek ve sklepě s teplotou 15-16 °C . Zpočátku vše probíhalo jako obvykle dobře, po 5 dnech se kvašení plně rozběhlo, i dle pozorování úniku CO2 přes kvasné zátky, jenže zhruba po 10 dnech od začátku kvašení se celý proces velmi zpomalil, takže do dnešního dne, tj. po 18 dnech má mošt stále velký obsah cukru a málo alkoholu. Kvašení probíhá velmi pomalu (únik jedné bublinky ve kvasné zátce za 5 sec.)
    Mám obavy, že proces kvašení se brzy zastaví a nedokončí, takže víno zůstane málo alkoholické a sladké, přitom ostatní odrůdy ve sklepě takový pomalý průběh nemají.
    Může to být způsobeno, tím že jsem nepoužil suché kvasinky, příp. výživu ? Loni se podobný průběh stal známému u odrůdy Ryzlink rýnský.
    Mělo by smysl nechat demižon kvasit v teplejším prostředí příp. ohřívat na teplotu cca 20°C ? Nebo může na to mít vliv i případně vyšší obsah síry přidané po pomletí ? Nemám se obávat toho, že bych nechal takhle kvasit víno i třeba 5-6 týdnů ?
    děkuji

    #156773 odpověď

    Zkuste přidat kvasinkám výživu, popřípadě zlehka provzdušnit, kdyby to nepomohlo zkusit zvýšit teplotu, ale myslím, že to bude tou výživou

    #156789 odpověď

    cambis
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Máte odkaleno, zkusil bych tedy promíchat kaly, odumřelé kvasinky slouží rovněž jako výživa nových. Dlouhého kvašení bych se nebál, loni mi většina vín díky vysokým cukrům kvasila 3 až 4 týdny, výsledek byl vynikající.

    #156790 odpověď

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Přesně, promíchat případně přidat trošku výživy na 50ku tak rovnou čajovou lžičku. Ony příliš dobře odkalené mošty vždy kvasí pomaleji, navíc poslední roky byli suché tudíž bude v hroznech i deficit dusíku.
    Loňský veltlín mi kvasil skoro šest týdnů a vůbec ničemu to nevadilo.

    #156833 odpověď

    petrmk
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Po zkušenostech z loňska bych také soudil na nedostatek výživy.

    #156869 odpověď

    Kucera
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Na spodu demizonu su vjecinou odumrele kvasinky. Pricin muze byt nekolik. Vy ste umelo nezakvasoval, cize divoké kmeny kvasinek muzou byt citlive na alkohol. Kdyz must dosahl urcitou hranici alkoholu je mozne ze jem to ublizilo. Takisto mohl byt problem v osbsahu dusíka a minerálnich látek v mušte, které sou pro rozmnožováni kvasinek nevyhnutné. Ja bych si koupil rychlo umele kvasinky a rozkvasil to s nima. zváážil bych take pridani vyzivy

    #156903 odpověď

    lakon
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Neviděl bych v tom problém, 1 bublinka za 5 vteřin není zas tak málo. Mám Hi 23 st. též Fr klaret 22 st,, obě v 50 ltr. sudu, kvasí tímto tempem již skoro 10, Frankovka 7 dní, též jsem nepoužíval žádné kvasinky, jen jsem mošt na začátku asi 2 dny ohřál akvarijním topítkem na 22 stupňů. Je pravda, že neodkaluji, hrozno bylo absolutně bez chorob. po dokvašení to hned stáhnu a nechám to jen na jemných kalech a promíchávám, občas to chytne samovolně i JMF. Ale výživu na kvasinky jsem dal, od doby co ji vždy, nemám sirku. Dlouhé kvašení je lepší, než bouřlivé.

    #156924 odpověď

    mám ve sklepě padesátku vlašáku co nepřetržitě kvasí rok. to víno už mně přijde suchý jak pepř ale furt jede. když to někomu dám koštnout jako takovou zajímavost tak reakce sou pozitivní, chutná jim to tvrdí že by se u toho dalo sedět. mně to taky chutná. nechám to dojet. výživu sem dával jenom jednou víno mně pak přišlo takový umělý, chutnalo jak sudovka z tanku z velkýho provozu.

    #157073 odpověď

    petr.ban
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Předem děkuji za všechny předchozí reakce.
    Víno v demižonu jsem začal promíchávat a doplnil demižon téměř do plna po hrdlo a třetí den ještě dříve, než jsem koupil v obchodě výživu, se tempo kvašení znatelně zvýšilo, takže jsem tam pro jistotu přidal i výživu (5g na 80l) a do dnešního dne to stále pěkně kvasí. O výsledek již nemám obavy 🙂

    #157118 odpověď

    onda
    Účastník
    Poslat vzkaz

    Ok tak to rad slysim!

Prohlížíte 10 příspěvků - 1 z 10 (celkem z 10)
Odpověď na: Proč se zpomalilo kvašení ?
Osobní informace: